nyse tradingflooe
Üzlet

Most kell eladni? Megvan a teljes együttállás a részvénypiaci zuhanáshoz

Portfolio
Túl nagy az optimizmus a részvénypiacokon a Morgan Stanley startégiái szerint, akik a követkető fél évre kétszámjegyű korrekciót jósolnak a tőzsdéken. A Morgan Stanley eladási indikátora ritkán látott együttállást mutatnak, a múltban mindössze egy olyan eset volt, amikor nem követte ezt részvénypiaci esés – írja a ZeroHedge.

Az elmúlt hónapokban a Morgan Stanley fundamentális elemzői egyre pesszimistábbakká váltak a részvénypiacokra, ami pár napja teljesedett ki, amikor is a vezető részvénypiaci stratéga, Michael Wilson közölte, hogy messze túl nagy az optimizmus a piacokon. Miközben a vállalati profitok csak lassan emelkednek, az előretekintő P/E ráták túlságosan magasak, becslései szerint a jelenlegi szintekről mintegy 15 százalékkal zsugorodhatnak az értékeltségi szintek. A Morgan Stanley stratégája szerint, aki most talán a leginkább pesszimistább személy a Wall Streeten, a profitvárakozások felülvizsgálata nem fogja tudni ellensúlyozni az árazási szintek csökkenését, így a következő 6 hónapban 10-15 százalékos korrekció várható.

kep1_perata

Úgy tűnik, hogy a fundamentális elemző pesszimizmusa átragadt a technikai elemzőkre is a Morgan Stanley-nél, a bank vezető európai stratégája, Matthew Garman elmondta, hogy olyan történt, ami az elmúlt 30 évben mindössze öt alkalommal fordult elő, hogy a Morgan Stanley mind az öt időzítési indikátora egyszerre adott eladási jelzést. És nem csak ez jelez, de a Morgan Stanley kombinált piaci indikátora is (amely már március óta az eladás-tartományban tartózkodik) új történelmi csúcsot ütött, megdöntve az előző, 2007 júniusi rekordját.

Garman szerint mindössze egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy „full house” eladási jelzés után emelkedni tudtak a részvénypiacok, mégpedig 2017 februárjában. Előzőleg 1990 márciusában, 1992 májusában és 2007 júniusában volt ilyen együttállás, az ezt követő fél évben átlagosan 6 százalékot esett az MSCI Europe index.

kep2_full house

Mindezen baljós jelzések ellenére a Morgan Stanley egyelőre nem ajánl fejvesztve eladást az ügyfeleinek a részvényekre.

Ennek pedig egy oka van, hogy vannak olyan sztorik, mint az AMC, a GameStock, vagy a Bed Bath, ezek miatt a mémrészvények miatt pedig fogalmuk sincs, hogy mi folyik a piacon. Csak bíznak benne, hogy ez is egy olyan időszak lesz, mint 2017, amikor is a masszív eladási jelzést nem követte részvénpiaci zuhanás. A piacok ellenállóképessége több tényezőnek volt akkor köszönhető, egyrészt

  • erős EPS-növekedés jellemezte az időszakot a vállalatoknál
  • a gazdasági ciklus elején jártunk
  • tőkebeáramlás jellemezte az EU-t
  • a hangulat általánosságban nem volt optimista
  • erős volt a felvásárlási és fúziós aktivitás.

Ezek többsége most is fennáll, kivéve hogy a hangulat most inkább optimista. Bár a részvénypiacokon általánosságban kedvezőtlenebb a hozam/kockázat-arány most, a Morgan Stanley stratégája szerint az európai részvények felülteljesíthetik a globális piacokat. Hozzáteszik, hogy az eladási jelzések ritkán látott együttállása a defenzív részvényeket is nyomás alá helyezheti, de a ciklikus szektorok még nagyobb ütést kaphatnak. Ha megnézzük a ciklikus és a defenzív részvények relatív teljesítményét a hasonló esetekben, a ciklikus papírok átlagban 12 százalékkal teljesítették alul a defenzív papírokat. Ez még 2017 során is fennállt, amikor a részvénypiacok emelkedtek a masszív eladási jelzések ellenére, 2017 februárja és júniusa között a ciklikus papírok 6 százalékkal teljesítették alul a defenzív részvényeket.

kep3_ciklikusok

Nem a Morgan Stanley indikátorai jelentik az egyetlen intő jelet, a ZeroHedge szerint Kínára is érdemes figyelni a hitelezési folyamatok miatt. A Kína felől érkező adatok alapján a ciklikus részvények felpattanása túlfeszített lehet, a hitelimpulzus negatívba fordult, ami a múltban jó indikátor volt az európai ciklikus részvények teljesítményére. Hasonlóképpen a ciklikus és a defenzív részvények relatív teljesítménye szorosan követte a kínai 10 éves kötvényhozam alakulását, ami most 2020 szeptembere óta nem látott mélyponton áll, ami éles kontrasztot jelent a ciklikusok teljesítményéhez képest.

kep4_euciklikusok

Mindent összevetve a fő kérdés, hogy vajon melyik időszakot követjük most? Az egyetlen egyet, 2017-et, amikor a Morgan Stanley eladási jelzéseinek ilyen mértékű együttállását nem követte a piacok zuhanása, vagy hasonló lesz a helyzet, mint 1990-ben, 1992-ben, vagy 2007-ben, amikor nem volt jó vége a történetnek - teszi fel a kérdést a ZeroHedge.

Címlapkép: Shutterstock

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

olaszzaszlo_velence_shutterstock
bitcoin_kriptopénz
Emmanuel Macron

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bitcoin_kriptopénz
Olvasta már? Megütötték a bitcoint