bull
Üzlet

Szépen zárták a hetet a tőzsdék

Portfolio
Ázsiában pénteken kifejezetten jó volt a hangulat a tőzsdéken, és Európában is jelentősen emelkedtek a vezető indexek, amely részben a gazdaság talpra állával kapcsolatos befektetői optimizmusnak volt köszönhető. A tengerentúlon mérsékelt erősödés látszik, a Nasdaq azonban ma is alulteljesítő a másik két vezető amerikai indexhez képest.

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 452,97 ponttal, 1,39 százalékkal, 33 072,45 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 65 ponttal, 1,66 százalékkal lett magasabb, és 3974,52 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 161,05 ponttal, 1,24 százalékkal emelkedett, és 13 138,73 ponton zárt.

A jó hangulatot elsősorban az táplálta, hogy az amerikai inflációs adat a vártnál kisebb árnyomást mutatott, ez pedig enyhítette a kamatemelési aggodalmakon. (Azért a tízéves amerikai államkötvény így is emelkedett, 1,67%-ra.)

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Elfogyott a magyar tőzsde lendülete a végére

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül az OTP 0,6 százalékot esett, míg a Mol 1 százalékkal került feljebb, a Richter 0,2 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékos pluszban zárt.

bux

Mínuszban a Nasdaq, Európában pedig továbbra is jó a hangulat

Az amerikai piacnyitástól távolodva továbbra is mérsékelt elmozdulásokat látunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow és az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, viszont a Nasdaq lefordult, és jelenleg 0,1 százalékos mínuszban jár.

dow

Eközben az európai piaczárás felé közeledve továbbra is kifejezetten jó hangulat, a magyar tőzsde is pluszban zárhatja a napot, bár a BUX ma alulteljesítőnek számít az európai mezőnyben.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Felemás képet mutatnak a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot erősödött. A három vezető index vegyes mozgásokat mutatott ezen a héten, részben a portfóliók negyedév végi újrasúlyozás miatt. Ma is az látszik, mint az elmúlt hetekben: a befektetők a gazdaság újranyitásából leginkább profitáló vállalatok papírjait, és az olcsóbb, úgynevezett value részvényeket veszik, míg a growth vagy növekedési részvények alulteljesítők. Idén egyébként az S&P 500 value index 9 százalékot emelkedett már, míg a S&P 500 growth index 0,4 százalékkal lejjebb került, ami jól mutatja a részvénypiaci rotációt a ciklikusabb szektorok felé.

dow

Komoly baj lehet a szuezi malőrből, ám remek befektetési lehetőségeket is teremthet

Továbbra sem sikerült megoldani a keresztbe fordult teherhajó problémáját a Szuezi-csatornában, a mentőcsapatok 5 vontatóhajóval igyekeznek megoldani a problémát, ami miatt jelentősen torlódik a forgalom. A legrosszabb szcenárió alapján akár komoly zavart is okozhat mindez a világkereskedelemnek – a JPMorgan vezető makroelemzője elmondta, hogy hogyan lehet befektetőként profitálni ebből a szerencsétlen helyzetből.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Vegyes nyitás jöhet a tengerentúlon, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban nyithat. Várhatóan a bankrészvények lesznek ma a fókuszban, miután az amerikai jegybank tegnap bejelentette, hogy június 30-ával feloldja az amerikai bankok osztalékára és részvény-visszavásárlásaira vonatkozó korlátozásait.

dowhati

Reuters: Elektromos autót fog gyártani a Xiaomi

Történetének legnagyobb átalakulása zajlik az autóiparban, és nem csak arról van szó, hogy a belsőégésű motoros autók után jönnek az elektromos, később pedig az önvezető autók, hanem arról is, hogy a tradicionális autógyártók merőben új versenyhelyzettel néznek szembe. Egyrészt gombamód szaporodnak az elektromosautó-gyártó startupok, másrészt a nagy tech cégek érdeklődését is felkeltette az autóipar, az önvezető elektromos autókkal újra osztják a lapokat, és a startvonalnál mindenki ott akar lenne: az Apple, a Baidu, az Amazon vagy a Sony is bejelentette már, hogy van autóipari ambíciója (ez nem feltétlenül jelent autógyártást), a Reuters úgy tudja, hogy a Xiaomi is megjelenne az autóiparban.

Tovább a cikkhez

Mérföldkő: tőzsdére megy a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

Ha néhány év múlva visszatekintünk a 2020-2021-es időszakra, valószínűleg a legtöbbeknek a pandémia fog eszébe jutni. A koronavírus árnyékában azonban a kripto-történelemkönyvek is bővült jó néhány fejezettel, és az egyik ilyen fejezet épp a szemünk előtt játszódik le, hiszen a világ egyik legdominánsabb kriptotőzsdéje, a Coinbase hamarosan a nyilvános piacra fog lépni, ami újabb mérföldkövet jelent a kriptoökoszisztéma számára. Ennek apropóján darabjaira szedtük céget, megnéztük hogyan működik, hogyan termeli a profitot, mi indokolhatja a közel 100 milliárd dolláros becsült piaci értékét és milyen kockázatokkal kell számolni.

Tovább a cikkhez

Biztosítót vesz az Allianz Lengyelországban

Az Aviva brit biztosítótársaság 2,5 milliárd euróért (2,94 milliárd dollár) eladta lengyelországi érdekeltségét, az Aviva Poland céget a német Allianznak - jelentette be pénteken a brit társaság.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában

Kitart a jó hangulat a tőzsdéken, a BUX is mérsékelten emelkedik péntek délelőtt. Az európai tőzsdéket elsősorban az autógyártók, a bányacégek, valamint az olaj, illetve gázipari vállalatok részvényei húzzák.

Lezárult a tulajdonosi struktúraváltozás a Waberer’snél

2020. március 25-én lezárult a tulajdonosi struktúraváltozás a Waberer’snél - közölte a vállalat a BÉT honlapján.

Tovább a cikkhez

Éveken át manipulálta az olajárakat, öt év börtönt is kaphat a csaló

A bányászattal és árupiaci termékek kereskedelmével foglalkozó Glencore egy korábbi alkalmazottja, Emilio Jose Heredia Collado szerdán bűnösnek vallotta magát a hatóságok előtt és beismerte, hogy társaival együtt manipulálta egyes olajtermékek árait. A csaló akár öt év börtönt is kaphat.

Tovább a cikkhez

Erős kezdés Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a pénteki piacnyitás után, a DAX 0,6 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,6 százalékot emelkedett. Az milánói tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,9 százalékot emelkedett. A mai nyitás alapvetően tükrözi a globális hangulatot, tegnap a tengerentúlon, ma pedig Ázsiában is jó volt a hangulat, ami részben a gazdasági felpattanással kapcsolatos optimizmusnak volt köszönhető.

dax

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot erősödött, a Richter pedig 0,3 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom azonban 0,5 százalékos mínuszban indítja a napot.

bux

Emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • Vegyesen zártak csütörtökön a vezető amerikai részvényindexek a Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,1 százalékot gyengült. A technológiai részvények alulteljesítése részben azzal volt magyarázható, hogy tovább folytatódott a rotáció a ciklikus papírok felé, amelyek számára kedvezőbb lehet az újranyitás és a gazdasági fellendülés. Javította a hangulatot tegnap a friss munkaerőpiaci adat, mely szerint a heti új segélykérelmek száma a vártnál jobban alakult, 684 ezer volt a becsült 735 ezer helyett. Az azonban nem segített, hogy Jerome Powell amerikai jegybankelnök, bár óvatosan fogalmazott, de azt mondta, hogy: idővel nagyon fokozatosan és nagy átláthatóság mellett, amikor a gazdaság már teljesen a talpára állt, akkor visszaveszünk majd a támogatásokból, amit a vészhelyzet alatt adtunk.
  • Az ázsiai piacokon jó hangulatban telt a pénteki kereskedés a japán Nikkei 1,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji tőzsde 1,7 százalékot erősödött, a hongkongi index pedig 1,7 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 1 százalékkal, az ausztrál tőzsde 0,5 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek emelkednek, míg a határidős DAX 0,8 százalékos pluszt vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából ma publikálják Németországban a márciusi IFO indexet, az Egyesült Államokban pedig a személyes fogyasztások indexének februári alakulását teszik közzé. Itthon a KSH a népmozgalom februári alakulásáról számol be. Ma dönthet a Moody's Investors Service Magyarország szuverén adósbesorolásáról. A hitelminősítő tavaly szeptemberben stabilról pozitívra javította Magyarország Baa3-as adósbesorolását, mely egy osztályzattal alacsonyabb, mint a másik két nagy hitelminősítőnél érvényben lévő, BBB osztályzat. Az elemzők egyelőre nem várnak felminősítést, mivel annak feltételéül gyors kilábalást jelző számokat, illetve az államadósságpálya visszafordítását szabták.

  • Az olaj árfolyama a emelkedik ma reggel, a Brent jegyzése 1,7 százalékos erősödést követően 63 dolláron áll, míg a WTI típus árfolyama 2,1 százalékkal került feljebb, így 59,5 dollár egy hordó ára. Az arany árfolyama mérsékelten emelkedik, jelenleg 1729,1 dollár a sárga nemesfém unciánkénti ára.
  • A forint árfolyama minimális erősödést mutat, egy euró 364,3 forintba kerül, míg a dollárért 309,2 forintot kérnek.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1213571549 (4)