FONTOS Brutális meglepetés a magyar GDP-növekedési adatban! Meg sem kottyan a koronavírus-válság?
pfizer_comirnaty
Üzlet

Újabb engedélyt nyújtana be a Pfizer, nagy változás jöhet a koronavírus-vakcinájánál

Portfolio
A Pfizer a hónap végéig benyújtaná a kérelmet BioNTech biotechnológiai céggel közösen fejlesztett koronavírus vakcinájának teljes körű engedélyére az amerikai gyógyszerhatósághoz (FDA). Tavaly a vakcina vészhelyzeti alkalmazását engedélyezte a hatóság, ha a teljes engedélyt megkapja az oltóanyag, az azt jelenti, hogy a vállalat elkezdheti közvetlenül a fogyasztóknak hirdetni a vakcinát, változtathat az árazásán és a pandémiát követően is piacon maradhat a készítmény - írja a CNBC. A cég közzétette az első negyedéves számait is, amiből kiderül, hogy mennyivel dobta meg bevételeit a koronavírus-vakcina.

A Pfizer közzétette ma első negyedéves gyorsjelentését is, amelyből kiderül, hogy:

  • Az első negyedévben 3,5 milliárd dolláros bevétele volt a vállalatnak a koronavírus-vakcinából, ami a teljes bevétele közel negyedét tette ki.
  • A gyógyszercég az elemzői várakozásokat felülmúló számokat közölt, a negyedéves bevétele 14,58 milliárd dollár volt, szemben a 13,51 milliárd dolláros elemzői konszenzussal, egy részvényre jutó eredménye pedig a várt 77 centtel szemben 93 centre emelkedett.
  • A Pfizer bevétele 42 százalékkal ugrott meg a január-márciusi negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a koronavírus-vakcina nélkül csak 8 százalékos bevételnövekedést ért volna el a vállalat.
  • Nettó eredménye 48 százalékkal emelkedett, 5,26 milliárd dollárra egy részvényre jutó eredménye pedig 47 százalékkal nőtt.
  • Az egyes termékkategóriák közül a vakcinák bevételei háromszorozódtak év/év alapon, az onkológia területén 18 százalékos, a belgyógyászati készítmények 11 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni a vállalat, a kórházi bevételek 12 százalékkal, az immunológiai bevételek 9 százalékkal, a ritka betegségek készítményeinek bevételei pedig 29 százalékkal emelkedtek.
  • A menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, jelenleg a teljes 2021-es évre 70-72,5 milliárd dollár közötti bevételt és 3,55 és 3,65 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt várnak. A koronavírus-vakcinából 26 milliárd dollárnyi bevételt prognosztizálnak a teljes évre, 1,6 milliárd dózis után (a korábbi várakozás 15 milliárd dollár volt). Az eredményhatást illetően a cég közleményében hozzáteszi, hogy a vakcinákból befolyó pluszbevételt némileg ellentételeik a koronavírus-vakcina k+f költségei, valamint az antivirális covid-gyógyszer fejlesztései és a többi folyamatban lévő mRNS-program költségei.

A Pfizer decemberben kapta meg az amerikai gyógyszerhatóság vészhelyzeti engedélyét (EUA) a német biotechnológiai vállalattal, a BioNTech-vel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinájára. A vészhelyzeti engedély egy feltételes engedély, amely 2 hónapot felölelő adatokon alapul. A következő lépés a hat hónapnyi adaton alapuló licensz engedély (BLA), ami már teljes jóváhagyást jelent. Ha a vakcina megkapja ezt az engedélyt (amit a Pfizer a bejelentése szerint a hónap végéig be tervez nyújtani), abban az esetben a gyógyszergyártó megkezdheti a vakcina reklámozását közvetlenül a fogyasztóknak, változtathat az árazáson és a pandémiát követően is a piacon maradhat, ha az Egyesült Államokban már nincs veszélyhelyzet – írja a CNBC.

A Pfizer árfolyama kismértékben, 0,8 százalékkal emelkedett a negyedéves eredményeket követően a nyitás előtti kereskedésben.

pfizer
A Pfizer árfolyamának alakulása

Címlapkép: Ivan Romano/Getty Images

budapest
amazon_shutter-20180202
szivar gazdag ember
vakcina védőoltás getty

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Mire figyeljünk, milyen eszközöket használjunk?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
amazon_shutter-20180202