Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs

Portfolio
Márciusban is jól teljesített a BÉT: immár harmadik hónapja van csúcsközelben a BUX. Az index a hónap során 1,2 százalékkal 44 326 pontra emelkedett. A hazai tőzsdén is a világban érezhető kedvező tőzsdei hangulat uralkodik, az amerikai indexek után immár a főbb európai piacok is új történelmi csúcsokra emelkedtek. A vezető részvények közül a Richter van mindenkori csúcsa közelében, a legnagyobb forgalmat az OTP tudhatta magáénak. A brókercégek közül a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, a második helyre ezúttal a Concorde került, őt követi az Erste.

A nemzetközi tőzsdei hangulat márciusban is jó volt, a német tőzsde történelmi csúcsra emelkedett, a DAX az elmúlt egy hónapban 8,9 százalékkal, a francia CAC 6,4 százalékkal került feljebb. A vezető amerikai részvényindexek szintén többnyire emelkedtek, még a korábbi hónapot mínuszban záró Nasdaq is 1,4 százalékot erősödött márciusban. A befektetői optimizmust az USA és Kína, illetve Oroszország közti kapcsolatok mélypontra kerülése sem rendítette meg, ahogy a Szuezi-csatorna egyhetes kiesésének esetleges gazdasági hatásai sem okoztak aggodalmat.

A BÉT kereskedelme ebben a környezetben magasabban alakult a februárihoz képest, 17,8 százalékkal 518,6 milliárd forintra nőtt duplikált forgalom tekintetében, év/év alapon pedig közel 56 százalékkal marad el. A napi átlagos forgalom 11,8 milliárd forint volt.

Több országban is látható volt emellett a koronavírus-járvány fertőzésszámainak a emelkedése, és több országban, köztük hazánkban is, szigorítottak a korlátozó intézkedéseken. Az oltóanyagok kiszállítását is kettősség jellemzi, néhol jól halad, máshol azonban lemaradások tapasztalhatóak.

A BUX TELJESÍTMÉNYE JÓ VOLT, A FEBRUÁR VÉGI SZINTRŐL 1,2 SZÁZALÉKKAL 44 326 PONTRA EMELKEDETT, ÉS MÁRCIUSBAN PÁR SZÁZ PONTNYIRA MEGKÖZELÍTETTE MINDENKORI LEGMAGASABB ÉRTÉKÉT, ILLETVE STABILAN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTEKEN MOZGOTT.

bux

A blue chipek közül februárban a Richter teljesített a legjobban, amelynek részvényei 6,2 százalékkal emelkedtek, illetve a Mol, amelynek a papírjai 3,7 százalékos pluszban fejezték be a hónapot.

A RICHTER RÉSZVÉNYEI ÍGY A HÓNAP FOLYAMÁN ÚJ TÖRTÉNELMI CSÚCSOT ÉRTEK EL.

Az OTP 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom részvényei 0,2 százalékos mínuszban zártak februárban.

A forgalom több mint felét, 52,7 százalékát az OTP adta, 21 százalékkal a Mol volt a második, majd a Richter következett 19,6 százalékkal.

EZ A HÁROM RÉSZVÉNY ADTA A BÉT TELJES FORGALMÁNAK 93,3 SZÁZALÉKÁT.

A negyedik helyre a Magyar Telekom került, amely az összforgalom 2,2 százalékát adta.

A brókercégek rangsorában februárban a Wood végzett az élen, 32,3 százalékos piaci részesedéssel, míg a Concorde volt a második 22,3 százalékkal, az Erste pedig a harmadik 22,1 százalékkal. A negyedik helyen áll a Random Capital 5,2 százalékkal, őt pedig az OTP követi 4,6 százalékkal. A dobogón így nem történt átrendeződés az előző hónaphoz képest, a 10-es lista utolsó helyén azonban a Raiffeisen Centrobank a CIB-et váltotta.

A forgalom mértékét tekintve mindhárom vezető szolgáltató esetében növekedés látszott a februári adatokhoz képest, a Wood számai nőttek a legnagyobb mértékben, de a Concorde és az Erste esetében is jelentős volt a növekedés. A kisebb szolgáltatóknál is alapvetően forgalomnövekedés látszott.

A dobogót a szokásos módon a Wood-Concorde-Erste hármas uralja továbbra is, együttes piaci részesedésük 76,7 százalék a havi forgalomból, ami 2,2 százalékkal alacsonyabb a februári 78,9 százaléknál, tehát a koncentráció csökkenése látható. A negyedik legnagyobb a Random Capital volt, és mögöttük nagyjából 0,6 százalékponttal elmaradva áll az OTP.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

magyar zászló eu európai unió brüsszel vétó
frankfurt
autó műszerfal előzés
koronavirus korhaz
iroda este üres dolgozó
aranybika szálló, debrecen, hotel

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Facebook, Apple, Alphabet van még bennük kakaó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt