thomas peterffy
Üzlet

Péterffy Tamás: Veszélyesen közel kerültünk a rendszer teljes összeomlásához

Portfolio
Ma tartják azt a kongresszusi meghallgatást, amelyen többek között a Robinhood vezetője, Vlad Tenev fog beszélni arról, hogy mi állt a döntés hátterében, mikor korlátozták a kereskedést az olyan mém-részvényekben, mint a GameStop, vagy az AMC. Nem csak a Robinhood, de más brókerek is hasonló korlátozásokat eszközöltek, többek között az Interactive Brokers is, amelynek elnöke, Péterffy Tamás egy interjúban beszélt a január végi helyzetről.

Amire szeretnék rámutatni, hogy veszélyesen közel kerültünk a rendszer teljes összeomlásához és a nyilvánosság látszólag egyáltalán nem tud erről, beleértve a kongresszust és a felügyeletet

– mondta Péterffy Tamás (Thomas Peterffy), az Interactive Brokers alapítója és elnöke a CNBC-nek. A cégelnök a január végi tőzsdei eseményeket részletezte, mely során a közösségi médián szerveződött befektetői csorda rávetette magát és a sztratoszférába küldte az olyan masszívan shortolt részvényeket, mint a GameStop, vagy az AMC.

Péterffy Tamás még múlt hónapban beszélt a MarketWatchnak arról, hogy az úgynevezett short squeez igencsak kellemetlenül érintette a klíringházakat és számos brókercéget arra kényszerített, hogy védeni próbálják magukat a fedezeti követelmények felemelésével, és adott részvényekben való kereskedés korlátozásával, hogy elkerülhető legyen a széleskörű káosz a piacon.

Az Interactive Brokers elnökének szavai azelőtt hangzottak el, hogy sor került volna a ma esedékes kongresszusi meghallgatásra, ahol a Robinhood, és a Melvin Capital igazgatói, valamint a Citadel LLC nevű hedge fundot, és a Citadel Securities nevű árjegyzőt tulajdonló Kenneth Griffin is meg fog jelenni a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság előtt. Emellett a Reddit vezetői és Keith Gill, egy egyéni befektető is ott lesz, aki gyorsan vált híressé a GameStop őrület alatt – az ő szerepük is fontos volt az eseményekben.

A klíringházak döntő szerepet játszanak a piacokon, a részvényektől a származékos ügyletekig. Péterffy szerint ezek az intézmények álltak az egész ügy középpontjában, emellett azt is kifejtette, hogy a shortolás körüli meglévő protokollok is problémát jelentenek a tőzsdén.

Tehát ahogy az árfolyam emelkedik, a shortosok nemteljesítővé válnak a bróker felé, a brókereknek pedig zárnia kell a pozíciókat és ez még feljebb hajtja az árat, amivel a brókerek nemteljesítővé válnak a klíringház felé és a végén teljes káosz lesz, amit gyakorlatilag lehetetlen elrendezni. Ez majdnem megtörtént

– mondta Péterffy.

A Robinhood egyébként közölte, hogy a cég átlagos napi kockázati értéke (VAR) közel 600 százalékkal ugrott meg, a január 25-i 202 millió dollárról 1,4 milliárd dollárra január 28-ig. A letéti követelmények megugrásával a Robinhoodnak 3,4 milliárd dollár tőkét kellett bevonnia, hogy az ügyfelei folytathassák a kereskedést a platformon – mondta a cég CEO-ja.

Péterffy egyébként azt mondta, hogy a törvényhozók és a felügyelet úgy tudná megoldani a jelenlegi shortolással kapcsolatos problémákat, ha gyakrabban közzétennék az ezzel kapcsolatos adatokat (pl. a shortállományról), valamint a letéti követelmények felemelésével.

(MarketWatch)

Címlapkép: James Leynse/Corbis via Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
koronavirusszigoritas