koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat
Üzlet

Koronavírus: mégsem lesz olyan nagy szigor Németországban

Portfolio
Hétfő reggelre 141,4 millióra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a világban és már több mint 3 millió halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Nagy sebességgel terjed a világban a koronavírus, múlt héten rekordszámú új esetet jelentettek az egészségügyi hatóságok, 5,2 millióval nőtt a fertőzöttek száma 7 nap alatt, ami 12 százalékos növekedés a megelőző héthez képest. Miközben azokban az országokban, ahol előrehaladott az oltási program -mint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban-, jelentősen lassult a járvány, addig Brazíliában és Indiában ijesztően emelkednek a számok. Hírek a koronavírusról percről percre.

Koronavírus: az Egyesült Államokban már a 16 éveseket is oltják

Mától valamennyi 16 éves és annál idősebb állampolgár jogosult az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltásra az Egyesült Államokban - jelentette be hétfőn az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). A lépésre azért volt szükség, mert a felnőtt lakosság felét már beoltották, és lassan elérik az oltási hajlandóság határát.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Királyságban 10 millió ember már a második oltását is megkapta, esik a halálozás

Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában - közölte hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A legfrissebb adatok szerint tavaly szeptember óta először tíznél kevesebben haltak meg 24 óra alatt a Covid-19 betegségben.

Tovább a cikkhez

Mégsem lesz olyan nagy szigor Németországban

A szövetségi kormány javaslatainál kevésbé szigorú előírásokkal egészíthetik ki Németországban az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványának megfékezését szolgáló szabályokat a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióinak hétfőn kötött megállapodása révén.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának megállapodása szerint súlyos fertőzésveszély esetén a kormány javaslatával szemben nem 21 órai, hanem 22 órai kezdettel kell elrendelni kijárási korlátozást, és az egészségügyi sétát, kocogást éjfélig engedélyezni kell.

Ugyancsak változás a kormány előterjesztéséhez képest, hogy a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok is működhetnek, de csak az úgynevezett click & collect rendszerben, vagyis csupán kiadhatják a vevőknek az előre megrendelt árut.

A harmadik jelentős változás az előterjesztéshez képest, hogy az iskolákban nem 200, hanem 165 feletti hétnapi fertőzésgyakoriságnál kell áttérni a jelenléti oktatásról a távoktatásra.

A hétnapi fertőzésgyakoriság az adott napot megelőző hét napon regisztrált új SARS-CoV-2-fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a fő fogalom a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló szövetségi törvényt módosító kormányzati előterjesztésben, amelynek lényege, hogy az eddigi, tartományonként eltérő előírások helyett egységesen, mindenütt ugyanolyan korlátozásokkal kell megfékezni a járványt, ha tartósan - egymás után három nap - 100 fölött van a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A szabályozást vészfékrendszernek nevezték el, előírásairól pedig már márciusban megállapodtak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői, de nem mindenütt alkalmazták, ami politikai vitákat okozott. A szövetségi kormány a vita révén határozta el, hogy szövetségi szintű szabályozással igyekszik kikényszeríteni a SARS-Cov-2 harmadik hulláma miatt szükségesnek tartott szigorításokat.

A kormánypárti frakciók a hétfői megállapodással ugyan enyhítették a vészfékrendszer szigorát, de a lényegén nem változtattak. A tervezet magja továbbra is az, hogy 100 feletti hétnapi fertőzésgyakoriságnál a közigazgatás mintegy 400 alapegységének - járás, város, nagyvárosi kerület - mindegyikében egyformán és automatikusan, külön mérlegelés nélkül vissza kell állítani a társadalom és a gazdaság legtöbb területét befagyasztó korlátozásokat, a járványhelyzet további romlása esetén - az új változat szerint 165 feletti hétnapi fertőzésgyakoriságnál - pedig a közoktatást is korlátozni kell.

A Bundestag várhatóan szerdán szavaz a javaslatról, amelynek elfogadása biztosra vehető. A Bundestag után a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat következik, amely várhatóan nem tesz ellenvetést. A törvénymódosítás így még áprilisban érvénybe léphet.

A kormány javaslata szerint az új szabályozás csak addig érvényes, ameddig tart a koronavírus-járvány elleni védekezésre a törvényhozástól kapott különleges felhatalmazás. A Bundestag legutóbb június végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben. Az elképzelés szerint a rendkívüli felhatalmazás visszavonásával visszaáll a korábbi rend, amelyben nem a szövetségi kormány, hanem a tartományi kormányok hatásköre a járványok, fertőző betegségek elleni védekezés.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 165,30-on áll, ami jelentős emelkedés az egy héttel korábbi 136,40-hez képest. Ugyanakkor a napi új regisztrált fertőződések és a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma az utóbbi napokban többször csökkent, így hétfői adatok szerint is. Az RKI kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 11 437 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 15 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 13 245-nél. Az új esetekkel együtt 3 153 699 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 92-re csökkent az egy héttel korábbi 99-ről. Az új halálesetekkel 80 006-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

(MTI)

Koronavírus: két éves késésben lehet a rákkutatás a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az új rákellenes terápiák fejlesztésében két évnyi késedelemmel számolnak brit kutatók.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: tízezer fős tésztapartit rendeznének Hollandiában, kutatási céllal

Felháborodást váltott ki Hollandiában az a szombatra tervezett tízezer fős tesztparti, amellyel azt akarják megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjöttek a friss szennyvízadatok

A 15. héten tovább folytatódott a szennyvíz eredmények országos átlagában a korábbi hetekben megfigyelt, enyhén csökkenő tendencia – tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a méréseik heti adatait a koronavírus szennyvízben kimutatott koncentrációjáról.

Tovább a cikkhez

Beoltják a Tokióba utazó német sportolókat

Koronavírus elleni oltást kap a nyári, tokiói olimpia előtt a játékokra utazó nagyjából 1400 fős német delegáció minden tagja. Steve Alter, a belügyminisztérium szóvivője hétfőn a dpa német hírügynökség érdeklődésére elárulta, minden Japánba utazó küldött "időben megkapja az oltást". "Jelenleg azt feltételezzük, hogy ezt az országos oltási folyamat részeként tudjuk majd biztosítani" - tette hozzá a szóvivő.

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöke, Alfons Hörmann korábban azt mondta, csak akkor tudják "tiszta lelkiismerettel Tokióba küldeni" a német csapatot, ha az olimpia és a paralimpia rajtjáig minden olyan tagot, aki vakcinát kért, be tudnak oltani.

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd.

(MTI)

Koronavírus: ebben a négy megyében lehet várni a honvédség oltóbuszait a héten

Tolna megyében hétfőn és kedden a Honvédelmi Minisztérium öt oltóbusza vesz részt a védőoltások beadásában - mondta a megyei kormánybiztos hétfő délután a Szedres községből tudósító M1 aktuális csatornának.

Tovább a cikkhez

Jelentős pénzbüntetést kapnak Franciaországban a karantént megszegők

Franciaországban jelentős pénzbüntetést kell fizetnie azoknak a Brazíliából, Argentínából, Chiléből vagy a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazóknak, akik nem tartják be a koronavírus-járvány miatti hatósági karantént - közölte hétfőn a kormányszóvivő.

Gabriel Attal elmondta: a tíznapos elkülönítést megsértőkre 1500 eurós büntetés vár, a visszaesők 3000 euróra is számíthatnak. "A beutazóknak az eddig érvényes önkéntes karantén helyett kötelező lesz elkülönülni tíz napra egy névre szóló prefektusi rendelettel" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy ellenőrizni is fogják a betartását.

A koronavírusnak az eredetinél fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország szombaton vezetett be először kötelező tíznapos hatósági karantént a Brazíliából, Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazók számára. A karantén-kötelezettség eddig is létezett, de nem ellenőrizték a hatóságok.

A Franciaország és Brazília közötti közvetlen légi közlekedést a múlt héten legalább péntekig felfüggesztette a francia kormány, de Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból továbbra is érkeznek járatok a francia repülőterekre. Ezeket elsősorban a hivatali, illetve üzleti ügyekben utazók veszik igénybe. 

Az ellenőrzött hatósági karantén fokozatosan lép életbe a héten, és a Francia Guyanáról beutazók számára is érvényes lesz. A franciaországi lakhellyel rendelkezők választhatják az otthonukat a tíznapos elkülönülésre, másoknak egy, a hatóságok által kijelölt hotelben kell karanténba vonulniuk.

(MTI)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm: harmadik oltásra is szükség lehet

Akár mind az öt Magyarországon alkalmazott koronavírus-vakcinánál szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra, ezzel kapcsolatban még nincs elég tapasztalat, az idő fogja eldönteni – mondta el az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília. Hozzátette, hogy a további oltások szükségességéről nem a hatóság, hanem a gyártó dönt majd, aki az alkalmazási előiratot fogja módosítani, hogy hány oltásra, milyen időközönként kell sort keríteni.

Tovább a cikkhez

További 100 millió Pfizer-vakcina érkezik idén az EU-ba

A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek bejelentették hétfőn, hogy a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájukból, a Comirnatyból további százmillió adagot szállítanak az idén az Európai Uniónak, mert az EU lehívja a szerződésük szerinti opciót, és igényt tart erre.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Görögországban már most karanténmentesen nyaralhatsz, ha beoltottak

Az Európai Unió más tagállamaiból Görögországba érkezőknek már nem kell hétnapos karanténba vonulniuk a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, ha negatív vírusteszttel rendelkeznek, vagy igazolják, hogy oltást kaptak a kórokozó ellen - adta hírül hétfőn a görög polgári repülési hatóság.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: két új mutáns van kialakulóban Oroszországban

Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, az ország a 87. helyen áll a világon a megbetegedések lakosságarányos napi átlagát tekintve - közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője az akadémia orvosi tagozatának hétfői moszkvai tanácskozásán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: könnyebb lesz beutazni Belgiumba

Belgiumban, a szövetségi kormány múlt heti bejelentése értelmében hétfőn feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére január végén bevezetett, nem alapvető célból történő beutazások tilalmát - jelentette hétfőn a helyi sajtó, köztük a The Brussels Times hírportál.

Tovább a cikkhez

Lengyelországban május 10-ig minden felnőtt regisztrálhat védőoltásra

Lengyelországban május 10-ig minden felnőtt kap elektronikus beutalót, mely alapján regisztrálhat a koronavírus elleni védőoltásra - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki kormányfő, megerősítve, hogy augusztus végéig a tervek szerint minden regisztrált igénylőt beoltanak.

Morawiecki elmondta: a megnövelt uniós beszerzések keretében a második negyedévben Lengyelország a tervezettnél 4,3 millióval több BioNTech-Pfizer vakcinát kap. Lengyelországban jelenleg csak az Európai Bizottság által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a Morawieckivel közös sajtókonferencián jelezte: kedden mutatják be a részletes ütemtervet, mely alapján május 10-e után regisztrálhatnak az oltásra a következő évfolyamok. Április elejétől regisztrálhatnak a 60 évnél fiatalabbak, minden nap egy-egy évfolyam számára nyitott a regisztrációs rendszer. Hétfőn az 1968-ban születettek jogosultak, a menetrend jelenleg április 24-ig van kidolgozva, amikor az 1973-as születésűek kerülnek sorra.

A Covid-19 elleni védőoltásra jogosult mintegy 31 millió felnőtt közül hétfőig közel 8,9 milliót oltottak be, ezen belül közel 2,3 millió embert a második dózist is megkapta. A Rzeczpospolita napilapban múlt héten közölt, az IBRIS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a lengyelek 60 százaléka szándékozik beoltatni magát, 20 százalékuk viszont ellenzi az oltást.

A nemrég ismertetett elemzések szerint a lengyelek több mint ötven százaléka szervezetében már ellenanyagok képződhettek, miután - akár tünetmentesen - átestek a koronavírus-fertőzésen.

Az országban az utóbbi napokban lassult a járvány. Hétfői adatok szerint egy nap alatt 7283 új fertőzést regisztráltak, 4733-mal kevesebbet, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 48 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 53 ember hunyt el. Jelenleg 31 612 ezer fertőzött szorul kórházi kezelésre, 2378-cal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 3346-an vannak lélegeztetőgépen, 137-tel kevesebben, mint előző hétfőn.

Hétfőn megnyíltak az óvodák és a bölcsődék, lehetséges a szabadtéri csoportos sportolás is. A járványügyi korlátozások többségét azonban április 25-ig meghosszabbították.

(MTI)

Szlovénia enyhít, Horvátországban káoszba fulladt az oltási program

Szlovénia

Szlovéniában hétfőtől életbe léptek az enyhítések, 9 régióban a 12-ből kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, és száz főig engedélyezték a nyilvános összejöveteleket - közölte a helyi sajtó.

Szlovéniában tavaly október 23. óta - egy rövidebb márciusi időszakot kivéve, amikor két megyében engedélyezték az éttermek és kávézók számra a teraszok megnyitását - a vendéglátóhelyek mindvégig zárva tartottak, csak elvitelre készíthettek ételt.

A teraszok most reggel héttől este hétig tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek dolgozóinak pedig hetente teszteltetniük kell magukat.

Ami az összejöveteleket illeti, zárt térben kötelező a maszkviselés, és harminc négyzetméterre csak egy fő juthat. Nyílt térben tíz négyzetméterre juthat egy ember, és nem kötelező a maszk viselése.

Hétfőre 234-gyel, több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon nyolc beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4167-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 652-en vannak kórházban, 157-en intenzív osztályon. Az országban eddig a lakosság 17,7 százalékát oltották be. Az első dózist 372 102-en, közülük a másodikat 145 134-en kapták meg.

Horvátország

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 410 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 308 200-at. Az elmúlt 24 órában 39-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6601-re emelkedett. Kórházban 2179 beteget ápolnak, közülük 199-an vannak lélegeztetőgépen.

A hétfői horvát lapok szerint káoszba fulladt a kormány oltási programja.

A Jutarnji List azt írta: a 65 évnél idősebbek mindössze 39 százalékát sikerült beoltani, miközben már a vége felé jár az oltási kampány második fázisa. A lap egyrészt a vakcinaszállítmányok akadozásával magyarázta az alacsony átoltottságot, másrészt azzal, hogy a legtöbben elutasították az AstraZeneca-féle oltóanyag felvételét, amely vakcinából a legtöbbet rendelt Zágráb.

Ugyanakkor problémák vannak a regisztrációval is - figyelmeztetett az újság. Először azt mondták, elég, ha csak a háziorvosánál jelentkezik valaki az oltásra, majd elindítottak egy honlapot is. Azok, akik nem a webes felületen regisztráltak, sehogy sem kerülnek sorra - írták, hozzátéve, hogy az online platform sem működik az elvárásoknak megfelelően.

A tömeges oltópontokon hétvégén nem oltanak, az N1 horvát hírcsatorna hétfőn arról számolt be, hogy Zágráb egyetlen ilyen tömeges oltóközpontjában csak délután kezdenek oltani, miközben többen már reggelre kaptak időpontot.

Az országban a felnőtt lakosság (3,4 millió ember) közel 13 százalékát oltották be. Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 691 265 dózis érkezett az országba, amiből 552 559-et használtak fel; 411 760-an kapták meg az első dózist, 138 706-an pedig már a másodikat is.

A kormány tervei szerint június végéig beoltanák a lakosság 55 százalékát. Ehhez azonban naponta 17 747 embernek kellene felvenni a vakcinát, ami logisztikailag ugyan kivitelezhető lenne, de kérdéses, hogy lesz-e elég jelentkező - írta a lap.

Visszaszorulóban a járvány Csehországban

Ezer alá csökkent a napi új igazolt fertőzések száma a hét végén Csehországban. Tavaly szeptember közepe óta ezek a legalacsonyabb napi adatok - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból. Tudni kell azonban azt is, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Hasonló módon javulnak a kórházi adatok is. Vasárnap a cseh kórházakban mintegy 3900 személyt kezeltek, a súlyosnak minősített esetek száma 700 körül mozgott. Legutóbb ilyen alacsony adatok tavaly október első felében voltak. A kórházakban jelenleg a szabad lélegeztetőgépekkel ellátott speciális ágyak aránya már 30 százalék körül van. Tény azonban, hogy a helyzet regionálisan eltérő. Ennek ellenére elmondható, hogy a legtöbb intézmény fokozatosan visszatér a normális működéshez.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig Csehországban 28 500 személy halt meg. Ami most fontos, hogy a napi elhalálozások száma az utóbbi hetekben folyamatosan csökken, és már száz alatt mozog.

A járvány terjedési mutatója egy alatt (0,73) van, ami a kór lassulását jelzi. Petr Arenberger egészségügyi miniszter vasárnap kijelentette: most már megállapítható, hogy a húsvéti ünnepek nem rontottak a járványhelyzeten.

Csehországban vasárnap estig 2,47 millió adag vakcinát adtak be, több mint 850 ezer azok száma, akik már mindkét adagot megkapták. Az oltási tempó a cseh sajtó szerint továbbra sem kielégítő.

(MTI)

Koronavírus: péntekig eldőlhet a Johnson & Johnson-vakcina sorsa

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni első oltását és közel 8 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát is beadtak már, amit a vérrögképződéses esetek miatt szüneteltetnek most. Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója szerint péntekig várhatóan kiderül, hogy folytatják-e az oltást a vakcinával, amelyből többek között az EU is rendelt.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília elmondta, hogy érdemes-e az antitest-szintet méregetni az oltás után

Lezajlott az operatív törzs mai sajtótájékoztatója, amelyen Müller Cecília beszélt arról is, hogy alkalmas-e antitestek szintjének oltás utáni vizsgálata a vakcinák hatékonyságának megállapítására.

Tovább a cikkhez

Megérkezett az első adag Pfizer-vakcina Ukrajnába

Ukrajnában hétfőre a korábbi napokénál jóval kevesebb, mintegy 6 és fél ezer új beteget jegyeztek fel, az átmeneti visszaesésnek viszont általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek, a halálos áldozatok száma viszont a járvány tavaly tavaszi kezdete óta mostanra elérte a 40 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6506 új esettel 1 953 016-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem négyezerrel kevesebb a megelőző napinál. Az elhunytaké 214-gyel 40 ezerre emelkedett. Kórházba az elmúlt napban viszonylag nem sok, 2387 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napokban négyezer fölötti volt.

Közben megkezdték az oltásokat a Pfizer-vakcinákkal is, vasárnap még csak Kijev megyében, hétfőn már más régiókban is oltanak ezzel a fajta oltóanyaggal - közölte Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon. Az első szállítmány, 117 ezer dózis Pfizer-vakcina pénteken érkezett meg az országba a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. Ezelőtt csak az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltottak.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 450 645-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, vasárnap 1453-an.

(MTI)

Müller Cecília: érkezett egy adag Moderna-vakcina, Pfizer, orosz és kínai oltóanyag is jön a héten

Megtartotta a hét első tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen újabb információkat tudhattunk meg a koronavírus-járvány hazai alakulásáról és az oltási program előrehaladásáról.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: mRNS-vakcinákat gyártana Olaszország

Több koronavírus-gyártóval folytat tárgyalásokat Olaszország mRNS-vakcinák gyártásáról, többek között az amerikai Modernával, a svájci Novartisszal és az olasz ReiTherával zajlottak eddig megbeszélések a Financial Times információi szerint. Az ügyhöz közel álló források szerint elképzelhető, hogy gyárthatják Olaszországban a német CureVac mRNS-vakcináját.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: vesztegzár lép életbe India fővárosában, nem akarják, hogy "az út szélén haljanak meg"

Egyhetes vesztegzár lép életbe hétfő este India fővárosában, Újdelhiben, a hatóságok a lezárástól a koronavírus-járvány lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik.

Tovább a cikkhez

ITM: az üzletek többsége betartja a járványügyi szabályokat

Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi. A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot. A mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a feltárt hibát – olvasható az ITM közleményében.

Tovább a cikkhez

György István elmondta, hogy hányan kaptak keleti és hányan kaptak nyugati vakcinát Magyarországon

Az adatok azt mutatják, hogy sikeres az oltási kampány Magyarországon - mondta a Magyar Nemzetnek György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Tovább a cikkhez

Röst Gergely: A nyitás járványmatematikája - Megéri még egy kicsit türelmesnek lenni

Mindenki türelmetlenül várja már, hogy visszaálljon az élet a rendes kerékvágásba. Azonban még mindig sokan fertőződnek meg napról napra, és a kórházak leterheltsége is magas. A cikkben azt járjuk körbe, hogy milyen körülmények alakítják a járvány menetét és hogyan érdemes a nyitásról gondolkodni. Egy kis járványmatematika, képletek és egyenletek nélkül.

Tovább a cikkhez

Megindultak tömegesen az ausztrálok Új-Zélandra

Tömegesen érkeznek az új-zélandi repülőterekre az utasok Ausztráliából, miután az ottani hatóságok hétfőtől, a koronavírus-járvány enyhülésével, egy év után ismét engedélyezték számukra, hogy karanténkötelezettség nélkül lépjenek a szigetország területére.

Habár az ausztrál államok zöme már tavaly engedélyezte az új-zélandi lakosok számára a karanténmentes belépést, az új-zélandi hatóságok mindeddig karanént írtak elő az Ausztráliából érkezők számára, arra hivatkozva, hogy ott szórványosan még előfordultak koronavírusos fertőzések. A többi országból érkezőknek mind Ausztráliában, mind pedig Új-Zélandon továbbra is kéthetes szállodakaranténba kell vonulniuk saját költségükön.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök Wellingtonban úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a lazítás jelentős lépés Új-Zéland számára a világhoz való "újracsatlakozásban", és élni kell ezzel a lehetőséggel. Ardern szerint már a közeljövőben Új-Zélandra látogat Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, Marise Payne új-zélandi külügyminiszter pedig már szerdán felkeresi Ausztráliát. Ardern és Morrison is arra figyelmeztette az utasokat, hogy a karanténmentes utazási rend folyamatos felülvizsgálat alatt lesz, és az utasoknak fennakadásokra kell számítaniuk a betegség felbukkanása esetén.

A Qantas ausztrál légitársaság bejelentette, hogy heti kétszázra emeli a járatok számát a két ország között, az Air New Zealand pedig harmincra, vagyis csaknem négyszeresére növelte hétfőn járatai számát, a gépeken a helyek 97 százaléka foglalt volt.

A világjárvány előtti évben, 2019-ben 1,5 millió ausztrál kereste fel Új-Zélandot, ők a szigetországba látogatók negyven százalékát tették ki. Az Új-Zélandon születettek közül több mint másfélmillióan élnek Ausztráliában, és ott a lakosság két százalékát teszik ki.

Ausztrália és Új-Zéland is több mint egy éve korlátozta valamilyen módon a határátlépést azok számára, akik nem voltak az állampolgáraik vagy nem volt tartózkodási engedélyük. Részben ennek köszönhetően ott viszonylag kevés koronavírusos fertőzés történt a többi fejlett országhoz képest. A járvány kezdete óta a 26 milliós Ausztráliában 29 500 fertőzéses eset történt, és 910-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, míg az ötmilliós Új-Zélandon valamivel több mint 2200 fertőzés és 26 haláleset volt.

(MTI)

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

2680 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 197 beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett – derül ki a napi jelentésből. A fertőzöttek számának alakulása a járvány enyhülésére utal, de a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas és megállt a kórházi ápoltak és lélegeztetőn lévők számának csökkenése is.

Tovább a cikkhez

Megkaptad a Sinopharm, vagy a Pfizer oltását és kíváncsi vagy az immunválaszra? – Kiszivárgott egy n

Miután a kínai járványügyi vezető gyengébb hatásosságról beszélt a kínai vakcinák esetén, a múlt héten a magyar hatóságok nem igyekeztek eloszlatni azoknak az aggodalmait, akik már megkapták a kínai oltást, most viszont kiszivárgott egy hír, ami sok százezer magyarnak jelenthet majd megnyugtatást. A Népszava információi szerint ugyanis elindult egy egyetemi reprezentatív kutatás, amely a beadott oltások, köztük a Sinopharm által is kiváltott védelem bizonyosságát igyekszik meghatározni.

Tovább a cikkhez

Hogy állnak az oltások, mikor nyithatnak a teraszok? - Hamarosan megszólal az operatív törzs

Ma 11:15 órára hirdette meg a hét első tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen újabb információkat tudhatunk meg a koronavírus-járvány hazai alakulásáról és az oltási program előrehaladásáról. A tájékoztatóról élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Svájcban kinyitnak a mozik és a koncerttermek is

Svájcban hétfőn megkezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások enyhítésének harmadik szakasza. Kinyitnak a színházak, a mozik, a koncerttermek és az éttermek teraszai. A sportesemények idején a stadionokban is engedélyezett lesz a nézők jelenléte.

A tilalmak fokozatos enyhítése március 1-jén kezdődött, amit a hatóságok a kórházi intenzív osztályokon fekvő betegek számának stabilizálódása és az idősek nagyszabású oltásának eredményeképpen rendeltek el.

Április 19-től ismét lehetővé válik a nyilvános részvételű rendezvények szervezése - közölte honlapján a berni kormány. Azok a diákok, akik tavaly november másodika óta távoktatásban tanultak, visszatérnek a tantermekbe. Az éttermek is megnyithatják teraszaikat. Az ilyen verandákon lévő asztaloknak azonban legalább 1,5 méter távolságra kell lenniük egymástól, és egy asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet.

A szabadtéri sporteseményeken és koncerteken legfeljebb 100 néző vehet részt, a beltéri nézők maximális száma pedig 50 fő lehet. Ami a zártkörű rendezvényeket illeti, beleértve a csoportos múzeumlátogatásokat is, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a 15 főt.

(MTI)

Koronavírus Magyarországon: jövő héten alaposan megváltozhat az életünk

Világszerte már közel 140,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a járvány kitörése óta, a halálos áldozatok száma pedig mára meghaladta a 3 milliót a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Magyarországon elértük szombat este a 3,25 millió beoltottat, az enyhítések következő lépcsőfoka 3,5 milliónál lép életbe - várhatóan jövő héten -, ekkor kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Hírek a koronavírusról percről percre.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246431 (3)