bear
Üzlet

Vegyesen zárt a nagy debütálás napján Amerika, ugrott az olaj

Portfolio
Napközben új történelmi csúcson járt mindhárom vezető részvényindex, de zárásra csak a Dow Jones tudott mérsékelt pluszban maradni, főként a technológia-túlsúlyos Nasdaq szenvedett a kereskedés során. Közben az amerikai WTI olajfajta 63 dollár közelébe ugrott este azután, hogy a Fed pozitív üzeneteket jelzett az amerikai gazdaság tavaszi kilábalási folyamatáról, fokozódó munkahelyteremtésről számolt például be.

Vegyesen zárt a nagy debütálás napján Amerika, ugrott az olaj

Napközben új történelmi csúcson járt mindhárom vezető részvényindex, de zárásra csak a Dow Jones tudott mérsékelt pluszban maradni, főként a technológia-túlsúlyos Nasdaq szenvedett a kereskedés során. Közben az amerikai WTI olajfajta 63 dollár közelébe ugrott este azután, hogy a Fed pozitív üzeneteket jelzett az amerikai gazdaság tavaszi kilábalási folyamatáról, fokozódó munkahelyteremtésről számolt például be.

Az amerikai gyorsjelentési szezon első napján a nagy befektetési bankok kedvező eredményei segítették a szektort, illetve a szélesebb értelemben vett részvénypiacot is, de közben a Fed azon jelzése, hogy a gazdasági fellendüléssel picit az infláció is emelkedhetett, a technológiai szektor részvényei megint szenvedtek (igaz már a Fed jelzése előtt is süllyedni kezdtek). Végül a Nasdaq 1,1%-os mínuszban zárt, az S&P 0,5%-os csökkenést mutatott, a Dow Jones viszont 0,1%-os emelkedést tudott felmutatni.Amint arról külön nagycikket írtunk: ma debütált a legnagyobb kriptotőzsde magán a tőzsdén és végül 328,3 dolláros árfolyamon zárt, amellyel záráskor közel 86 milliárd dolláros piaci kapitalizáció adódik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Komoly mínuszban zárt a BUX

A magyar tőzsde alulteljesített ma a nemzetközi mezőnyben, a BUX-index 0,8 százalékos mínuszban zárta a napot. A magyar blue chipek közül az OTP részvényei 0,2 százalékkal, a Mol papírjai pedig 1,6 százalékkal kerültek lejjebb. A Richter árfolyama 1,8 százalékot esett, a Magyar Telekom részvényei pedig 1,9 százalékkal kerültek feljebb.

bucx

Óvatos emelkedés Amerikában, vegyesen teljesítenek a nagybankok

A várakozásoknak megfelelően jól nyitottak az amerikai börzék, a Dow Jones 0,3 százalékos pluszban áll, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került feljebb.

dji

A nagyobb pénzintézetek eredménybeszámolójával indult az első negyedéves tőzsdei jelentési szezon. A piacnyitás előtt a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és a Wells Fargo publikálta mérlegbeszámolóját, vegyes képet láthatunk: a Goldman rekordbevételt tudott jelenteni, a JPMorgan is jobban teljesített az elemzői konszenzusnál, ám a Wells Fargo alulmúlta a várakozásokat - ennek megfelelően előbbi részvényárfolyama 2,9 százalékkal került feljebb, míg a Wells Fargo jegyzése 1,2 százalékot esett, a pozitív eredmények ellenére a JPMorgan papírja pedig 1,4 százalékos mínuszban van.

wellsfr

Egyre rosszabb a helyzet a magyar tőzsdén

A késődélutáni órákban egyre rosszabb a helyzet a magyar tőzsdén, a felemás európai légkörben a BUX teljesít messze a legrosszabbul a maga 1,6 százalékos mínuszával.

A kimondottan rossz teljesítményt többek között a Molnak köszönhetjük, az olajcég részvénye 3,1 százalékos mínuszban van jelenleg.

mol

Mindeközben a Brent és a WTI jegyzése is 1,6 százalékos pluszban áll, a versenytársak is többnyire jól teljesítenek, a Mollal ellentétben.

Elképesztő előrejelzés érkezett a tech óriás részvényére – Szárnyalni fog az árfolyam?

A Jefferies technológiai cégekre specializálódott elemzője, Brent Thill nézett utána részletesen az Amazon jelenlegi árazásának, a szakember véleménye szerint a tech óriás papírja durván alulértékelt lehet, 75 százalékos felértékelődési potenciált lát hosszabb távon a részvény számára Thill – és ebbe a számba még nincs is belekalkulálva több, potenciálisan többmilliárdos bevétellel kecsegtető terjeszkedési lehetőség sem.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet a tengerentúlon

A kereskedést megelőző adatok alapján jól nyithatnak az amerikai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a tech-túlsúlyos Nasdaq 0,6 százalékkal emelkedhet a nyitást követően.

nasdaq

Itt a magyar tőzsde idei sztárja, üstökösként szárnyalt a részvény

Egészen elképesztő árfolyamemelkedést láthattunk a BUX Indexhez nemrég "csatlakozó" vállalat, a Masterplast részvényénél az elmúlt hónapokban. Persze a rendkívüli teljesítmény nem (csak) a kisbefektetői spekuláció eredménye, számos komoly, a vállalat működését és jövőbeli kilátásait alapvetően meghatározó és befolyásoló esemény is történt a Masterplast háza táján. Írásunkban összefoglaljuk a fontosabb mérföldköveket, amik a sztárpapír titulus felé vezető utat kövezték ki a Masterplast előtt.

Tovább a cikkhez

Komoly mínuszban a magyar tőzsde

A bizonytalan nemzetközi közhangulatban kimondottan rosszul teljesít a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,9 százalékos mínuszban van. A rossz eredményt többek között a Mol teljesítményének köszönhetjük, az olajvállalat részvénye 2,3 százalékot esett eddig a mai kereskedésben, de 0,7 százalékkal lejjebb került az OTP és fél százalékkal a Richter is, egyedül a Magyar Telekom tudott ma a blue chipek közül emelkedni: jelenleg 1,7 százalékos a plusz a részvénynél.

A kimondottan rossz teljesítményt annak ellenére láthatjuk, hogy havi összevetésben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben februárban az ipari termelés, 4,8 százalékkal, majd Írország (+4,2 százalék) és Horvátország (+3,4 százalék) következett.

buxika

Szárnyal a Goldman a gyorsjelentés után: rekordbevételt értek el

17,7 milliárd dolláros  várt feletti bevételről és 18,6 dolláros szintén várt feletti egy részvényre jutó eredményről szá,molt be a Goldman Sachs az idei első negyedévre vonatkozóan. A bank részvényeinek árfolyama közel 2 százalékos pluszba lendültek a gyorsjelentés közzététele utáni percekben.

Tovább a cikkhez

Megütötték a Mol részvényeit

Nem teljesítenek jól ma a Mol részvényei, és már közel 2,7 százalékos mínuszban állnak reggel óta, év eleje óta 7,5 százalékkal kerültek lejjebb 2022 forintra. Mindezt annak ellenére, hogy az olajár is emelkedik, és a szektortársak is jobban teljesítenek.

mlllb

A forgalom értéke is kiugró ma, jóval magasabb az elmúlt 30 nap átlagánál, már 2,25 milliárd forintnál tart, miközben mostanában az egész napi átlag 2,45 milliárd forint körül alakult. Ezzel a Mol a BÉT második legforgalmasabb papírja az OTP mögött, ahol a kereskedés volumene 4,9 milliárd forint.

molforgggg

Keresi az irányt Európa

A kezdeti jobb teljesítmény után mérséklődött a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX stagnál, a francia CAC 0,4 százalékos pluszban van, míg a FTSE 0,1 százalékkal tudott feljebb kerülni, a magyar BUX szintén 0,1 százalékos pluszban van.

Az emelkedést a lengyel tőzsde vezeti a maga 1,1 százalékos pluszával, a remek hangulat többek között annak tudható be, hogy a Fitch nemzetközi hitelminősítő nemrég közzétett elemzése szerint a lengyel gazdaságban az idén 4,1 százalékos, 2022-ben pedig 4,7 százalékos GDP-növekedés jöhet majd.

Rekordszinten a bitcoin a Coinbase tőzsdei debütálása előtt

Ma eddig 1,45 százalékkal került feljebb a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptodeviza, a bitcoin jegyzése, ezzel ismét új csúcson jár a coin, idén eddig 123,1 százalékos a plusz.

Befektetők tömegei a Coinbase mai, közvetlen tőzsdei bevezetésére figyel, hiszen ez egy igazi mérföldkőnek számít a kriptoökoszisztéma számára. A korábbi beadvány alapján arra lehetett számítani, hogy a vállalat értéke durván 90 milliárd dollár lehet, most azonban meghatároztak egy referenciaárat a részvényekre, amivel jóval kisebb vállalatértéket kapunk - egy szó mint száz, érdemes lesz figyelni a DPO alakulását.

btc1,45

Itt a nagy nap: tőzsdére megy a Coinbase, de van egy kis bökkenő

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész befektetési világ a Coinbase mai, közvetlen tőzsdei bevezetésére figyel, hiszen ez egy igazi mérföldkőnek számít a kriptoökoszisztéma számára. A korábbi beadvány alapján arra lehetett számítani, hogy a vállalat értéke durván 90 milliárd dollár lehet, most azonban meghatároztak egy referenciaárat a részvényekre, amivel jóval kisebb vállalatértéket kapunk.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék is

A kereskedés megkezdését követően összességében pozitív képet mutatnak az európai börzék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékkal, a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, míg a brit FTSE 0,1 százalékot esett. Kisebb pluszban áll emellett az olasz, a svájci és a belga börze is, míg a spanyol tőzsde lejjebb került.

cac

Jól kezdi a napot a magyar tőzsde

Emelkedéssel kezdi a napot a BUX Index, amely 0,3 százalékkal került feljebb a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP és a Richter is 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom viszont fél százalékkal lejjebb került a nyitásban.

bux

12 milliárd forintos rekordberuházás a Waberer'snél

A járványhelyzet ellenére is minden idők egyik legnagyobb szabású járműberuházására készül a Waberer’s – a cég a Volvo és a Renault legmodernebb modelljeivel korszerűsíti járműparkját, egy rekordméretű, összesen 12 milliárd forint értékű megrendelés keretében.

Tovább a cikkhez

Brutális rali, megállíthatatlan Elon Musk kedvenc kriptodevizája

Az eredetileg poénnak szánt Dogecoin nemrég a világ egyik leggazdagabb emberének tweetjei jóvoltából a kisbefektetők célpontjává vált, elképesztő ralit generálva a kriptodeviza árfolyamában. Láthattunk nagyon komoly emelkedéseket az elmúlt hónapokban, a most tapasztalt ralinak azonban pszichológiai jelentősége is van, ugyanis egy nagyon fontos mérföldkövet, a 10 centes szintet sikerült elérnie – és túlszárnyalnia – a jegyzésnek.

Tovább a cikkhez

Citi: Annyi áramot fogyaszt a bitcoin, hogy lassan szigorú szabályozás jöhet a bányászatban

A bitcoin bányászat 66-szor több elektromos áramot fogyaszt, mint 2015-ben, és a Citigroup szerint az ehhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás valószínűleg szigorúbb szabályozást fog maga után vonni.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet Európa piacain

  • A vezető amerikai részvényindexek vegyes teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 1,1 százalékkal került feljebb, míg 0,2 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig 0,3 százalékkal került feljebb. Elsősorban a technológiai részvényeknek volt jó napja, míg a Johnson & Johnson papírjai gyengélkedtek, miután az amerikai gyógyszerfelügyelet a cég koronavírus-vakcinájának szüneteltetését javasolta vérrögképződés miatt. A tech cégeken kívül remek napjuk volt tegnap a kriptodevizáknak is, többek között a bitcoin új csúcsra tudott ugrani, de az ethereum jegyzése is szárnyalt.
  • A felemás amerikai teljesítményt követően ugyancsak vegyes teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 0,4 százalékkal lejjebb került, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,2 százalékot ralizott, a shanghaji börze pedig 0,2 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze szintén feljebb került, 0,3 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából a KSH mareggel közli az ipar februári részletes adatát, az előzetes számok alapján meglepően jól teljesített a magyar ipar a koronavírus-járvány harmadik hullámában, most kiderül, minek volt ez köszönhető. Az Eurostat szintén az ipar számaival rukkol majd elő, így európai összehasonlítást is kapunk a magyar teljesítményről. Este pedig a Fed szokásos Bézs könyve jelenik meg az amerikai gazdasági aktivitásról.
  • Az olaj árfolyama 0,6 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 63,9 dollár, míg a WTI típusé 60,9 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1744 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 359 forint 30 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 300 forint 40 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • A tengerentúlon ma teszi közzé első negyedéves számait a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Wells Fargo is.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
SZG_9219