Előfizetői tartalom

Keresleti és kínálati sokk okozott történelmi veszteséget az olajiparban

Portfolio
2020-ra történetük egyik legrosszabb éveként nézhetnek vissza a világ legnagyobb olajcégei, egyszerre érte keresleti és kínálati sokk az iparág vállalatait, a zuhanó olajárak, a meredeken visszaeső kereslet masszív veszteséget okozott a supermajor olajvállalatoknak. A kilátások azonban nem rosszak, az olajár jóval magasabb szinten áll most, mint tavaly tavasszal, az iparág vállalatai hatékonyabbá váltak, a bevételek emelkedésével meredeken bővülhet a supermajor olajvállalatok profitja. A részvényárfolyamok esésével főként az európai olajcégek papírjai forognak vonzó árazáson.

Hullámvasúton az olajárak A tavalyi év nagy része nem az olaj diadalmenetéről szólt, hiszen év elején még 70 dollár körüli szinten is állt a Brent típus árfolyama hordónként, majd februárra már visszaesett az 55-60 dolláros zónába. Az igazi lejtmenet azonban csak ezután következett, amikor kiderült, hogy a koronavírus-járvány nem egy elszigetelt jelenség, és gyakorlatilag...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái