GettyImages-1211246431 (3)
Üzlet

Komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Ma is folytatódott az esés az amerikai tőzsdéken, lejjebb került a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Elsősorban ma is a technológiai és a növekedési részvények teljesítenek gyengén. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők az esetleges túlárazások és az infláció miatt aggódnak. Az ázsiai piacokra is átragadt a kedvezőtlen amerikai kereskedési hangulat, és Európában is komoly mínuszban nyitottak a tőzsdék, a BUX Index is rosszul teljesít, miután kedvezőtlen inflációs adat érkezett: áprilisban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem.

Csúnya mínusz lett a vége

A tech-papírokkal kapcsolatos szkepticizmus megviselte az amerikai tőzsdéket, mindhárom fontosabb index jelentős mínuszban zárt.

A mai kereskedést

 • a Dow 1,36%-os,
 • az S&P 500 0,87%-os,
 • a Nasdaq 100 pedig 1,02%-os mínuszban zárta.

Továbbra is zivataros a helyzet

Bő két óra van vissza tőzsdezárásig, de igencsak mérsékeltnek tűnik az enyhülés a piacokon.

 • A Dow Jones 1,27%-os,
 • az S&P 500 0,79%-os,
 • a Nasdaq 100 pedig 0,85%-os mínuszban van.

400 pontos mínuszban a Dow

A tech-papírok eladási hulláma igencsak meglátszik az amerikai indexeken: jelentős mínuszban van mind a Dow, mind a Nasdaq, mind pedig az S&P 500.

Körülbelül három és fél óra van még zárásig, a mostani állapot szerint

 • 467 pontos mínuszban van a Dow Jones (1,34%),
 • 35 pontos mínuszban van az S&P 500 (0,84%)
 • és 146 pontos mínuszban van a Nasdaq 100 (1,07%).

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX-index a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban szintén gyengébben teljesített és 0,53 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül a Richter 2,63 százalékkal, míg a Mol 1,6 százalékkal került lejjebb. Az OTP részvényei ezzel szemben 1,47 százalékot emelkedni tudtak, a Magyar Telekom árfolyama pedig stagnált.

buxxxmm

Megkezdte az Erste a Gloster követését, 4 135 forint a célár

Az Erste megkezdte a Gloster részvényeinek a követését, 42 oldalas, részletes elemzést készítettek a vállalatról. A Gloster által közzétett stratégiai tervek alapján elkészítették a cég pénzügyi modelljét, DCF és összehasonlító mutatószámos értékelésből adódó részvényértéket határoztak meg. Az Erste 12 hónapos célára 4 135 forint, ajánlásuk Vétel.

Tovább a cikkhez

Rossz hír a kereskedelmi űrrepülésnek - Újabb halasztás jöhet Richard Branson űrcégénél

Nagy eséssel nyitották a Virgin Galactic részvényei a mai kereskedést az amerikai tőzsdén, miután a vállalat bejelentette, hogy ismét elhalaszthatja egyik űrhajója következő tesztrepülését. Már a cég tegnap este publikált negyedéves gyorsjelentését sem fogadták jól a befektetők, a repülés lehetséges halasztásával kapcsolatos hírek pedig csak olajat öntöttek a tűzre.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék, ütik a tech cégeket

A várakozásoknak megfelelően mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 1 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb a kereskedés megkezdését követően. Utóbbi esetében tehát valamelyest javult a hangulat a kereskedés előtti adatokhoz képest, amik 2 százalék körüli esést vetítettek előre. Ettől függetlenül azonban nem teljesítenek jól a technológiai cégek, az Apple több mint 2 százalékkal, a Google anyavállalata, az Alphabet pedig 1,7 százalékkal került lejjebb. A Tesla szintén valamivel több mint 2 százalékos mínuszban áll.

Az esésekben szerepet játszhat, hogy a befektetők a pozícióikat rotálják át a relatíve túlértékeltebb technológiai cégek felől más szektorok irányába. Emellett pedig a növekvő inflációs kilátások adhatnak okot az aggodalomra.

sppp55

Esik a Tesla részvénye, gyűlnek a viharfelhők

A Tesla részvényei 4,7 százalékot estek a mai kereskedés megkezdése után, a komoly mínusz annak köszönhető, hogy újabb jelek mutatkoztak a vállalat kínai térségbeli problémáiról - a tegnapi rossz teljesítménnyel együtt már két számjegyű a mínusz a héten az elektromosautó-gyártó papírjánál. Mindeközben Elon Musk Twitter-követőit arról kérdezte, hogy az autógyártó elfogadja-e a dogecoin-t, mint fizetőeszközt - pár óra leforgása alatt már több, mint 2 millió válasz érkezett.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat a lefordulás a tengerentúlon

A kereskedés előtti adatok alapján az amerikai tőzsdék ma is mínuszban nyithatnak: a Dow Jones 0,9 százalékkal, az S&P 500 1,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 2 százalékkal kerülhet lejjebb. Vagyis folytatódhat a technológiai részvények vesszőfutása, amit elsősorban az inflációs félelmek és a túlárazottság okozhat. A Tesla például közel 7 százalékos mínuszban nyithat, de az Amazon, az Apple vagy a Facebook is 2-3 százalékkal kerülhet lejjebb.

határiidd

Tech selloff: a vég kezdete, vagy a kezdet vége?

Jelentős esés zajlott le az elmúlt néhány kereskedési napon a technológiai szektor által vezérelt indexekben, amelynek folytatódása a technikai elemzés által meghatározott kulcsszintek elesését is magával hozhatja. Ahogy az elmúlt három hónapban megszokhattuk a tech cégek jellemzően alulteljesítőek voltak, főleg a kis és közepes kapitalizáció területén. Ez eleinte a rotáció jelenségének volt betudható, amelynek során az emelkedő piaci trend előrehaladott szakaszán a tőke egyre inkább a növekedési részvények helyett az értékalapú papírokba kerül át. Szintén szerepet játszott a folyamatban az a tény, hogy a koronavírus enyhülésével járó korlátozás feloldások is csökkenthetik a bevételek növekedési ütemét. Az utóbbi hetekben az inflációs félelmek is felerősödtek. Az sem mellékes, hogy jó pár részvényben a piacon igen magas árazás alakult ki, ami hosszútávon nem fenntartható. A legfontosabb tényező azonban a momentum eltűnése és a befektetők türelmének megfogyatkozása lehet. Ez azonban jelentős differenciálást hozott, és ágazat, sőt egyedi papír szinten eltérő folyamatokat hozott a felszínre, ezért érdemes a piac mélyére nézni a technikai elemzés szempontjából.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték a Richter részvényeit

Megütötték a mai kereskedésben a Richter részvényeit, a papírok árfolyama 5 százalékot esett. A hazai gyógyszergyártó tegnap hajnalban csalódást keltő első negyedéves számokat közölt, de a hétfői napot még egy kisebb eséssel megúszta.

Tovább a cikkhez

Egyre romlik az európai teljesítmény, erősen lefordult a magyar tőzsde is

Az európai tőzsdék teljesítménye tovább romlik egyelőre, továbbra is szinte mindenhol mínuszok láthatóak, a vezető részvényindexek közül a DAX már 2,4 százalékos, a CAC 2,2 százalékos, a FTSE pedig 1,4 százalékos mínuszban áll, és a BUX-index is csúnyán lefordult, amely 1,5 százalékkal került lejjebb. A kedvezőtlen kereskedési hangulatot részben az okozza, hogy tegnap csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék is, elsősorban a technológiai részvények, de a befektetők egyre jobban aggódnak a növekvő infláció miatt is, ami esetleg szigorúbb monetáris politikához vezethet.

A BUX-index leggyengébben szereplő tagja a Waberer's, amely már több mint 5 százalékos mínuszban áll, de a magyar blue chipek sem teljesítenek jól: a Richter részvényei 2,6 százalékkal, a Mol papírjai 1,78 százalékkal, míg az OTP és a Magyar Telekom árfolyama 0,86 százalékkal, illetve 0,48 százalékkal került lejjebb.

A bitcoin az elmúlt évtized legjobb befektetése, de az igazi forradalom még csak most jön

Az elmúlt évtized legjobb befektetése a bitcoin, hozam tekintetében még a közelébe sem tudunk állítani semmit, a befektetői érdeklődés pedig most nagyobb mint valaha. De minek köszönhető ez a mostani rali? A bitcoinon kívül milyen kriptodevizákban van még fantázia, és a befektetők portfóliójának mekkora hányadát érdemes kriptodevizákba allokálni? Többek között ezekről beszélgettünk Mogyorósi Attilával, a Coincash.eu kriptobróker és ATM-üzemeltető ügyvezető igazgatójával és társalapítójával.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább a helyzet

A késődélelőtti órákban sem enyhül az eladói nyomás Európa vezető tőzsdéin, a német DAX már 2,1 százalékos mínuszban áll, míg a francia CAC 1,9 százalékkal, a brit FTSE 100 pedig 1.3 százalékkal került lejjebb. A magyar börze relatíve jól teljesít a többi országhoz képest, jelenleg 0,9 százalékos a mínusz a BUX Indexnél.

Büntetik a tavalyi év sztárpapírjait, eladási hullám söpör végig a világon

Komolyabb eladási hullám bontakozott ki a tegnapi amerikai kereskedésben és ma reggel az ázsiai tőzsdéken a technológiai részvények piacán. A mostani esést az erősödő inflációs kockázatok, ezzel összefüggésben az esetleges vártnál korábbi monetáris szigorítás válthatta ki, de az sem kedvez a szektor megítélésének, hogy az árfolyamok utóbbi időben látott szárnyalása után az értékeltségi szintek feszítetté váltak a szektorban. A techrészvényeket övező hangulatnak az sem használ, hogy a szabályozó hatóságok világszerte fellépést terveznek a technológiai óriások befolyásának visszaszorítására és jó célpontok lehetnek a kormányzatoknak, akik keresik a lehetőségeket, hogy forrásokat szerezzenek a pandémia költségeinek fedezésére.

Tovább a cikkhez

Rosszul teljesítenek az autógyártók és a légitársaságok

Kimondottan rossz a hangulat Európa tőzsdéin, a legtöbb ország vezető indexe több, mint 1 százalékos mínuszban van jelenleg. Szektorszinten meglehetősen rosszul teljesítenek például az autógyártók, 2,84 százalékos mínuszával a francia Renault "vezeti" a sort, de a Daimler és a Porsche befektetői sem örülhetnek ma.

Szintén rossz a helyzet a légitársaságok háza táján, a legrosszabb teljesítményt 4,67 százalékos mínuszával az IAG-nél láthatjuk, de a magyar Wizz Air is közel 3,5 százalékot esett a délelőtti órákban.

Újabb közbeszerzést nyert el a 4iG

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság a nagy összegű szerződés megkötését.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,8 százalékos esése mellett a CAC 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 1,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,3 százalékot esett.

A rossz hangulat részben annak köszönhető, hogy  tegnap a tengerentúlon újabb erős eladási hullám indult a technológiai részvények körében, ami lerántotta az indexeket az ázsiai piacokra is kimondottan rossz hatással volt. A tech szektor alulteljesítése leginkább annak tudható be, hogy a globális piacokon egyre inkább az inflációs adatok felé fordul a figyelem. A befektetők elkezdték beárazni, hogy a jegybankokat kamatemelésre kényszerítheti a gazdaságok újranyitását és fellendülését kísérő erős áremelkedés.

dax

Fordulat az E.On-nál, nagyot emelkedett az eredmény

Jelentősen emelkedett az E.On üzemi eredménye és profitja, amiben fontos szerepet játszott a hűvös időjárás miatti megemelkedett földgázértékesítés és a brit operáció újrastrukturálása is. A menedzsment optimista, megerősítette a rövid és középtávú várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Kisebb eséssel nyitott a BUX

A BUX-index 0,2 százalékos mínuszban nyitott a kereskedés megkezdését követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Richter gyakorlatilag stagnál, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,2 százalékos pluszban áll.

bucc

Ismerd meg Mark Zuckerberg kecskéjét, a kis Bitcoint

Sok minden befolyásolta az elmúlt hónapokban a bitcoin árfolyamát, a nagyobb pénzintézetek lépéseitől az intézményi befektetők növekvő érdeklődésén át egészen Elon Musk Twitteres magánakcióiig - de mindig van új a nap alatt, a tegnapi esés mérséklését ugyanis vélhetően Mark Zuckerberg kecskéi segíthették.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithatnak a tőzsdék

 • A vezető amerikai részvényindexek mínuszban fejezték be a tegnapi napot: az S&P 500 1,04 százalékkal, a Dow Jones 0,1 százalékkal, míg a Nasdaq 2,55 százalékkal került lejjebb. Elsősorban a technológiai részvények szerepeltek gyengén, de a Tesla is több mint 6 százalékkal került lejjebb. A gazdasági kilábalás ugyan folytatódik, de a befektetők egyre jobban aggódnak az esetleges túlárazások miatt. A múlt pénteki kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok fényében ugyanakkor nem várható szigorítás a laza monetáris és fiskális politika terén. A gyorsjelentési szezon is a végéhez közeledik, az S&P 500 tagjainak 88 százaléka már közzétette negyedéves számait.
 • Az ázsiai piacok teljesítményén is meglátszik a kedvezőtlen amerikai kereskedési hangulat, a Nikkei 3,2 százalékkal, a hongkongi börze 1,8 százalékkal, a Kospi 1,3 százalékkal, míg az ausztrál index 1 százalékkal került lejjebb. A sanghaji tőzsde azonban 0,2 százalékos pluszban áll.
 • A határidős amerikai részvényindexek további esést vetítenek előre, a határidős DAX 0,4 százalékos mínuszban áll.
 • Itthon ma érkezik az áprilisi inflációs adat, amely során erőteljesen érződik majd a koronavírus-válság okozta tavalyi alacsony bázis, így az árak százalékos emelkedése az előző év áprilisához viszonyítva kifejezetten magas lehet, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint megközelítheti az 5 százalékot. Ezenkívül érkezik még a kereskedelmi szálláshelyek április forgalmának statisztikája, illetve az MNB tart kötvényvásárlási aukciót. Külföldről szintén inflációs statisztikák érkeznek, illetve a német ZEW hangulatindexre érdemes figyelni.
 • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként 68,3 dollár, míg a WTI típus 64,7 dolláron áll. Az arany árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb unciánként 1837 dollárra.
 • A forint az euróval szemben 357,9 forinton stagnál, míg a dollárral szemben erősödést mutat, egy dollár ára 294,7 forint.

Ma is több vállalat teszi közzé a friss számait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Több száz millió forint értékű részvény az OTP-vezetők tiszteletdíja

Idén is több száz millió forintnyi OTP-részvényt szereztek a bankcsoport vezetői részvény-alapú tiszteletdíj keretében.

Tovább a cikkhez
forint191231
rendőrség
GettyImages-1211246429 (10)
oltás igazolvány koronavíruscovid-19
röszke
mvm csoport
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
amazon_shutter-20180202