Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Háromszorosára ugorhat idén az AutoWallis bevétele

Portfolio
Újabb rekordévet tudhat maga mögött az AutoWallis, miután árbevétele 17 százalékos bővüléssel 88 milliárd forintra nőtt 2020-ban. A társaság várakozása szerint ugyanakkor még ez a bővülés is csak egy kisebb lépés volt a 2021-es ugrás előtt. Idén ugyanis a 2020-as közel háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé bővülhet a tőzsde autós vállalatának árbevétele az organikus növekedésnek és a tavaly lezárt hat tranzakciónak köszönhetően. A vállalati szektor jelentős részéhez hasonlóan az AutoWallis eredményességét sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása: a pandémia elsősorban az autókölcsönzői tevékenységre hatott kedvezőtlenül, emellett egyszeri költségek is terhelték az üzletfejlesztésekhez kapcsolódó új kis- és nagykereskedelmi tevékenység indulását. Mindezek hatására az AutoWallis EBITDA-ja 2,1 milliárd forint volt, mely 28 százalékos csökkentést jelent az előző évhez képest.

2020 az akvizíciók éve volt

Történetének legaktívabb évét zárta akvizíciós és tranzakciós szempontból az AutoWallis, mely jelentős mértékben hozzájárult a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság 2019-ben bemutatott növekedési stratégiájának megvalósításához – jelentette ki Müllner Zsolt, a társaság elnöke a 2020-as év értékelése kapcsán. Hozzátette, hogy a tavaly végrehajtott hat akvizíció, illetve üzletfejlesztés pozitív hatása teljes egészében 2021-ben jelentkezhet, és várhatóan a 2020-as közel háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé ugorhat a 14 országban jelenlévő csoport árbevétele.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kifejtette,

  • hogy a tranzakciók közül a legnagyobb az Opel márka importőri jogainak megszerzése négy országban (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Szlovénia), mely 2021-ben 100 milliárd forintot meghaladó mértékben növelheti az AutoWallis árbevételét.
  • A második legnagyobb tranzakció a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház többségi tulajdonrészének megszerzése volt, mely 2021-ben több mint 18 milliárd forinttal járulhat hozzá a növekedéséhez.
  • A tervek szerint nagyjából 24 milliárd forintos árbevételt hozhat a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedésnek, valamint a Jaguar és Land Rover járművek és alkatrészek exkluzív importőri jogának megszerzése, és a kereskedés megkezdése Magyarországon.
  • 8 milliárd forintnál nagyobb mértékben járulhat hozzá az AutoWallis idei árbevételéhez az egyik legnagyobb magyar Opel és KIA kereskedést üzemeltető Wallis Kerepesi akvizíciója.

Rekordbevétel és csökkenő EBITDA

Részben már ezen tranzakciók hatására az AutoWallis 2020-as árbevétele újabb rekordot döntött meg, így 17 százalékkal 88,4 milliárd forintra ugrott, miközben a koronavírus kirobbanása miatt bevezetett korlátozó intézkedések a vállalati szektor jelentős részéhez hasonlóan a vállalatot is több területen kedvezőtlenül érintették. Mindemellett az AutoWallis Nagykereskedelmi üzletágának árbevétele 7 százalékkal 38,5 milliárd forintra, míg a Kiskereskedelmi üzletágáé 27 százalékkal, 49,9 milliárd forintra bővült. A Kiskereskedelmi üzletágon belül a járvány miatt bevezetett intézkedések a szervizszolgáltatásokat kevésbé érintették kedvezőtlenül, ugyanakkor a gépjárműkölcsönzést negatívan érintette a turizmus és üzleti célú utazások jelentős visszaesése.

2020-ban az AutoWallis eredményessége többek között az üzletfejlesztésekhez (áprilisban indult új, belföldi Jaguar Land Rover kiskereskedelem indulása, a decemberben négy országban elindult Opel disztribúció indulási költségei) kapcsolódó egyszeri költségek (87 millió forint), valamint a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai (leginkább a gépjárműkölcsönzés területén) miatt átmenetileg jelentősen romlott.

A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél nagyobb mértékben, 20 százalékkal 77,2 milliárd forintra nőtt. Az anyagköltség 6 százalékkal, míg az igénybe vett szolgáltatások értéke 14 százalékkal bővült. A személyi jellegű ráfordítások 52 százalékos emelkedése (a csoport átlagos statisztikai létszáma 309-ről 662 főre nőtt) 90 százalékban a társaság növekedési stratégiájához kapcsolódó fejlesztésekhez és akvizíciókhoz kapcsolható.

A pénzügyi bevételek és ráfordítások értéke 2020-ban 1,1 milliárd forint veszteség, aminek egy része (226 millió forint) az időszak végi nyitott devizás készletfinanszírozási hitelállományoknak a kiugróan magas euró árfolyamon történő átértékeléséből adódó nem realizált árfolyamveszteség. Mindezek alapján a menedzsment megítélése szerint az eredményességet legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA 28 százalékkal 2,1 milliárd forintra csökkent (míg a teljes átfogó eredmény 658 millió forint veszteség lett).

Az igazgatóság az osztalékdöntés alapjául szolgáló különálló (egyedi) IFRS pénzügyi kimutatás szerint képződött 910 millió forint teljes átfogó éves nyereségből és eredménytartalékból, valamint a leánycégektől kapott osztalékokból 2020-ban képződött 1,2 milliárd forintos osztalékalapból a növekedési stratégia finanszírozása érdekében

nem javasolja osztalék kifizetését.

A 2021-es tervekkel kapcsolatban Ormosy Gábor elmondta, hogy a tavaly év végi sikeres tőkepiaci, 1,4 milliárd forint összegű zártkörű intézményi tőkeemelés után az AutoWallis jelenleg is vizsgálja a terveiben szereplő robosztus növekedés és az esetleges további akvizíciók finanszírozásának lehetőségeit. Hozzátette, hogy ennek kapcsán a társaság egyrészt újabb kötvénykibocsátást, másrészt – megfelelő piaci körülmények esetén – nyilvános forrásbevonást is elképzelhetőnek tart intézményi és lakossági befektetők körében.

Az AutoWallis árfolyama idén 18,8 százalékkal került feljebb.

autowallis

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
olajvezetek