frankfurt
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az ázsiai piacokon ma jó volt a hangulat, a befektetők figyelme pedig a vállalati gyorsjelentések felé irányul, hiszen ezen a héten több nagyvállalat is publikálja a negyedéves számait, beleértve az Apple-t és a Teslát. Bár az európai tőzsdék emelkedéssel vágtak neki a mai kereskedésnek, azonban a nyitástól távolodva elfogyott a lendület, és délutánra már csúnyán lefordultak a vezető indexek, végül a magyar tőzsde is mínuszban zárt. Az amerikai tőzsdéken is nagyon hasonló képet látunk ma, mint Európában, a kezdeti iránykeresésből lefordulás érkezett a tengerentúlon is, végül vegyesen zártak a piacok.

Vegyesen zárt Amerika

Iránytalan kereskedés folyt ma a tengerentúlon, zárásig sem sikerült elmozdulni egyik irányba sem markánsabban. A koronavírus és az amerikai gazdasági kilátások miatt aggódók ütötték, a mentőcsomaggal kapcsolatosan optimisták vették a részvényeket. 

A mai kereskedésben

 • a Dow Jones 0,12%-os mínuszban,
 • a Nasdaq 0,69%-os pluszban,
 • és az S&P 500 0,36%-os pluszban zárta a mai kereskedést.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

Nem valami izgalmas a mai kereskedés, csak enyhe mozgásokat láthatunk a tőkepiacokon. Most éppen emelkedéssel próbálkoznak az indexek, de nagyon minimális a változás a három órával ezelőtti állapothoz képest.

Bő egy órával zárás előtt

 • az S&P 500 +0,17%-ot,
 • a Nasdaq +0,5%-ot,
 • a Dow Jones pedig -0,33%-ot mutat.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vegyesen állnak az amerikai tőzsdék

Még szűk három óra van az amerikai tőkepiacok zárásáig, jelenleg vegyesen teljesítenek az amerikai tőzsdék. A befektetők elsősorban a koronavírussal kapcsolatos aggályok, illetve esetleges lufik miatt ütik a részvényeket, a tech-papírok viszont jól teljesítenek.

Jelenleg

 • a Dow Jones -0,34%-os,
 • az S&P 0%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,23%-os változást mutat a kereskedés kezdete óta.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Richter 1 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,1 százalékos pluszban zárt, a Mol 0,7 százalékot esett, míg az OTP 2,6 százalékot gyengült.

bux

Big Short - Egészen elképesztő amit a robinhoodos csorda művel

Régóta van a kisbefektetők radarján a GameStop, amelyik az egyik legshortoltabb részvény a világon. Az elmúlt időszakban azonban szokatlanul elkezdett emelkedni a részvény árfolyama, részben a kisbefektetői közösségnek köszönhetően, ahol egymást hergelve biztatták társaikat a daytraderek a vásárlásra. Miután brutálisan sokan shortolják a részvényt, így az árfolyam emelkedése a short pozíciók zárását hozta magával (short squeez), ami tovább növelte az árfolyamot és így tovább.

Tovább a cikkhez

A tech részvények húzzák Amerikát

Felemás nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot emelkedett. Bár úgy tűnik, hogy az amerikai blue chipek gyengén indítják a hetet, az technológiai részvények jó teljesítménye továbbra is kitart, miközben a befektetők már készülnek a vállalati gyorsjelentések szempontjából kifejezetten izgalmasnak ígérkező hétre, olyan cégek teszik közzé beszámolóikat, mint a Tesla, az Apple, és a Facebook.

dow

Lefordulás a tőzsdéken

Délutánra alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, ami a részben a koronavírus terjedésének, és a járvány megfékezése miatt hozott korlátozó intézkedéseknek-, illetve ezek gazdaságra gyakorolt hatásainak tudható be. Emellett az is rontja a hangulatot, hogy 6 hónapja a legalacsonyabb szintre esett a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe, az Ifo. Mivel a második járványhullám miatti korlátozások hatályát február közepéig kitolta a kormány a múlt heti döntésével, így ez arra utal, hogy a német gazdaság az idei első negyedévben megint egy nehezebb perióduson megy át, ami akár átmeneti gazdasági visszaesést is jelenthet.

Az is kedvezőtlenül hathat a piacokra, hogy a Merck felfüggesztette két koronavírus-vakcinájának fejlesztését, miután kiábrándító adatok érkeztek a korai klinikai vizsgálatok során az oltóanyag által kiváltott immunválaszról.

Az is jól mutatja, hogy ismét a koronavírus, és a járvány gazdaságra gyakorolt hatása áll a mostani lefordulás hátterében, hogy a jellemzően ciklikus ágazatok részvényeit ütik a leginkább, mint a légitársaságok. Szektorspecifikus hír, hogy a MarketWatch szerint Joe Biden hamarosan bejelentheti az EU-ból való beutazás betiltását az Egyesült Államokba, de a britek is tárgyalnak arról, hogy szigorítsanak a határokat érintő korlátozásokon.

Mindeközben az európai nagybankok papírjait is ütik.

Történelmi csúcson a Richter

A mai 2 százalékos emelkedésével új történelmi csúcsra emelkedett a Richter, miután az árfolyam ma 8320 forintig is felszúrt, ahonnan jött egy kisebb visszahúzás. Ezzel a Richter már 10,9 százalékot ralizott idén, az elmúlt 1 évben pedig 23,7 százalékot, amivel messze felülteljesítő volt a BUX Indexhez, vagy más hazai blue chipekhez képest, ami részben annak volt betudható, hogy a gyógyszeripari vállalatok általánosságban felértékelődtek koronavírus válságban.

ricsi

Vegyes kép Európában

A délután első felére ráfordulva sem alakult ki határozott irány az európai tőzsdéken, a BUX jelenleg 0,3 százalékos pluszban tartózkodik. A legjobban a hazai blue chipek közül a Mol teljesít, amelyre céláremelés is érkezett a HSBC-től, a bank 2 200 forintról 2 600 forintra növelte a célárfolyamát, ami a 15,2 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Felrobbant az egyik elektromosautó-gyártó árfolyama, pedig még egy autót sem adott el

Az Evergrande nevű kínai ingatlanfejlesztő cég elektromos autós egységének árfolyama 67 százalékot ralizott hétfőn, miután a társaság jelentős mennyiségű tőkét vont be új részvények kibocsátásával.

Tovább a cikkhez

Bitcoin: tényleg ez a digitális arany?

Az egyik legfelkapottabb befektetési téma mostanában a bitcoin, amellyel már a világ legnevesebb elemzőházai is foglalkoznak. Legújabban a JP Morgan adott ki egy friss elemzést a kriptodevizáról, amelyben azt boncolgatja a cég elemzője, hogy miért alkalmatlan a bitcoin, mint fedezeti eszköz. Emellett kitér az elemzés arra is, hogy a milyen korreláció áll fent a bitcoin és más fedezeti eszközök, és a többek között a részvények között, de a konklúzió kifejezetten megosztó. Végül az elemzés elismeri, hogy van a bitcoinnak egy kifejezetten előnyös tulajdonsága, hiszen abban az esetben nagyon is hasznos lehet, ha a fiat valuta rendszer összeomlik.

Tovább a cikkhez

Tesla, Apple, Facebook – Ezektől a beszámolóktól lesznek hangosak a tőzsdék

A héten felpörög a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban és Európában is, érkezik többek között a Tesla és az Apple beszámolója is.

Tovább a cikkhez

Ütik a légitársaságokat

A koronavírusos esetszámok emelkedése, az újabb korlátozó intézkedések, és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának terjedése - részben ezek a faktorok állnak a légitársaságok mai gyenge teljesítménye mögött, hiszen a fent felsorolt tényezők kifejezetten negatívan hatnak a légi közlekedés egyébként is alacsony keresletére. Emellett az is kedvezőtlen, hogy a várakozások szerint Joe Biden bejelentheti az EU-ból való beutazás betiltását az Egyesült Államokba, de a britek is tárgyalnak arról, hogy szigorítsanak a határokat érintő korlátozásokon.

Üres konténerekért marakodnak a cégek, egekben a költségek, logisztikai problémák világszerte

A koronavírus-járvány egyenetlen lecsengése és a gazdasági kereslet visszapattanása világszerte logisztikai nehézségeket idézett elő, ami főleg a Kínából kifelé irányuló kereskedelmet érinti. Nincs ugyanis elég üres konténer, ami miatt többszörösére emelkedtek a szállítási költségek. A problémák pedig még akár hónapokig is eltarthatnak.

Tovább a cikkhez

Elfogyott a lendület Európában

A nyitástól távolodva az látszik, hogy hamar elfogyott a kezdeti lendület az európai tőzsdéken, a legtöbb index már múlt pénteki záróértéke közelében jár. Bár az elmúlt néhány hétben egészséges emelkedést produkáltak a részvénypiacok, mostanra aggodalmakat szülhet, hogy vakcinák disztribúciója egyenetlenül zajlik, az Egyesült Királyságban például relatíve gyors a folyamat, de Franciaországban például jóval lassabb és a francia Journal du Dimanche nevű lap szerint egy harmadik országos lezárást eszközölhetnek az országban. Emellett a Pfizer és az AstraZeneca is arról tájékoztatott, hogy a vakcinagyártás lassabb lehet a vártnál, amire válaszként Olaszország már jogi lépéseket helyezett kilátásba hétvégén.

Céláremelés érkezett a Molra és a Magyar Telekomra

Céláremelés érkezett a HSBC-től a Molra és a Magyar Telekomra is, az ajánlás pedig továbbra is vétel, mindkét részvény esetében.

Tovább a cikkhez

Globális chiphiány: autóipari chipekre állna át a világ legnagyobb bérgyártója

A tajvani gazdasági minisztérium szóvivőjének hétfői beszámolója szerint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) az autóipari chipek gyártását fogja priorizálni, ha képes lesz tovább növelni a kapacitásait - ezzel válaszolva az autóiparban kialakult globális chiphiányra.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik Európa

Emelkednek az európai tőzsdék a hétfői piacnyitás után, a DAX 0,5 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot erősödött. A milánói tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. Bár a mai nap még relatíve eseménytelennek ígérkezik, a héten azért lesznek bőven izgalmak, többek között a Fed kamatdöntés, a virtuális davosi találkozó, a fontos GDP számok és rengeteg vállalati gyorsjelentés is érkezik ezen a héten.

dax

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedéssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Richter van mérsékelt 0,1 százalékos mínuszban, az OTP 0,4 százalékot emelkedett, a Mol 0,7 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal került feljebb.

bux

Súlyos menedzsmentproblémák Európa legnagyobb bankjainál

Minden szem a bankvezérekre fog szegeződni a következő hetekben, amikor is Európa legnagyobb bankjai sorra fogják közzétenni gyorsjelentésüket. Számos nagybank küzd menedzsmentproblémákkal, pedig a részvényesek a koronavírus-járványhoz igazított stratégiák sikeres megvalósítását szeretnék inkább látni.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel nyithat Európa

 • Meglehetősen eseménytelenül telt a múlt hét utolsó kereskedési napja az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,6 százalékos esése mellett, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3 százalékos gyengüléssel zárt. A befektetők figyelme a vállalati gyorsjelentésekre szegeződött, amelyek eddig azt mutatták, hogy a cégek jellemzően sikeresen megverték a tavalyi év utolsó három hónapjára vonatkozó profitvárakozásokat. Az S&P 500 vállalatoknak eddig hozzávetőlegesen 13 százaléka tette közzé a negyedéves beszámolóját.
 • Az ázsiai piacokat az optimista hangulat jellemezte hétfőn, a japán Nikkei 0,7 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 2 százalékot erősödött. Ázsia más részein már vegyesebb volt a kép, a dél-koreai Kospi 2,2 százalékot ralizott, míg a szingapúri tőzsde 0,4 százalékot esett.  
 • A határidős amerikai indexek emelkednek, a határidős DAX 0,3 százalékos enyhe erősödést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
 • Hétfőn az MNB devizaswap-tenderén kívül idehaza nem történik más említésre méltó dolog, és a nagyvilágból sem záporoznak a fontos adatok: egyedül a januári német Ifo-indexre lesz érdemes figyelni. Az index a gazdaság aktuális teljesítményéről árulkodhat, erre vonatkozóan múlt héten már láttuk a BMI-adatokat, amelyek erős iparról, de továbbra is gyenge szolgáltatószektorról árulkodtak.
 • Az olaj ára emelkedik ma, a Brent 0,3, a WTI típus 0,4 százalékkal került feljebb, előbbi ára 55,5 dollár hordónként, míg utóbbié 52,3 dollár. Az arany árfolyama ezzel szemben esik, a sárga nemesfém jegyzése 0,3 százalékos gyengülést követően unciánként 1 851,1 dolláron áll.
 • A forint árfolyama mérsékelt erősödéssel indítja a hetet, egy euróért 357,3 forintot kérnek, míg a dollár a 293,5 forintos szinten áll.

Ma még nem érkezik fontosabb gyorsjelentés, azonban a héten igazi adatdömpingre lehet számítani, jelent többek között az Apple és a Tesla is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
space