naplementetangerpartlaptop
Üzlet

Ma már könnyen lehetne akár Balin vagy Barbadoson is a home office-od - Ennyi pénz kell hozzá

Portfolio
Alaposan megváltoztatta a járvány a munkahelyeket és az a várakozás, hogy a home office tartósan velünk maradhat, a pandémia elmúltával is. Nem nehéz elképzelni, hogy sokan a zsúfolt betonrengeteg helyett szívesebben dolgoznának home office-ban homokos tengerpartokról vagy trópusi szigetekről. Van több ország is, ami erre épít és tárt karokkal, könnyített vízummal várja a digitális nomádokat már egy éve. A CNBC négy személy tapasztalatait mutatja be, akik otthagyták a nagyvárosokat a járvány közepette, kitérve arra is, hogy mennyibe kerül az élet a digitális nomádok legnépszerűbb célpontjain.

Bali, Indonézia

A chicagói Jubril Agoro számára nem volt ismeretlen a digitális nomádlét már a járványt megelőzően sem, az elmúlt évtizedben több országban is élt, például Thaiföldön és Kolumbiában, de megfordult Afrikában is. Balira 2020 decemberében érkezett. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért pont az indonéz szigetet választotta, elmondta, hogy leginkább az emberek miatt döntött így, Balin élnek a legbarátságosabb, legnyugodtabb emberek, akikkel valaha találkozott. Ráadásul a megélhetési költségek nagyjából a negyedét teszik ki ahhoz képest, amit például Miamiban kellene kifizetnie egy hasonló életszínvonalért.

Agoro egy utazási tanácsadó, egyfajta digitális útikönyvként szolgáló oldalt működtet négy munkatársával egy nagy villából Balin, ahol többek között szakácsot, személyi edzőt és házvezetőnőt is foglalkoztat.

Hozzávetőleges költségeket is tudott mondani a CNBC által megkeresett digitális nomád ahhoz, hogy különböző életstílusok mellett mennyiből lehet kihozni egy hónapot Balin.

  • Ha valaki a „fapados” megoldást választja és egyedül él, abban az esetben havi 500 dollárért lehet egy szép apartmant bérelni. A robogó bérlése 70 dollár, az üzemanyag hozzá 10 dollár, élelmiszerre 300 dollárral, konditeremre pedig 40 dollárral érdemes számolni egy hónapra. Szórakozásra 200 dollár mehet el, ha pedig valaki heti egyszer masszíroztatna, az további 7 dolláros költséget jelent.
  • Aki egy kicsivel több luxust megengedne magának, az nagyjából 1000 dollárért már villát bérelhet, egy jobb motor bérlése pedig 170 dollár, aminek tanoklására 20 dollárt érdemes számolni. Az étkezés 600-700 dollárba kerülhet, míg egy jobb konditermi tagság ára, csoportos órákkal 150 dollár havonta. Szórakozásra 1000 dollárral, masszázsra pedig 30 dollárral érdemes kalkulálni.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szigetre a szállítás sokba tud kerülni, például 85 dollárt kellett fizetnie egy, az USA-ból érkező új hitelkártyáért.

Bár Bali egyelőre zárva van a külföldi turisták előtt és nincs kifejezett programja a home office-ban dolgozóknak, mégis népszerű a digitális nomádok körében, mivel befektetési vízummal vagy kormányzati meghívóval le lehet telepedni a szigeten.

baliindnezia
Forrás: Getty Images

Barbados

Amikor a New Hampshire-i David Esposito munkáltatója úgy döntött, hogy az egész 2021-es évre home office-ba küldi alkalmazottait, akkor született meg benne az elhatározás, hogy Barbadoson fog élni, annak ellenére, hogy korábban soha nem járt a szigeten. David Esposito egy soha vissza nem térő alkalmat látott a kényszerű home office-ban és jelentkezett Barbados 12 hónapos letelepedést biztosító programjára. Mindössze 15 percbe került kitölteni a jelentkezést és 10 nappal később meg is kapta a jóváhagyást.

2021 februárjában érkezett a karibi szigetállamba, ahol Airbnb-n keresztül foglalt apartmant, a sziget déli részén. A pozitívumok között kiemelte, hogy barátságosak az emberek és maga a sziget is gyönyörű. A hátránya, hogy nem olcsó az élet Barbadoson.

Esposito élt korábban Bostonban és Denverben. A bérleti díjak hasonlóak, viszont az élelmiszer kifejezetten drága és nincs is mindig minden a kínálatban. Az autóbérlés szintén drága és bal oldali közlekedés nehezíti a jobb oldali közlekedéshez szokottak helyzetét, ráadásul gyakori az ittas vezetés. A buszközlekedés lehetne alternatíva, de mivel kiszámíthatatlan, így Esposito gyakran utazik taxival, ami jelentősen megdobja a barbadosi élet költségeit.

Kellemetlen meglepetésként említette még a szigetre érkezve a helyiek viszonyát a kutyákkal, akik nem háziálltként tekintenek a kutyákra és gyakran ferde szemmel néztek rá, amikor sétáltatta a kutyáját. Ennek ellenére szeret Barbadoson élni és addig marad, ameddig csak tud – tolmácsolta véleményét a CNBC.

barbados
Forrás: Getty Images

Horvátország

Horvátország január óta fogadja a digitális nomádokat, az egyik első személy a programban a Kaliforniából érkező Melissa Paul volt. A rendezvények és esküvők marketingtanácsadójaként dolgozó hölgy egy ideig Horvátországban, Krk szigetén élt, most pedig Isztria nyugati részén, a hegytetőn elterülő Labin városában él.

A horvátországi tartózkodás előnyei között említi a biztonságot, a technológiai infrastruktúrát és a természeti szépségeket, mint a szigetek, tengerpartok, vízesések és nemzeti parkok. Az emberek barátságosak, a helyben termelt élelmiszerek, például az olívaolaj, a bor, a méz, vagy a tészták pedig jó minőségűek.

Horvátországban jóval olcsóbb az élet, mint korábbi otthonában, Los Angelesben, becslései szerint havi 1000-1500 euróból jól meg lehet élni. Melissa Paulnak saját lakása és autója van, ezen felül nagyjából havonta 950 dollárt költ közszolgáltatásokra, élelmiszerre, üzemanyagra, szórakozásra. A kisebb falvakban havonta 450 dollárért lehet bérelni két hálószobás lakásokat, a nagyvárosokban, mint Split, vagy Zágráb, ennek a kétszerese is lehet a bérleti díj. Az élelmiszer nem olcsó, különösen a nyári turistaszezonban – teszi hozzá.

Olaszországból, Görögországból, Portugáliából és Spanyolországból is érkeznek távolról dolgozók Horvátországba – teszi hozzá.

horvatorszaglubin
Forrás: Getty Images

Jamaica

Sheryl Nance-Nash tökéletesen meg volt elégedve kicsi Long Island-i otthonával a járvány előtt, mivel sokat utazott. A járvány azonban felülírta ezt, így 2020 szeptemberében úgy döntött, hogy Jamaicába költözik. A váltás annyira bejött, hogy még legalább egy évig maradni tervez még akkor is, ha az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Az utazási újságíróként dolgozó Sheryl számára a járvány kirobbanását követően tették lehetővé a munkaadói, hogy otthonról dolgozzon, Zoomon és WhatsAppon le tudja vezényelni az interjúit. Most Jamaica vidéki részén él, egy házban, amit a jamaikai származású férjével építettek. De a paradicsom sem tökéletes – fogalmazott, a legközelebbi élelmiszerüzlet 30 percnyire van és a hurrikánszezonban, viharos napokon gondok lehetnek az internettel, vagy az áramellátással.

A költségek változóak, az importált termékek, élelmiszerek drágák, viszont a helyi élelmiszerek, az alkohol és az utazás olcsó, például hosszú taxiutakat meg lehet tenni 5 dollárból.

A többi karibi szigettől eltérően Jamaica nem rendelkezik dedikált programmal azoknak a külföldieknek, akik letelepednének az országban és távolról dolgoznának, így kissé nehezebb a tartózkodást elintézni, de megoldható – tette hozzá a CNBC által megkeresett hölgy.

jamaica
Forrás: Getty Images

Címlapkép: Getty Images

CNBC

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
GettyImages-1279143661