netflix
Üzlet

Egyelőre alábbhagyott a járvány miatti fellendülés a Netflixnél, de hamarosan jönnek az új filmek és a sorozatok

Portfolio
Kétszámjegyű bevételnövekedést tudott felmutatni a Netflix az első negyedévben és az elemzői várakozásokat magasan felülteljesítő nyereséget ért el, a részvények árfolyama mégis közel 9 százalékot zuhant a zárás utáni kereskedésben, miután az előfizetők számának alakulása nagy csalódást okozott.

Kevesebb mint 4 millió új előfizetővel nőtt 2021 első negyedévében a Netflix tábora és a folyó negyedévben még kevesebb, mindössze 1 millió új előfizetőre számít a vállalat – derül ki a cég gyorsjelentéséből. A dinamika nagyban lassult a tavalyi évhez képest, amikor a járvány és a bezártság miatt az otthoni szórakozási lehetőségeket kereső felhasználók megdobták az előfizetők számát, 2020 első félévében közel 26 millióval nőtt a vállalat előfizetői száma. A jelentős lassulás nagy meglepetést okozott, elemzők szerint ahogy tavaly a korábban nem látott növekedést sem látta előre a menedzsment, most alábecsülte a lassulást is, így a befektetőknek is nagy csalódást okozott, amikor kedden zárás után közzétette a számait.

Az első negyedév főbb számai (a bázisidőszak 2020 első negyedéve):

  • 207,6 millió előfizetője volt a Netflixnek március végén, ami 13,6 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti szintről
  • egy negyedév alatt 3,98 millió új előfizetőt szerzett a Netflix, ami kevesebb, mint az elemzői várakozás, a konszenzus szerint ugyanis 6,2 millió új előfizetőt vártak a piacok
  • a legtöbb új előfizetőt az EMEA-térségből szerezte a Netflix, 1,8 millió főt, százalékosan az egy évvel ezelőtti szintről az ázsia-csendes-óceáni térségben volt a legnagyobb a növekedés, 2021 március végén 35 százalékkal több előfizetője volt, mint 2020 márciusának végén
  • a Netflix bevétele 7,16 milliárd dollárra rúgott az első negyedévben, ami 24 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest és megfelelt az elemzői várakozásoknak
  • a működési eredménye több mint a duplájára nőtt, megközelítette a 2 milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy jelentősen javultak a profitráták, a működési eredményszintje 27 százalék fölé emelkedett, ami több mint 10 százalékpontos javulás az egy évvel korábbi értékről (16,6%), a negyedik negyedévhez képest pedig még jelentősebb, 13 százalékpontos az emelkedés
  • a Netflix nettó eredménye 1,7 milliárd dollár lett, ami 140 százalékos emelkedés a bázisidőszakhoz képest
  • egy részvényre jutó eredménye magasan felülteljesítette az elemzői várakozásokat, 3,75 dollárra rúgott, szemben a Refinitiv konszenzusa alapján várt 2,97 dollárral.

A jövővel kapcsolatban azonban optimizmusra ad okot, hogy a vezetőség prognózisai szerint 2021 második felében ismét meglódulhatnak az előfizetések, amikor új sorozatokat és filmeket mutat be a Netflix, amelyek a járvány miatt késlekedtek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem lesz könnyű dolga a Netflixnek, a verseny ugyanis meglehetősen erős streaming-fronton, a Disney+, a Hulu, a HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime és az NBCUniversal Peacock szolgáltatása. Bár a Netflix vezetősége szerint nem tapasztalták eddig a verseny erősödését.

Pozitív trend az is, hogy az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel minden régióban emelkedik. Viszont a költségeket megdobhatja az év második felében a gyártás felpörgetése, a Netflix idén több mint 17 milliárd dollárt tervez költeni tartalomgyártásra.

A második negyedévre várt 1 milliós új előfizetői szám egy konzervatív becslés lehet a Netflixtől, ahol arra számítanak, hogy a járvány enyhülésével ismét változni fognak a fogyasztói szokások. Viszont az Egyesült Államokon kívüli növekedés és az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel növekedése tovább hajthatja az árfolyamot felfelé, ha a vállalat hozni is tudja a számokat – írja a CNBC.

A Netflix bejelentett egy 5 milliárd dolláros saját részvény vásárlási programot is, ami a folyó negyedévben megkezdődhet.

A pozitív jövőkép, a profitráták javulása és a saját részvény vásárlási program azonban nem bizonyult elegendőnek az előfizetői létszám alakulása miatt csalódott befektetőknek, így a részvények árfolyama közel 9 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben. Idén 3 százalékos mínuszban áll a Netflix, amivel alulteljesítő az S&P 500 indexhez képest.

Címlapkép: Getty Images

medvefej
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1279143661