Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Csökkenő bevétel, emelkedő profit a Graphisoft Parknál

Portfolio
Közzétette idei első negyedéves számait a Graphisoft Park. A vállalat mérsékelten csökkenő bevételről és emelkedő adózott eredményről számolt be, a Park kihasználtsága tavaly év végéhez képest stabil maradt. A menedzsment tartja a korábban meghatározott 2021-es előrejelzését, ami alapján a bevételek nagyjából szinten maradhatnak, az EBITDA és az adózott eredmény viszont mérsékelten csökkenhet 2020-hoz képest.

Továbbra is 94 százalékos a kihasználtság

A COVID-19 okozta válság hatására az irodapark kihasználtsága a korábban tartósan magas, 97 százalékról 2020 második felében kismértékben, 3 százalékkal visszaesett, és 2021. I. negyedévében is 94 százalék maradt, ami továbbra is kedvezőbb a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél.

Az első negyedév végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 241,6 millió euróra értékelte, mely mintegy 400 ezer euróval magasabb az előző év végi értéknél. A COVID 19 járvány okozta elhúzódó gazdasági visszaesés miatt – melynek rövid távú hatásai már számszerűsítésre kerültek – a hosszú távú várakozásokat továbbra is bizonytalanság jellemzi. Az irodahasználati trendek stabilizálódása még nem tapasztalható, a „home office” térnyerése mellett az egyes bérleti szerződések megújításának esetleges elmaradásával, az ismételt bérbeadás elhúzódásával, az irodahasználat átalakulásával, az egyes bérelt területek csökkentésének igényével továbbra is számolni kell. A fentiek alapján a tárgyidőszakban az elkészült, átadott ingatlanok értéke már nem változott jelentősen, a 2020. év végi 218 millió euróról 217,9 millióra euróra módosult.

Csökkenő árbevétel, emelkedő profit

Az első negyedévben az egy évvel korábbi 3,77 millió euróról 3 százalékkal 3,64 millió euróra csökkent a Graphisoft Park árbevétele.

A tárgyidőszakban az EBITDA lényegében azonos szinten maradt, mint a tavalyi év azonos időszakában, így 3,57 millió eurón alakult. Emellett az EBITDA-marzs 97,9 százalékon alakult, ami 3,4 százalékponttal magasabb, mint a bázisidőszakban.

Az adózott eredmény az egy évvel korábbi 1,14 millió euró után 18 százalékkal 1,41 millió euróra nőtt.

Mire számít a menedzsment?

Az év során a kihasználtság további jelentős visszaesésére ugyan nem számít a menedzsment, de az esedékes bérleti szerződések megújításakor kisebb mértékű területcsökkentési igények felmerülésével továbbra számolni kell. Ugyanakkor ezen bérlők csökkenő területszükséglete lehetőséget is ad más bérlők növekedési igényeinek kielégítésére is. A koronavírus hatására átalakuló irodahasználat, és a „home office” térnyerése érzékelhetően hatással van az irodák iránti keresletre, ugyanakkor cég várakozásai szerint – és bérlői visszajelzések alapján is – hosszabb távon is szükség lesz a személyes jelenlétre, különösen pedig a szociális távolságtartás követelményét jól kiszolgáló nagyméretű, zöldterülettel körülvett irodákra. A cég számításai alapján 2021. évre vonatkozóan a korábban közzétett előrejelzést továbbra is fenntartják: a jelenlegi kihasználtsági szintet, a működési költségek és az értékcsökkenés várható alakulását, valamint a meglévő hitelállomány után fizetendő kamatszintet figyelembe véve 14,5 millió euró bérleti díjbevételt és 4,3 millió euró pro forma eredményt vár a menedzsment.

2020 végére a kihasználtság ugyan kismértékben csökkent, további jelentős üresedésre nem számít a cég, a jelenlegi várakozások szerint 2021-ben továbbra is a korábban előrejelzettnek megfelelő – a 2020. évivel megegyező – mértékű, mintegy 14,5 millió euró bevétel várható.A működési költségek tekintetében összességében növekedésére számít a cég, mivel a Park utóbbi években történt jelentős növekedése a pénzügyi management és az ehhez kapcsolódó IT infrastruktúra új alapokra helyezését tette szükségessé. Ennek következtében az EBITDA várhatóan 13,3 millió euróra – a 2019. évi szintre – csökken. A korábbi években lezajlott fejlesztések és felújítások lezárultát követően az értékcsökkenés mértéke nem változik jelentősen, várhatóan 2021-ben is 7,1 millió euró lesz. 2021-re a folyamatos törlesztéseknek köszönhetően a kamatköltség várhatóan 1,9 millió euróra csökken. Fentiek eredményeképpen a 2021. évi várható pro forma eredmény 4,3 millió euró, 130 ezer euróval elmarad a 2020. évitől, elsősorban a működési költségek fent említett okok miatti várható növekedése miatt.

Jöhet a 10 millió eurós osztalék

Ahogy azt a társaság 2021. április 20-án közzétette, a közgyűlés helyett eljáró Igazgatótanács határozata alapján 2021. júniusában mintegy 10 millió euró osztalék kerül kifizetésre. Az osztalék kifizetésének kezdő időpontja június 2. lesz, az Igazgatótanács ugyanis lehetőséget látott arra, hogy a társaság a 2020. évi pro forma nettó eredmény 90 százalékának megfelelő 4 millió euró osztalékon túl a rendelkezésre álló szabad pénzeszközökből további mintegy 6 millió euró osztalékkifizetéséről döntsön. A társaság részére fennmaradó és a működés során termelődő készpénzállomány számításaink szerint jelen helyzetben is biztosítja a vállalat további biztonságos működését, az egyes bérlői kialakítások, valamint a potenciális jövőbeli fejlesztések előkészítésének finanszírozását.

A Graphisoft Park árfolyama ma keddi záróértéke közelében jár, míg idén 14,7 százalékot emelkedett.

gpark

Cikkünk folyamatosan frissül...

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

Ukrajna
orbán viktor
cristiano ronaldo
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kreml oroszország moszkva
M15 autópálya
GettyImages-1279339114
mobilrecash

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
cristiano ronaldo