Előfizetői tartalom

Mire jók az általános feltételek? - Adatátadás Amerikába és más küzdelmek

Szabó S. László, Szabó Consulting
Amióta az Európai Bíróság elkaszálta az Adatvédelmi Pajzsot, a legtöbb cég az Európai Bizottság által közzétett Általános Szerződéses Feltételek alapján folytat adatcserét USA-beli partnereivel. A Schrems-ii néven elhíresült ítélet azonban szigorú feltételekhez kötötte ezek alkalmazhatóságát. A nemrég megjelent Általános Szerződéses Feltételek ezt a helyzetet próbálják kezelni. Cikkünk szerint a siker mérsékelt. Kérdés, hogyan hat ez az európai technológiai iparra. Ehhez azt is tudni kell, hogy a nagy, főleg amerikai, techcégek más szempontból is szálka nemcsak sok adatvédelmi aktivista, hanem több politikus és természetesen a potenciális versenytársak szemében is.

A bírósági ítélet szerint csak akkor lehet alkalmazni a szerződéses feltételeket, ha azok előírásai betarthatóak. Ez trivialitásnak tűnik, a személyes adatok területén azonban, amelyekre sok (sőt, minden) titkosszolgálat feni a fogát, nem magától értetődő. Gondolhatnánk, hogy ez csak bizonyos személyek esetében igaz, csakhogy politikai célok és egyes, a kormánnyal jó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái