vakcina__koronavirus
Üzlet

Koronavírus: feladta a vakcinafejlesztést az egyik nagy amerikai gyógyszergyártó

Portfolio
Felfüggesztette az amerikai MSD két koronavírus-vakcinájának fejlesztését, miután kiábrándító adatok érkeztek a korai klinikai vizsgálatok során az oltóanyag által kiváltott immunválaszról – írja a The Wall Street Journal.

Az amerikai gyógyszergyártó közlése szerint gyengébb immunválaszt váltott ki a kísérleti vakcinájuk, mint amit a fertőzésen természetes úton átesett egyéneknél lehetett tapasztalni.

Az MSD (amely egyébként az egyik vezető vakcinagyártó a világon) mostantól a két kísérleti koronavírus-gyógyszerére fókuszál, amelynek a következő hetekben érkezhetnek a teszteredményei (amelyekre egyébként többszáz millió dolláros állami támogatást is kapott). Ha kedvezőek az eredmények, akkor a hatóságoktól kérvényezik a készítmények engedélyezését.

A vállalat nem közölte a vakcinák klinikai tesztjeinek eredményeit egyelőre, de tervezik publikálni egy tudományos lapban, hogy megosszák a tapasztalataikat - mondta el a fejlesztéseket vezető Nick Kartsonis. Nem világos a vállalat számára, hogy miért nem volt hatásos a vakcina, ami egyébként biztonságosnak tűnt.

A vállalat a 2020 negyedik negyedéves gyorsjelentésében egy leírást fog elkönyvelni a vakcinafejlesztéssel kapcsolatban, de azt nem közölte a vállalat, hogy pontosan mekkorát.

Sok tudós bízott benne, hogy a vakcinák terén úttörő MSD (amely például a mumpsz, a bárányhimlő vagy a rubeola elleni oltásokért is felelt) előrukkol valamivel, de a vállalat jóval lassabban reagált az eseményekre, mint a versenytársak és nem is volt hajlandó a cég erőforrásokat áldozni rá az olyan területek kárára, mint a daganatos betegségek kezelésére szánt gyógyszerek fejlesztése – közölte a cég vezérigazgatója, Ken Fraizer októberben a The Wall Street Journalnak nyilatkozva.

A vállalat olyan technológiákat akart bevetni, amelyeket korábban sikeresen alkalmazták vírusoknál és egydózisos vakcinát terveztek. Egy ideig folytatott megbeszéléseket az Oxford Egyetemmel az esetleges együttműködésről, az egyetem azonban az AstraZenecával szövetkezett végül.

A cégnél végül az egyik vakcinát a korábban felvásárolt biotechnológiai cég, a Themis Bioscience fejlesztette, amely gyengített kanyaróvírust használva juttatja be a vírus tüskefehérjéjét a vakcinával. Ezt 260 főn tesztelték. A másik vakcinát az IAVI-val együttműködésben fejlesztette az MSD, a technológia ugyanaz, amit az ebola elleni védőoltásnál is alkalmaztak, vagyis egy legyengített, módosított vírus hordozza a genetikai információkat, ami a sejteket koronavírus-fehérjék gyártására ösztönzi, így alakítva ki az immunválaszt. Ezt egy 252 fős klinikai teszt során vizsgálták.

Ezzel egy nagy szereplő lép ki a koronavírus-vakcináért folytatott versenyfutásból. Jelenleg mintegy 60 vakcina jár világszerte a humán tesztelések fázisában a WHO adatai szerint, de egyelőre még csak néhány kapott engedélyeket (a Pfizer és a Moderna vakcinája van a legtöbb országban engedélyezve) és a vakcinák egyelőre korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

A hírre az MSD részvényeinek árfolyama 1,5 százalékot esett a mai kereskedésben.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
frankfurt