hub_antenna
Üzlet

Belép a távközlési piacra a 4iG, hazai és régiós terjeszkedés a cél

Portfolio
Fontos bejelentést tett ma a 4iG, a vállalat belép a távközlési piacra, az Antenna Hungáriával közösen hazai és régiós terjeszkedés a cél. A 4iG Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában szerez többségi tulajdonrészt, ezzel gyakorlatilag új iparágba lép be, ezzel pedig újabb pályán versenyez majd a hazai távközlési szolgáltatókkal, például a Magyar Telekommal is.

Többségi tulajdonrészt szerez a 4iG a HDT-ben

A 4iG előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és az Alpac Capital kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments-szel, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát.

A megállapodások értelmében

  • az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből,
  • a portugál befektetők teljes, 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG-be,

amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a 4iG-ben.

A több lépésben megvalósulóügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

5 milliárd forint bevételű cég a HDT

A Hungaro DigiTel Magyarország vezető és a térség egyik meghatározó, saját infrastruktúrával (földi műholdas feladóállomás) rendelkező távközlési szolgáltatója, amely telekommunikációs megoldásokat, távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi műholdas, VSAT (Very Small Aperture Terminal) technológia alkalmazásával.

A társaság jelenleg 45 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

Megrendelői között a magán szektor meghatározó társaságai (bankok, olajtársaságok, televíziós társaságok), valamint állami megrendelők szerepelnek.

A 4iG a közleményben kiemeli, hogy a HDT a műholdkapacitás biztosítása érdekében számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a társaság jelenlegi kapacitásigénye jelentős méretű, azonnali hasznosítást jelenthet a 2024-től tervezett első magyar kereskedelmi műhold projektben, melyben az 4iG és az AH már partnerként együttműködnek.

Fontos bejelentés

Véleményünk szerint 4 szempontból fontos a mai bejelentés:

  • a 4iG egy új iparágba lép be,
  • a 4iG bevételeinek oroszlánrésze (a tavalyi első 9 hónap alapján 84%) eseti, ráadásul a bevételeken belül nagy az állami túlsúly (69%), a HDT többségi tulajdonrészének a megszerzésével mindkét területen, vagyis a folyamatos bevételek arányának javításán és a piaci szereplőktől származó bevételek arányának növelésén is segít a tranzakció.
  • Brutális EBITDA-hozzájárulás a HDT-től: a 2020-as év egészéről még nem publikált bevételi és profitszámokat a 4iG, de a 2020 első 9 havi dinamikából és a 2019-es tényszámokból kiindulva, számításaink szerint a 4iG bevételeit 9, az EBITDA-t pedig 67 százalékkal emelhette volna 2020-ban a HDT-akvizíció.

  • Fontos aspektusa még a lépésnek, hogy bár a 4iG és a Magyar Telekom több projektben partnerként működik együtt, a távközlési piacra való belépéssel egy újabb területen versenyez majd egymással a két vállalat.

Kölcsönös előnyök

„A CarpathiaSat megalakítását követően a HungaroDigiTel akvizíció fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon. Ebben a törekvésünkben és további terjeszkedési elképzeléseink megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatunk.” – mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„A 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésünk az Alpac Capitallal. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacralépési törekvéseinkhez.” –hangsúlyozta Jászai Gellért.

„Társaságainknak a CarpathiaSatban fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon. Amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során.” –emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója.

„Alapkezelőként, az Alpac Capital célja, hogy befektetőink számára értéket teremtsünk. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatok számára. A 4iG-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozóterjeszkedési elképzelések megvalósításában.” –hangsúlyozta Pedro Vargas David,az Alpac Capital vezérigazgatója

Mérsékelten emelkedik az árfolyam

A befektetők visszafogottan reagáltak a hírre, a 4iG árfolyama ma 1,1 százalékot emelkedett, idén 1,3 százalék pluszban áll.

4igaga

A távközlési piac meghatározó hazai szereplőjének, a Magyar Telekomnak a részvényárfolyama a tegnapi 2,2 százalékos esés után ma 0,3 százalékot emelkedett.

mtelao

Címlapkép: Antenna Hungária

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas