london_pub_sör
Üzlet

Súlyos a helyzet a brit vendéglátásban – Máris hiányoznak a hazatért magyarok?

Portfolio
Komoly munkaerőhiánnyal szembesültek az újranyitáskor a brit vendéglátók, akik már azt szorgalmazzák a kormánynál, hogy vizsgálja felül az uniós bevándorlási szabályokat. A szolgáltatók arra figyelmeztetnek, hogy ha túl sokáig fennmaradnak a korlátozások, akkor félő, hogy további ezrek hagyják majd el a szektort, és máshol helyezkednek el.

Nagyon készülnek a nyitásra

Az Egyesült Királyságban is sok vendéglátóipari cég reménykedik abban, hogy a hosszú lezárások után az idei nyár már a bulikról fog szólni. Ezt azonban most nem várt helyről érheti fenyegetés: egyre súlyosabb a munkaerőhiány az országban – írja a Guardian.

A brit kormány június 21-től tervezi feloldani a maradék korlátozást a szigetországban erre sokan készülnek már. A már tervezett események száma akár a duplája is lehet a koronavírus-járvány előttinek, a foglalások pedig tízszeresükre ugrottak a szervezők szerint, Az utóbbi hetekben kérdésessé vált, tartható-e a nyitási terv a vírus indiai variánsa miatt.

A brit sör- és pubszövetség (BBPA) vezetője a Guardiannak azt mondta, hogy ha el kell tolni a teljes nyitást, akkor a szektort pénzügyileg kompenzálnia kell a kormánynak, mivel a június 21-i dátumra készülnek, számukra kulcsfontosságú, hogy akkor ki is tudjanak nyitni.

Most próbálják összeszedni az embereket

A hosszú lezárás miatt egy felmérés szerint ma a brit vendéglátóipari cégek fele azt mondja, hogy a korábbi munkavállalóiknak legfeljebb az 50%-a tér vissza. Sokan a válság miatt kénytelenek voltak más munkakörben elhelyezkedni, most pedig nehéz őket visszacsábítani.

A másik ok pedig a Brexit: korábban rengeteg uniós állampolgár dolgozott a brit vendéglátásban, azonban idén januártól csak szigorúbb feltételek mellett kaphatnak munkavállalási engedélyt azok, akik ott helyezkednének el, nem jár automatikusan a szabad munkavállalás. Ez a 2020 előtt az országba érkezetteket nem érinti, de friss munkaerőt nehezebb toborozni az EU-ból. A válság miatt pedig sok uniós munkavállaló hazatérhetett, a helyükre pedig most hirtelen kellene találni embereket. Ez eddig nem volt probléma, hiszen korlátozottan működhetett a szektor, most azonban az újranyitás közeledtével egyre többen kapnak észbe, hogy nem lesz, aki dolgozzon a várható nyári roham alatt.

Nem csak a szállodák, pubok és éttermek személyzete hiányozhat, a Guardian cikke szerint a biztonsági őrökből is hiány lehet a endéglátóhelyeken és a nagy fesztiválokon, attól tartanak, hogy a szükséges helyek 60%-át sikerül csak betölteni.

A BBC összeállítása szerint a vendéglátósok kreatív módszerekkel próbálják toborozni az embereket. A Hawksmoor étteremlánc például akár 2000 fontos bónuszt is felajánl azoknak a dolgozóinak, akik beajánlanak valakit az üres pozíciókra. Más cégek a vendégeknek ajánlanak kuponokat, ha valakinek ajánlják az éttermet és sikerül is felvenni az illetőt.

Nehéz megmondani, hogy a mostani hiány annak köszönhető, hogy nincs elég ember, mert sokan elhagyták az országot vagy a szektort, vagy pedig annak, hogy mindenki egyszerre akar embereket felvenni

- mondta a BBC-nek Will Beckett, a Hawksmoor társalapítója.

James Reed, az egyik legnagyobb brit munkaerő-közvetítő vezére azt mondta, hogy nem csak a vendéglátásban, hanem a gazdaság szinte minden szegmensében tapasztalják a munkaerőhiány jeleit. Kiemelte, hogy nemrég volt olyan nap, amikor 18 ezer álláshelyet hirdettek meg online, ez a legmagasabb szám, amivel valaha találkozott.

britmunka210602
A BBC grafikonja jól mutatja a brit gazdaságban az üres álláshelyek megugrását.

Egy másik fejvadászcég, a Broadbean Technology számításai szerint áprilisban 77%-kal emelkedett az üres álláshelyek száma az előző hónaphoz képest, ugyanakkor tavaly áprilishoz képest 82%-kal esett a jelentkezők száma. Utóbbi szám pedig aggasztó, veszélyezteti a vendéglátás hosszútávú növekedését.

Ez pedig egyértelműen a Brexitnek és a szigorodó munkavállalási feltételeknek köszönhető, melyek a jelek szerint hosszútávon érintik majd a szigetország munkaerőpiacát.

Sokan odáig mennek, hogy már a bevándorlási szabályok felülvizsgálatát sürgetik. Kate Nicholls, a UK Hospitality szakmai szervezet vezetője a Sunday Timesnak azt mondta, hogy ideje lenne felülvizsgálni a januárban bevezetett pontrendszert. Ő ausztrál mintára egy olyan módosítást javasol, melyben az alacsony képzettségű munkaerőt kivennék a pontrendszerből, és továbbra is szabadon vállalhatnának munkát az Egyesült Királyságban, A kifejezetten vendéglátásra szakosodott Caterer.com becslései szerint 188 ezer ember hiányzik jelenleg a szektorból.

Hasonló mellett kardoskodik Tim Martin, az egyik legnagyobb brit publánc, a Wetherspoons vezére. Szerinte az alacsony brit születési ráta mellett egy liberálisabb bevándorláspolitikára lenne szükség, ez megoldhatná a munkaerőhiány problémáját is. Persze a Brexit-párti üzletember nem hozná vissza a szabad uniós munkavállalást, szerinte a brit kormánynak kellene kontrollálnia a szabályokat. Szintén példaként hozta fel Ausztrália mellett Szingapúrt és az Egyesült Államokat, melyek profitálni tudtak hasonló helyzetben.

A magyarok rohama is csökkent

Az elmúlt években vélhetően a Brexit hatására a magyarok rohama is csökkent az Egyesült Királyság felé. A KSH pozitív folyamatokat mutatott ki 2020-ra, a statisztika szerint többen tértek haza, mint ahányan elmentek Magyarországról. A hazatérési hajlandóság talán kisebb az Egyesült Királyságból, azonban a Brexit után érezhetően kevesebben mentek el.

A legfrissebb adatok szerint március végéig 140 ezer magyar regisztrált a brit belügyminisztériumnál tartós letelepedési engedélyért, amit elvileg június végéig kérhetnek. Ez magas szám, de elmarad a Portfolio által néhány éve becsült 250 ezertől, ahányan szerintünk a szigetországban élhettek.

brexitreg210527egy

Vagyis a magyarok esetében is lehetett jelentős visszavándorlás az elmúlt években részben a Brexit, részben pedig a járvány miatti gazdasági válság következtében.

A korábbi tapasztalatok szerint egyébként a kelet-európai munkavállalók elsősorban éppen a vendéglátásban helyezkedtek el, vagyis ennek a folyamatnak valóban komoly szerepe lehet a most kialakult munkaerőhiányban. Kérdés, hogy a szabályok esetleges lazításával újra beindulna-e az elvándorlás az érintett országokból Nagy-Britanniába.

Címlapkép: Getty Images

védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
berlin_shutterstock-20180122
GettyImages-885294108
berlin
szennyvíz
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt