bitcoin
Üzlet

Nagyon csúnya, ami a kriptopiacon történik, ütik a bitcoint

Portfolio
Csúnya eső napja van ma a különböző kritpodevizáknak azt követően, hogy a török központi bank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket. Ez azért is meglepő, mert az elmúlt időszakban több olyan bejelentés érkezett a világ nagyvállalataitól, amelyek épp ellenkezőleg, sokkal inkább megerősítik a bitcoin és a kriptodevizák, mint fizetőeszközök szerepét.

A török központi bank (CBRT) számos okot felsorolt a döntés mellett, beleértve a felügyeleti mechanizmusok, és a központi hatósági szabályozás hiányát. A pénzintézet továbbá kiemelte, hogy a kriptoeszközök piaci értéke rendkívül volatilis lehet, a digitális pénztárcákat pedig ellophatják vagy törvénytelenül használhatják, a tranzakciók pedig visszavonhatatlanok.

Az új szabályozás értelmében a pénzügyi szolgáltatók nem fejleszthetnek üzleti modelleket úgy, hogy a kriptoeszközöket közvetlenül vagy közvetett módon használják fel a fizetési szolgáltatások és az elektronikus pénzkibocsátás során, és nem nyújthatnak az ilyen üzleti modellekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A CBRT közölte, hogy a kriptodevizák fizetéshez történő felhasználásának növekedése mellett hozta meg a döntést.

A hírt követően a bitcoin árfolyama 4,8 százalékot esett, de idén még így is 105,1 százalékos pluszban van.

btc

De nem csak a vezető digitális eszköz, hanem más kriptodevizák is bezuhantak, az ethereum árfolyama például 7 százalékot esett.

eth

A ripple árfolyama 16,8 százalékkal került lejjebb.

xrp

A binance coin árfolyama pedig 6,5 százalékkal csökkent.

bnb

Érdekes egyébként, hogy az elmúlt hetek-hónapokban sokkal inkább azzal kapcsolatban érkeztek hírek, hogy a világ nagyvállalatai engedélyezik a kriptodevizás fizetést az ügyfeleknek, gondolhatunk akár a Teslára is, amely elfogadja a bitcoin az autóiért, vagy a PayPalre, amely március végén lehetővé tette az amerikai ügyfeleknek kriptodevizás fizetést a különböző kereskedőknél.

Sőt ezen a héten a Royal Motors - amely Rolls-Royce és Lotus márkájú autókat forgalmaz Törökországban - vált az első olyan vállalkozássá a törököknél, amelyik elfogadja a kriptodevizás fizetéseket.

Ezzel szemben a török jegybank szerint a kriptoeszközök jelentős kockázattal rendelkeznek.

A fizetésekben történő felhasználás a fent felsorolt ​​tényezők miatt helyrehozhatatlan veszteségeket okozhat a tranzakciókban részt vevő felek számára, és olyan elemeket tartalmaz, amelyek alááshatják a jelenleg a fizetések során alkalmazott módszerek és eszközök iránti bizalmat

Ez a döntés lényegében leállítja a török kriptopiac fejlődését, amely egyébként az elmúlt hónapokban jelentősen felpörögött, miután a befektetők beszálltak a globális bitcoin raliba, részben azért mert védelmet kerestek a líra értéktelenedésével-, illetve a múlt havi 16 százalékos török infláció ellen. A Chainalysis adatai szerint február eleje és március 24. között a török kripto kereskedési volumenek elérték a 218 milliárd lírát, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 7 milliárddal, a napi volumenek pedig akkor mentek csúcsra, mikor Erdogan leváltotta jegybank vezérét, amire 15 százalékot zuhant a líra. Tehát összességében az látszik, hogy a döntés háttérében nagy valószínűséggel az állhat, hogy a kriptopiaci aktivitás jelentősen megnőtt, a török vezetés pedig igyekszik megakadályozni, hogy ezen a csatornán a pénz kiáramoljon az országból.

Egyébként nem Törökország az egyetlen ország, amely kemény intézkedéseket kíván hozni a digitális eszközökkel szemben. India a várakozások szerint egy olyan törvényjavaslatot fog előterjeszteni, amellyel lényegében betiltja a kriptodevizákat, és büntetendővé teszi a velük való kereskedést és még az eszközök tartását is.

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

koronavírus metró getty stock
ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Izer Norbert
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
ember kávézó étterem getty stock