mcdonalds
Üzlet

Adatlopás a McDonald'snál és a Volkswagennél

Portfolio
Az elmúlt órákban a McDonald's és a Volkswagen is arról számolt be, hogy adatlopás történt a vállalatoknál, illetéktelenekhez került a cégek egyes ügyfeleinek neve, emailcíme és egyéb adata.

McDonald's

A világ legnagyobb hamburgerlánca közölte, hogy a kibertámadók "kis számú" fájlhoz fértek hozzá a dél-koreai és tajvani ügyfeleiről.

e-mail címek, szállítási címek és telefonszámok kerültek illetéktelenekhez, de fizetési adatok nem.

A cég szóvivője elmondta, hogy lépéseket tesznek "a szabályozó hatóságok és az ezekben a fájlokban szereplő ügyfelek értesítésére". A jogsértés részleteit, amelyekről először a Wall Street Journal számolt be, egy külső vizsgálat során fedezték fel, miután illetéktelen tevékenységet észleltek a vállalat hálózatán. A vállalat szerint a kiberbiztonságba való "jelentős befektetése" miatt a problémát gyorsan azonosították.

"Ezek az eszközök lehetővé tették számunkra, hogy gyorsan azonosítsuk és megfékezzük a hálózatunkon a közelmúltban végzett jogosulatlan tevékenységet. Alapos vizsgálatot folytattunk, és tapasztalt harmadik felekkel dolgoztunk együtt a vizsgálat támogatására" - közölte a vállalat.

Volkswagen

A Volkswagen amerikai egysége közölte, hogy az egyik beszállítónál történt adatvédelmi incidens több mint 3,3 millió ügyfelet és leendő vásárlót érintett Észak-Amerikában. Az érintettek szinte mindegyike a német autógyártó egyik luxusmárkájának, az Audinak a jelenlegi vagy potenciális vásárlója volt.

A Volkswagen Group of America pénteken közölte, hogy egy illetéktelen harmadik fél korlátozott személyes adatokat szerzett meg az ügyfelekről és az érdeklődő vásárlókról egy olyan beszállítótól, amelyet az Audi és a Volkswagen márka és néhány amerikai és kanadai kereskedő digitális értékesítéshez és marketinghez használt. Az információkat 2014 és 2019 között gyűjtötték az értékesítéshez és marketinghez, és egy elektronikus fájlban voltak, amelyet az eladó nem hagyott biztonságban.

A vállalat azt mondta a szabályozó hatóságoknak, hogy az ügyfelek túlnyomó többségének csak a telefonszámai és e-mail címei voltak potenciálisan érintettek az adatvédelmi incidensben. Egyes esetekben az adatok a megvásárolt, lízingelt vagy érdeklődő járműre vonatkozó információkat is tartalmaznak.

A VW közölte, hogy 90 000 Audi vásárló és leendő vásárló érzékeny adatait érintette a vásárlásra vagy lízingre való jogosultsággal kapcsolatban. A VW ingyenes hitelvédelmi szolgáltatásokat nyújt ezeknek a személyeknek.

Az érzékeny adatok az esetek több mint 95 százalékában jogosítványszámokból álltak, kis része további adatokat, például születési dátumot, társadalombiztosítási számokat és számlaszámokat tartalmazott.

Az Egyesült Államokban több mint 3,1 millió ügyfél érintett az ügyben.

A VW úgy véli, hogy az adatokhoz valamikor 2019 augusztusa és idén május között jutottak hozzá, amikor az autógyártó azonosította az incidens forrását.

Címlapkép: May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

bear_1
Gazdaság

Pluszban zárt Amerika

Európában szépen dolgozzák le a mínuszokat a tőzsdék, felemás nyitás a tengerentúlon.

GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Tiktok shutterstock