GettyImages-1211246466 (3)
Üzlet

Pluszban zártak az amerikai indexek

Portfolio
Raliznak ma az amerikai tőzsdék, feljebb került a Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 is, utóbbi ezzel először került 4000 pont fölé, ami történelmi csúcs. Emellett kifejezetten jól teljesítenek a technológiai részvények, ami részben a mérséklődő kötvényhozamoknak köszönhető. Az is hozzájárul a kedvező hangulathoz, hogy Joe Biden ismertetett több részletet a tervezett több ezer milliárd dolláros infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban, melynek fókusza a közlekedés, illetve a környezetvédelem és az egészségügy. Az amerikai piacok végül pluszban zárták a napot, legnagyobb mértékben a Nasdaq emelkedett.

Pluszban zártak a tengerentúli tőzsdék

Mindhárom vezető tőzsdeindex pluszban zárta a mai napot, az este folyamán már nem volt nagy mozgás. A Nasdaq emelkedett a legnagyobb mértékben, 1,76%-os pluszban fejezte be a kereskedést. Az S&P 1,18%-ot tudott emelkedni, a Dow Jones pedig 0,52%-ot emelkedett ma.

Pluszban Amerika

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A vezető amerikai indexek mind masszív emelkedésben vannak. Az S&P 500 1%-ot, a Dow 0,5%-ot, a Nasdaq 1,5%-ot emelkedett eddig.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX, sokat esett a Mol részvénye

A BUX-index végül 0,19 százalékos mínuszban fejezte be a mai napot, elsősorban a Mol gyengébb teljesítményének köszönhetően, amely 4,74 százalékot esett a nap végére. Ennek oka részben az olajár gyengélkedése, másrészt az is, hogy a Mol a magyar állammal közös alapítványt hoz létre, amely részére a társaság 43 millió darab részvényt ruház át. Ez kellemetlen hír a részvényeseknek, hiszen miközben az alapítványba kerülő, most még saját részvények után eddig nem fizetett osztalékot a Mol, az alapítványhoz kerülő részvényekre már fog osztalékot fizetni, vagyis a teljes osztaléktömeg kisebb hányada jut majd a vállalat jelenlegi részvényeseire. Az OTP részvényei 2,73 százalékkal kerültek feljebb, míg a Magyar Telekom 1,47 százalékos pluszban zárt. A Richter ellenben 0,33 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

molllyy

Történelmi csúcson az S&P 500, raliznak az amerikai tőzsdék

Úgy tűnik, hogy Joe Biden több ezer milliárd dolláros infrastrukturális beruházási javaslata megmozgatta a tőzsdéket, az S&P 500 0,7 százalékkal került feljebb, így először tartózkodik 4 000 pont felett, ami történelmi csúcs. A Dow Jones 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq 1,5 százalékkal emelkedett a nyitás után, vagyis a technológiai részvények ma is jól teljesítenek. Kevésbé kedvező hír azonban, hogy a heti új segélykérelmek száma a vártnál némileg rosszabb lett, 719 ezer a becsült 675 ezerrel szemben.

ssssppp

A Teslát akarták másolni, de ez most nagyon besült – Ilyen a német humor

Az elektromosítás jegyében Voltswagenre változtatnák a Volkswagent, az új név még a német konszern elektromos autóin is megjelenne, tette közzé a vállalat a hét elején, a hitetlenkedők kedvéért még rá is erősítettek a kommunikációra, hivatalosan is megerősítették a névváltást. Aztán persze újra bebizonyosodott, hogy ha egy madár úgy jár, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az kacsa. Hogy miért csinál ilyet egy egyébként komoly, tradicionális autógyártó? Mert azt látják, hogy másnál működik. A Tesla már sportot űz abból, hogy nullát költ marketingre, mégis mindenki róluk beszél, most a Volkswagen is kipróbálta, milyen ez a műfaj, de ez most eléggé mellé ment. Sok mindenben másolják a németek a Teslát (eufemizmussal best practice), a vicceskedés egyelőre még nem megy jól nekik. Német humor. A végén még meg is büntethetik őket ezért a poénért.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat a technológiai részvények emelkedése

Már tegnap is jobban teljesített a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq, és ma is hasonló tendencia várható, a kereskedés előtti adatok alapján 1,1 százalékkal emelkedhet a részvényindex a nyitást követően. Szintén pluszban nyithat majd az S&P 500, ami 0,4 százalékkal kerülhet feljebb, de a Dow Jones is 0,1 százalékkal emelkedhet. A várhatóan kedvező hangulatot segíti egyrészt Joe Biden tegnapi bejelentése az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban, másrészt a kötvényhozamok is mérséklődtek enyhén.

hatss

Alapítványt hoz létre a Mol és a magyar állam - Fájhat a Mol-részvényesek feje?

A Mol a magyar állammal közös alapítványt hoz létre Mol-Új Európa Alapítvány néven, amely közérdekű célokat fog megvalósítani. A Mol az alapítvány részére mintegy 43 millió darab törzsrészvényt ruház át, ami nem kis tétel, jelenlegi piaci árfolyamon 94 milliárd forintos csomagról van szó. A részvények átruházása kellemetlen hír a jelenlegi részvényeseknek, hiszen miközben az alapítványba kerülő, most még saját részvények után eddig nem fizetett osztalékot a Mol, az alapítványhoz kerülő részvényekre már fog osztalékot fizetni, vagyis a teljes osztaléktömeg kisebb hányada jut majd a vállalat jelenlegi részvényeseire.

Tovább a cikkhez

Feje tetejére állt a világ - Ezek eddig az év legjobb befektetései

Hónapokkal ezelőtt valószínűleg nem sokan fogadtak volna rá, hogy a sertés szorosan ott lesz a kriptodevizák mögött az év legjobb befektetéseinek listáján, de tekintve, hogy idén láttunk már sámánt a washingtoni Capitoliumon, és egy shortosok ellen folytatott tőkepiaci hadjáratot, így már valójában nem sok mindenen lepődik meg az ember. Pedig még csak az első negyedéven vagyunk túl.

Tovább a cikkhez

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Az irányt keresi a magyar tőzsde kora délután, a BUX szerdai záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, a Mol teljesít a leggyengébben azt követően, hogy a friss bejelentés szerint a Mol és a Magyar Állam Mol-Új Európa Alapítvány néven új, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre. Az alapítvány célja közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. Működéséhez elsődlegesen az alapítók által rendelt vagyon, azaz a Mol-részvények hozamát használja fel.

Jó a hangulat Európában

Kifejezetten jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is emelkedik. A friss adatok szerint az eurozóna feldolgozóiparának beszerzési menedzserindexe rekord mértékben, az előző havi 57,9 pontról 62,5 pontra emelkedett márciusban, ami kedvezőbb volt a vártnál. A hangulatot az is javította, hogy Joe Biden szerdán lerántott a leplet a 2300 milliárd dolláros infrastruktúra fejlesztő programjáról, amelynek keretében jelentős összeget invesztálnak a közút és a vasúti fejlesztésbe, a tiszta energiába és félvezető gyártásba.

Tesla-gyilkosnak kiáltották ki, de csúnyán összeesett a NIO

A csőd széléről a tőzsde csúcsáig jutott a Tesla-gyilkosnak kikiáltott kínai elektromosautó-gyártó, a NIO, amelynek a részvényárfolyama tavaly több mint 12-szeresére emelkedett. Az idén január közepi csúcsról viszont közel lefeleződött az árfolyam, amiben makrogazdasági és részvénypiaci átalakulással kapcsolatos tényezők is szerepet játszottak, de szektor- és cégspecifikus tényezők is hatottak. Nagyon úgy tűnik, hogy a Tesla még pont időben indult, és mostanra igencsak meg tudott erősödni, de mivel a tradicionális autógyártók felébredtek, és egyre inkább technológiai cégként gondolkodó, elektromosautó-gyártókká válnak, mellettük a korábbinál jóval alacsonyabb belépési korlát ellenére is nagyon nehéz lesz a pálya az új belépőknek, mint a NIO is, ezt is árazzák már a befektetők.

Tovább a cikkhez

Újabb nagy lépés, a Goldman Sachs is beáll a bitcoin mögé

A Goldman Sachs közel van hozzá, hogy az ügyfeleinek elérhetővé tegye az első olyan befektetési eszközt, amellyel kitettséget tudnak szerezni a bitcoinban és más digitális eszközökben – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

A vezető európai részvényindexek is emelkedéssel indítják a napot, a DAX 0,3 százalékkal, a FTSE 0,4 százalékkal, míg a CAC 0,2 százalékkal került feljebb a kereskedés megkezdését követően. A többi börzén is többnyire kedvezően alakul a hangulat, pluszban áll a svájci, a belga tőzsde is, míg a spanyol mérsékelten esik.

ddaxx

Emelkedéssel indítja a napot a BUX

A BUX-index a nyitást követően 0,5 százalékkal került feljebb, a magyar blue chipek közül az OTP 0,7 százalékos, míg a Richter 0,6 százalékos pluszban áll. A Mol és a Magyar Telekom árfolyama stagnál egyelőre.

buxmy

Alapítványt hoz létre a Mol és a magyar állam, nagy Mol-részvénycsomagot tesznek bele

A Mol és a Magyar Állam Mol-Új Európa Alapítvány néven új, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre. Az alapítvány célja közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. Működéséhez elsődlegesen az alapítók által rendelt vagyon, azaz a Mol-részvények hozamát használja fel.

Tovább a cikkhez

Éppen egy újabb Teslaverő vérzik el a szemünk láttára

A kínai Evergrande Group azt tervezi, hogy átveszi a Tesla helyét és a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójává válik, azonban ez a cél egyre inkább valószínűtlennek tűnik, miután cég a próbagyártás kezdetének időpontját év végéig eltolta.

Tovább a cikkhez

Az amerikai hadsereggel üzletel a Microsoft

Kiterjesztett valóság-szemüvegekkel látja el a Microsoft az amerikai hadsereget, a következő években nagy mennyiségben értékesít a szoftveróriás a HoloLensen alapuló készüléket számukra – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Joe Biden bejelentése után emelkednek a tőzsdék

  • Vegyes napot zártak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,26 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,36 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,54 százalékkal tudott emelkedni. Elősorban a technológiai részvények szerepeltek jól, míg például az olajtársaságok gyengébben teljesítettek a mostanában visszaeső olajár mellett. Emellett Joe Biden is további részleteket közölt a tervezett több ezer milliárd dolláros infrastrukturális beruházási tervekkel kapcsolatban. Ez elsősorban a közlekedésre, a hidak és az úthálózat fejlesztésére, valamint a környezetbarát technológiákra fókuszálna. A finanszírozást elsősorban a társasági adó 21 százalékról 28 százalékra történő emelésével valósítanák meg. A kötvényhozamokban nem volt látható markáns emelkedés tegnap.
  • Az ázsiai piacokon többnyire pozitív volt a teljesítmény a Biden-féle infrastrukturális tervek bejelentése után, a Nikkei 0,8 százalékkal, a hongkongi börze 1,1 százalékkal, a sanghaji index 0,2 százalékkal, a szingapúri pedig 0,3 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai tőzsdék felemás képet mutatnak, a Nasdaq emelkedhet mérsékeltebben, míg a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre.
  • A pénteki ünnep előtt mára is jutnak még adatok, az MNB a hitelintézetek mérlegének szokásos havi statisztikáját publikálja, és várhatóan az MLBKT is közzéteszi a feldolgozóipar beszerzési menedzserindexének friss számait. Ezzel egyidőben a KSH a kormányzati szektor negyedik negyedéves egyenlegét publikálja. Szintén ma ülnek össze az olajnagyhatalmak, illetve feldolgozóipari statisztikák érkeznek az EU-ból, illetve Németországból is.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal emelkedett, így a Brent ára hordónként 63,4 dollár, míg a WTI típus 59,6 dolláron áll. Az arany árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb unciánként 1714 dollárra.
  • A forint árfolyama stagnál ma, egy euró 361,9 forint, míg a dollár a 308,9 forintos szinten áll.  

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)