frankfurt
Üzlet

Új csúcson zárt az S&P 500 a vártnál gyengébb inflációs adat után

Portfolio
Ázsiában ma mérsékelten emelkedtek a tőzsdék, viszont az európai piacokon nem alakult ki határozott irány a csütörtöki kereskedésben, a befektetők az EKB kamatdöntésére és Christine Lagarde sajtótájékoztatójára figyeltek, a jegybank végül nem változtatott az irányadó kamaton. Az amerikai tőzsdéken ezzel szemben kifejezetten jó hangulat uralkodott, az S&P 500 új csúcsra került a vártnál gyengébb inflációs adat után.

Pluszban zárt Amerika

Optimista szellemben telt ma a kereskedés az amerikai tőzsdéken, mindhárom fontosabb index pluszban zárt. A Dow Jones 0,55%-os, az S&P 500 0,47%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,05%-os emelkedést teljesített.

Folyamatosan fogy a lendület

Zárás előtt másfél órával kezd elveszni a tőkepiacok lendülete: a Dow Jones 0,26%-os, az S&P 500 0,52%-os, a Nasdaq 100 0,7%-os pluszban van.

Egyre erősebb az emelkedés

Úgy tűnik, ma egyértelműen optimizmus fűti az amerikai kereskedőket, egyre dinamikusabb az emelkedés az amerikai tőzsdéken. Bő három órával zárás előtt a Dow Jones 0,42%-os, az S&P 500 0,55%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,58%-os pluszban van.

Felfelé mocorognak a piacok

A vártnál gyengébb inflációs adat után felfelé mocorognak az amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,31%-os, az S&P 500 0,42%-os, a Nasdaq 100 0,49%-os pluszban van. Az S&P 500 egyébként új csúcson nyitott, ha kitart a jó hangulat, simán lehet, hogy rekordmagas zárás lesz a vége. A kriptopiacon vegyes a hangulat: a bitcoin 1,7%-os pluszban, az ethereum 2,98%-os mínuszban van.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek vegyesen teljesítettek, az OTP és a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 2,5 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 2,4 százalékos pluszban zárt.

Több mint 10 milliárd forintért vásárolt vissza saját részvényeket a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma részvényvisszavásárlási aukció keretében 23,8 millió darab részvényt vett vissza, összesen 10,2 milliárd forintért. Az aukciót követően újraindult a kereskedés a részvényekkel.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban nyitott. Az áprilisi 4,2 százalékról 5 százalékra emelkedett az infláció az USA-ban májusban, ez meghaladja a 4,7 százalékos várakozást. A maginfláció is magasabb lett a vártnál, így nehéz helyzetben lehet jövő szerdán a Fed kamatdöntő ülése után.

Ezeket a részvényeket robbantották fel a spekulánsok - érdemes beszállni?

Egy újabb adag névvel bővült a napokban a mémrészvény-őrület, a wallstreetbetses kisbefektetők tegnap is megtalálták legújabb kedvenceiket. A börtönöket üzemeltető GEO Group például 38 százalékkal, a Clean Energy Fuels pedig 32 százalékkal került feljebb mindössze egy kereskedési nap leforgása alatt. Cikkünkben megnézzük, hogy mit érdemes tudni a napokban felsztárolt vállalatokról, illetve a technikai képet megvizsgálva igyekszünk kapaszkodókkal szolgálni a jövőre vonatkozóan - már amennyire ez lehetséges ebben a környezetben.

Tovább a cikkhez

Észre sem vesszük, pedig az infláció már régen elszabadult (2. rész)

Az első részben arról volt szó, mennyi a fölös pénz a gazdaságban, és az hol és mekkora inflációt okozhat. Szó volt arról, hogy minden tekintet a fogyasztási cikkek piacára ragadt, csak a pénznek nem szólt még senki, hogy neki is ott lenne a helye, a pénz viszont már évekkel ezelőtt úgy döntött, inkább máshol csinál inflációt: a befektetési eszközök piacán. A második részben arról lesz szó, hogy a jelen helyzetben milyen lépéseket várhatunk a jegybanktól, és a tőzsdei befektetőkre nézve ezeknek milyen következményei lehetnek.

Tovább a cikkhez

Nincs egyértelmű irány Európában

A délután első felében továbbra sem alakult ki határozott irány az európai tőzsdéken, a BUX 0,3 százalékos mínuszban jár. Ma délelőtt ülésezett az Európai Központi Bank kormányzótanácsa, és a döntés után szokásos módon 13:45-kor tették közzé a kamatdöntésről szóló közleményt. Eszerint nem változtak a kamatok az eurózónában. Christine Lagarde EKB-elnök 14:30-kor tart sajtótájékoztatót.

Ez a szektor nagyot nyer a kilábaláson, nem csoda ha a befektetők egyik kedvence

Még mindig bőven találni olyan szektorokat és ágazatokat az amerikai részvénypiacon, amelynek a technikai képe pozitív, és valószínűsíthető a trend folytatódása. A február-márciusban beindult rotációval, amelynek során a növekedési részvényeket a befektetési alapok egyre inkább értékalapon kezelt papírokra cserélték. Ez nemcsak egy természetes és gyakori folyamat a széles piaci trendek második szakaszában, de a koronavírus lezárások feloldásával egy logikus lépés is, hiszen a gazdaság gyors felpörgésével rengeteg olyan ágazat forgalma ugrik meg, amelyeket korábban elkerültek a befektetők. Az alapanyaggyártók vannak ebből a szempontból az egyik legjobb helyzetben, amelyek még elugrani sem tudnak a rájuk zúduló megrendelésözön elől. A részvénypiac ezt lereagálta, és erős trendben vannak, ráadásul még abból a szempontból is érdekes a helyzetük, hogy az elmúlt hetekben és napokban legtöbbjük egy-egy szép formációba került a technikai elemzés szempontjából, ami megalapozhatja a következő hullámot.

Tovább a cikkhez

Stagnál a BUX

Tegnapi záróértéke közelében jár jelenleg a BUX, a hazai blue chipek felemás teljesítményt nyújtanak. A Magyar Telekom részvényeivel ma 10-16 óra között felfüggesztették a kereskedést, mivel a cég részvényvisszavásárlási aukciót tart.

Furcsa időket élünk - Mibe érdemes most fektetni?

A Morgan Stanley már több elemzés írt a jelenlegi részvénypiaci ciklusról, és a bank elemzői szerint jelenleg egy piaci ciklus közepén vagyunk, amely időszakra jellemző az iránykeresés a tőzsdéken. Legfrissebb anyagában a Morgan Stanley elemzője azokat a kérdésköröket feszegette, amelyekben a befektetők nem értenek egyet a bank előrejelzésével, például azzal kapcsolatban, hogy jönnie kell-e egy nagyobb korrekciónak a tőzsdéken. Az elemzőház iránymutatással szolgált azzal kapcsolatban is, hogy mely szektorok teljesíthetnek jól a következő időszakban.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés Európában

A csütörtöki piacnyitástól távolodva továbbra is felemás képet festenek az vezető európai indexek, a BUX kis mínuszban tartózkodik. Szektorokat tekintve gyengén teljesítenek az európai autógyártók és a légitársaságok, illetve utazási cégek. Utóbbiak esetében az elmúlt napok emelkedését követő kisebb korrekcióról van szó. Egyedi részvények szintjén a Volkswagen árfolyama 1,8 százalékot esett, miután a cég arról számolt be, hogy harmadik negyedévre várja, hogy enyhüljön a chiphiány, viszont hozzátette, hogy a probléma várhatóan hosszútávon is fenn fog állni.

Vegyes mozgások az európai tőzsdéken

Vegyes képet mutatnak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX stagnál, a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékos pluszban nyitott. A milánói börze is tegnapi záróértéke közelében jár, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot emelkedett. Bár a nyitáskor csak mérsékelt elmozdulásokat látni, ma több fontos gazdasági esemény is megmozgathatja a piacokat, hiszen többek között ma érkezik az EKB kamatdöntése, illetve Christine Lagarde azt követően sajtótájékoztatója, és az Egyesült Államokból inflációs adat is várható kora délután.

Remek teljesítmény a GameStoptól, folytatódhat a szárnyalás?

A GameStop értékesítésből származó bevételei 25 százalékkal nőttek az első pénzügyi negyedévben, a videojáték-kiskereskedő komoly átalakulásokat tervez eszközölni az előttünk álló hónapokban. A vállalat tegnap tette közzé első negyedéves jelentését, illetve azt is bejelentették, hogy az Amazon egy korábbi vezetőségi tagját, Matt Furlongot nevezték ki új vezérigazgatónak.

Tovább a cikkhez

Több mint ezer embert tartóztattak le kriptovalutás pénzmosás gyanújával Kínában

Több mint ezer embert tartóztattak le Kínában, akik gyaníthatóan kriptovalutákat használtak telefonos és internetes átverések során kicsalt összegek pénzmosására. Az ország az elmúlt hetekben keményen fellépett az alternatív fizetőeszközök ellen, a mostani lépés pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX tegnapi záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek felemás képet festenek, az OTP 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,6 százalékot esett, a Richter 0,3 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal került feljebb. Ma 10 órától a tőzsdenap végéig felfüggeszti a BÉT a Magyar Telekom részvényeinek és kapcsolódó származtatott termékeinek kereskedését. A felfüggesztés amiatt történik, mivel a Magyar Telekom holnap 10-16 óra között részvényvisszavásárlási aukciót tart mellyel összefüggésben olyan információk keletkezhetnek, amelyek a társaság részvényeinek árfolyamát befolyásolhatják a folyamatos kereskedés során, így nem biztosítható a rendezett, áttekinthető és tisztességes kereskedelem folytatása.

Nagyot rántottak a bitcoinon

Tegnap nagyot emelkedett a bitcoin árfolyama, a jegyzés 12,5 százalékkal került feljebb, ezzel pedig az árfolyam visszakerült a 34 000 és 39 000 dollár közti sávba, amelyet az elmúlt hetekben kialakított. Ma csak kisebb elmozdulást mutat a bitcoin, jelenleg 1,8 százalékos mínuszban jár az árfolyam.

Iránykereséssel indulhat a csütörtöki kereskedés

  • Az amerikai tőzsdéken felemás teljesítmények voltak láthatóak tegnap, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P 500 0,2 százalékot gyengült, míg a Nasdaq stagnált. Az infláció kapcsán sokak által követett 10 éves amerikai államkötvényhozam kissé lejjebb került, jelenleg 1,5 százalék alatt van, ami részben hozzájárul ahhoz, hogy a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq relatíve felülteljesítő volt.
  • Az ázsiai piacokon az optimizmus volt jellemző csütörtökön, a Nikkei 0,3 százalékkal, a hongkongi börze 0,4 százalékkal, míg a sanghaji index 0,9 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékot emelkedett, míg a szingapúri tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális erősödést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,1 százalékos pluszban áll.
  • Az MNB ma közli a hitelintézetek első negyedéves prudenciális adatait, a bankrendszerre várhatóan továbbra is elsősorban a hiteltörlesztési moratórium hatott az eredmény szempontjából. A jegybank egyhetes betéti tenderén várhatóan marad majd a 0,75 százalékos irányadó kamat, a szakértők csak június végén várnak változtatást. Magyar szempontból is lényeges lehet az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése. A szakemberek elsősorban arra kíváncsiak, hogyan kommentálja az erősödő inflációs kockázatokat a jegybank, bár ebből a szempontból még kényelmesebb helyzetben vannak, mint a Fed vagy az MNB. Ugyanakkor a délutáni sajtótájékoztatón várhatóan kap majd ezzel kapcsolatos kérdést Christine Lagarde.
  • Az olaj árfolyama 0,6 százalékkal csökkent ma, egy hordó Brent ára így 71,7 dollár, míg a WTI típus 69,4 dollárba kerül. Az arany árfolyama 0,3 százalékkal csökkent ma, így unciánként 1883 dolláron jár az árfolyam.
  • A forint árfolyama mérsékelt elmozdulásokat mutat ma reggel, egy euró ára jelenleg 346,4 forint, míg a dollár 284,8 forintba kerül.
makronaptár0607

Mi történt eddig ma a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt