Előfizetői tartalom

A bitcoin sötét titka, amiért Elon Muskot is rengeteg támadás érte

Portfolio
Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kriptodevizák népszerűsége, eközben pedig az olyan eszközök árfolyama, mint a bitcoiné és az ethereumé, sorra döntötték az új csúcsokat. Ez a rali részben az intézményi befektetői részvételnek volt köszönhető, de nagy szerepet játszott az is, hogy a világ nagyvállalatai egyre többen fogadják el a kriptodevizákat, így felgyorsult az adoptáció. Az egyik ilyen vállalat a Tesla volt, amely vett is bitcoint, valamint már el is fogadja az autóiért, viszont Elon Muskot sok támadás érte, mivel a bitcoin hálózat működtetéséhez rengeteg áramra van szükség, amelyet részben szénerőművek biztosítanak, főleg Kínában. Rendszeresen felmerülő téma egyébként, hogy mekkora energiaszükséglete van a bitcoin hálózatnak és ahhoz, hogy ezt perspektívába tudjuk helyezni, a Cambridge-i Egyetem által összeállított Bitcoin Electricity Consumption Indexet (CBECI) vettük alapul, hogy összehasonlítsuk a bitcoin áramfogyasztását egyes országokkal és nagyvállalatokkal.

De miért van szükség ennyi áramra? Amikor az emberek bitcoint bányásznak, valójában a bitcoin tranzakciók főkönyvét, vagyis a blokkláncot frissítik. Ehhez olyan numerikus feladatokat kell megoldaniuk, amelyeknek 64 számjegyű hexadecimális megoldása hash néven ismert. A bányászoknak bitcoin a jutalma, de csak akkor, ha mások előtt jutnak el ehhez a megoldáshoz. Éppen ezért...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái