GettyImages-1211246460 (3)
Üzlet

Korrigáltak a méretes zuhanás után az amerikai tőzsdék

Portfolio
A tegnapi jelentős lefordulást követően ma emelkednek a vezető amerikai részvényindexek, följebb került az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is. Az egy nappal korábbi eséseket a vártnál messze magasabb inflációs adat váltotta ki, több mint 10 éve nem volt ilyen magas áremelkedés. Az amerikai jegybank egyelőre nem mutatta az aggodalom jeleit, úgy gondolják, hogy átmeneti hatásról lehet szó. Az ázsiai piacokra is átragadt a rossz hangulat és gyenge teljesítmények voltak láthatóak, és Európában is komoly eséssel indult a nap, de itt is javul a kereskedési hangulat és csökkennek a mínuszok.

Szép lett a zárás

Sikerült megtartaniuk a zárásig az előnyüket az amerikai részvénypiacoknak. A Dow Jones végül 1,3%-os pluszban fejezte be a napot, az S&P 500 index 1,22%-kal került feljebb, a Nasdaq 0,72%-ot nyert.

Kitart az erő az amerikai részvénypiacokon

Kitart a jó hangulat a tengerentúlon: az S&P 500 index 1,22%-kal, a Dow Jones mutatója 1,31%-kal került feljebb, a Nasdaq 0,65%-ot emelkedett. Érdemes megemlíteni, hogy a Dow Jones napon belül 400 pontos pozitív fordulatot hajtott végre.

Úgy tűnik, a befektetők kezdenek megnyugodni a szerdai pánikeladások után, amit a vártnál erőteljesebb inflációs adatok váltottak ki. Egy természetes visszapattanásnak nevezhetőek a csütörtöki árfolyammozgások.

Az Apple árfolyama már 2% feletti nyereségben jár, ezzel árfolyama a 200 napos mozgóátlaga fölé került, először 13 hónap óta. Az okostelefongyártó részvényei már 125 dollár felett is jártak.

Ralizott egyet a BUX-index és pluszban fejezte be a napot

A BUX-index még kisebb mínuszban kezdte a mai napot, de a délutánra javuló nemzetközi hangulat mellett végül 1,84 százalékos pluszban zárt. A magyar blue chipek közül az OTP 3 százalékkal, a Mol 2,73 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,85 százalékkal került feljebb. A Richter ellenben 0,18 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

bxv

A záráshoz közeledve erős az OTP és a Mol is

A piaczáráshoz közeledve egyre erősebbnek tűnik a BUX-index teljesítménye, amely 1,39 százalékkal került följebb, főleg az OTP és a Mol erős teljesítményének köszönhetően. Előbbi 2,29 százalékos, míg utóbbi 2 százalékos pluszban áll. Mindkét társaság múlt pénteken tette közzé egyébként első negyedéves számait, amik kedvezően alakultak.

Az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom idei első negyedéves gyorsjelentéseinek tapasztalatairól beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója Nagy Viktorral (OTP, Magyar Telekom), a Portfolio vezető elemzőjével, és a Portfolio elemzőivel, Fekete Beatrixszal (Richter) és Szemán Ákossal (Mol).

Buy the dip? Alaposan bevásárolt bitcoinból ez a szoftvercég

Az  üzleti intelligenciával és mobil szoftverfejlesztéssel foglalkozó MicroStrategy részvénye 2,7 százalékot esett a mai kereskedés első órájában, a kereskedés előtti adatok alapján azonban ennél jóval nagyobb mínuszra lehetett számítani. Az esés annak tudható be, hogy a szoftvercég figyelemreméltó bitcoin-kitettséggel rendelkezik, a kriptodeviza pedig komoly zuhanást szenvedett el Elon Musk twitteres aktivitásának köszönhetően. A relatíve alacsony bitcoin-árfolyamot újabb vételi lehetőségként értelmezte a szoftvercég, mintegy 15 millió dollár értékben be is vásároltak a kriptodevizából.

Tovább a cikkhez

Egyelőre megnyugodtak a befektetők, pluszban az amerikai tőzsdék

A tegnapi lefordulást követően, amit a vártnál messze magasabb inflációs adat okozott, ma emelkednek az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,6 százalékos, az S&P 500 0,8 százalékos, míg a Nasdaq 1,1 százalékos pluszban áll a nyitást követően, vagyis átmenetileg enyhülni látszik a befektetők inflációs félelme. A kedvező hangulatot támogatja, hogy a heti új segélykérelmek száma alacsonyabb volt az előző hetihez képest, 473 ezer a korábbi 498 ezer után, ami a munkaerőpiac javulására utal.

sroo

Felemás nyitás jöhet a tengerentúlon

Felemásan kezdhetik a napot a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi lefordulást követően. A Dow Jones 0,6 százalékkal kerülhet lejjebb, az S&P 500 0,1 százalékkal. A Nasdaq azonban már fölfelé korrigálhat mintegy fél százalékkal. Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy némileg megnyugodhatnak a befektetői kedélyek az Egyesült Államokban a tegnapi inflációs félelmeket követően.

spxhat

Nehéz helyzetben a Fed: a kettős cél elérése komoly feladat lesz

Vakarhatják a fejüket az Egyesült Államok jegybankjában, a Fed az elmúlt napokban ugyanis olyan híreket kapott a gazdaságból, amelyek első látásra ellentétes monetáris politikai irányt követelnének a döntéshozóktól. A Fed kettős céljának elérése nehezebbnek tűnik, mint korábban.

Tovább a cikkhez

Mérséklődnek az esések, de mindent adnak a befektetők

A délutáni órákban már némi javulás látható az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 1,2 százalékos, a FTSE 1 százalékos, míg a CAC 0,9 százalékos mínuszban áll. A délelőtti eladási hullámot a kedvezőtlenül alakuló amerikai inflációs adat váltotta ki, amely tegnap alapos lefordulást hozott az amerikai tőzsdéken is, főleg a technológiai és a növekedési részvények esetében. Európában azonban elsősorban a ciklikus részvények gyengélkednek, mint amilyen az autógyártás vagy az olajipar, vagyis a befektetők mindent adnak jelenleg.

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöld kötvény-kibocsátása Magyarországon

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöld kötvény-kibocsátása Magyarországon, ezt hazánk vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. bocsátotta ki 9,9 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában. A kötvény az aukciót követő 90 napon belül bevezetésre kerül a vállalati kötvények kereskedésére kialakított kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra. A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 3,5 százalék, a hozama pedig 2,82 százalék. A zöld kötvények jelentős befektetői érdeklődést váltottak ki, az aukció során összesen mintegy 16,6 milliárd forint értékű ajánlat érkezett. A 9,9 milliárdos forrással a cég a dunaföldvári üzemének újabb gyáregységgel való bővítését tervezi megalapozni, egyben eleget tesznek a vállalat Zöld stratégiájában foglalt vállalásainak is.

Tovább a cikkhez

Van ejtőernyő, amely megállítja a piacok hirtelen zuhanását?

Fiatal korában az ember sok őrültséget kipróbál. Nekem ezek közé tartozott az ejtőernyőzés, ami az egyik legnagyobb adrenalin löket, amit csak el el tudok képzelni. A repülő lassan emelkedett, de a kiugrás után a zuhanás a fizikai törvényei miatt természetesen annál gyorsabb volt. Így van ez a pénzügyi piacokkal is: eltekintve a legnagyobb mániáktól, az árfolyamok viszonylag lassan menetelnek felfelé, de ha felerősödnek a negatív hangok, mindenki egyszerre akar a kapun távozni, gyors és nagymértékű árfolyamesést kiváltva ezzel. Az elmúlt pár nap esése is ilyen volt a globális részvénypiacokon. Az ejtőernyőzésnél már csak a nevéből fakadóan is van eszköz arra, hogy véget vessen a szabadesésnek. Bármennyire is mámoros érzés a zuhanás, mindig a feloldozással egyenlő ha az ember feje felett kinyílik az ernyő. Azt nem hinném, hogy a befektetők élveznék az árfolyamok zuhanását, de abban biztos vagyok, hogy egyre többen kapkodnak az ejtőernyő kioldó zsinórja után. Az esést itt fontos támasz szintek állíthatják meg, ebben a cikkben megnézzük hol találhatóak ezek.

Tovább a cikkhez

Musk bedöntötte a bitcoint, 50 000 dollár körül az árfolyam

A kimondottan rossz tőkepiaci hangulat a bitcoinnak sem kedvez, de ha ez nem lenne elég, Elon Musk ma hajnali twitteres megnyilvánulásával gondoskodott róla, hogy alaposan bezuhanjon a jegyzés.

A Tesla-cégvezér aggodalmát fejezte ki a kriptodeviza környezetromboló hatásával kapcsolatban, és kijelentette, hogy a mostani technológia mellett nem fogják elfogadni fizetőeszközként a bitcoint a Teslánál. A bejelentés hatására komolyat zakózott az árfolyam, jelenleg az 50 000 dolláros szint körül mozog a jegyzés.

btc

Komoly lefordulás, szinte mindent adnak a befektetők

A késődélelőtti órákban még komolyabb mínuszokat láthatunk a vezető európai részvényindexeknél, a német DAX már 2,1 százalékos mínuszban van, míg 2 százalékot esett a francia CAC, a brit FTSE 100 grafikonja pedig 1,4 százalékos mínuszt mutat. A magyar tőzsde relatíve jól tartja magát a maga fél százalékos mínuszával, feljebb egyedül a szerb és a svájci börze tudott kerülni.

Szektorszinten közel minden iparág vállalatainak részvényétől igyekeznek szabadulni a befektetők, az autóipari cégek és a nagybankok háza táján különösen rossz a helyzet. Előbbinél a BMW "vezeti" a sort a maga 5,6 százalékos esésével,

míg utóbbinál az ING részvénye néz ki a legrosszabbul a késődélutáni órákban, jelenleg 4,2 százalékos a mínusz a papírnál.

Elég volt egy rövid üzenet Elon Musktól, beborult a bitcoin

Több százmilliárd dollárral csökkent pár óra leforgása alatt a kriptodeviza-piac értéke, miután Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója úgy fogalmazott Twitteren, hogy az elektromosautó-gyártó felfüggeszti a bitcoin felhasználásával történő autóvásárlásokat. A cégvezér a coin környezetromboló hatásával kapcsolatban osztotta meg aggályait. A bejelentésre talán a vártnál is érzékenyebben reagáltak a piaci szereplők, ez leginkább azzal magyarázható, hogy kimondottan szerencsétlen volt a poszt időzítése, ugyanis nagy általánosságban kifejezetten rossz a tőkepiaci hangulat. Jelentős esés zajlott le az elmúlt néhány kereskedési napon a technológiai szektor által vezérelt indexekben, és alapvetően a vezető börzék rossz bőrben vannak, elsősorban a berobbanó inflációtól való félelem miatt.

Tovább a cikkhez

Mínuszban az európai tőzsdék a nyitás után

A tegnapi amerikai eséseket követően már az ázsiai tőzsdék többsége is mínuszban volt, és az európai részvényindexeket is ütik a befektetők a nyitást követően. A vezető részvényindexek közül a DAX 1,3 százalékos, a FTSE 1,4 százalékos, míg a francia CAC 1,1 százalékos mínuszban áll. Emellett lejjebb került az olasz, a spanyol és a belga tőzsde is.

Az esések mögött elsősorban a tegnapi magas amerikai inflációs adat áll, ami jóval a várakozások fölött alakult, már több mint 10 éve nem volt példa ilyen magas áremelkedésre. Ez pedig negatívan érinti a részvénypiacokat is.

dcvx

Megütötte a magyar cégeket a koronavírus-válság – Milyen gyorsan fognak talpra állni?

A pandémia alaposan megviselte a nagy hazai tőzsdei cégeket, az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is veszteséges volt tavaly tavasszal, azóta viszont megerősödtek, és tovább javult a hatékonyságuk, sok esetben már kisebb-nagyobb rekordokat is szállítottak idén év elején, a menedzsmentek pedig alapvetően optimisták, felpörgő gazdaságra, növekvő lakossági és vállalati keresletre számítanak. Az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom idei első negyedéves gyorsjelentéseinek tapasztalatairól beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója Nagy Viktorral (OTP, Magyar Telekom), a Portfolio vezető elemzőjével, és a Portfolio elemzőivel, Fekete Beatrixszal (Richter) és Szemán Ákossal (Mol).

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitott a BUX

A BUX-index mínuszban kezdi a napot, 0,2 százalékkal került lejjebb a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,2 százalékos, a Mol pedig 0,4 százalékos mínuszban áll, míg a Richter stagnál, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos pluszban áll.

bcvvc

Beindult az amerikai infláció, Európa is mínuszban nyithat

  • Nagyon csúnya esések voltak láthatóak tegnap az amerikai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 1,99 százalékot, az S&P 500 2,14 százalékot, míg a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq 2,67 százalékot esett. Az eladási hullám elsősorban annak köszönhető, hogy jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban, ami messze meghaladta az elemzői várakozásokat is, és bőven az amerikai jegybank célszintje felett van. A fogyasztói árindex 4,2 százalékkal nőtt éves alapon, ekkora áremelkedésre az elmúlt 10 évben egyszer sem volt példa. A kedvezőtlen adatokat követően az S&P 500 részvényeinek 93 százaléka zárt mínuszban.
  • Az ázsiai piacokra is átragadt a kedvezőtlen amerikai hangulat, a Nikkei 2,3 százalékkal, a Kospi 1,1 százalékkal, a hongkongi börze 1,4 százalékkal, míg a sanghaji részvényindex 1 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek felemás képet vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,3 százalékos mínuszban áll.
  • Ma itthon építőipari statisztikákat közöl a KSH, az ÁKK kötvényaukciót tart, az MNB pedig lebonyolítja szokásos egyhetes betéti tenderét, ahol akár módosíthat is az irányadó kamatlábon – de nem ez a várható forgatókönyv. Külföldön az amerikai heti új segélykérelmek számának alakulására lesz érdemes odafigyelni, amelynek szintén piacmozgató hatása lehet.
  • Az olaj árfolyama 0,9 százalékkal került lejjebb, a Brent ára hordónként jelenleg 68,6 dollár, míg a WTI típus 65,1 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal került feljebb 1816 dollárra.
  • A forint stagnál az euróval szemben, egy euró ára 357,6 forint, míg a dollár 296,1 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

koronavirus-europa-terkep-jarvany-395336
GettyImages-1211246429 (9)
koronavírus
oroszország koronavírus járvány
portugália shutter
koronavírus covid magyarország immunitás
orosz amerikai zászló

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
GettyImages-1211246429 (9)