GettyImages-1189752586
Üzlet

Drasztikus lépést tesz Kína, így próbálják meg leküzdeni az elszálló nyersanyagárakat

Portfolio
Kína bejelentette, hogy állami stratégiai készletei terhére adna el különböző ipari fémeket annak érdekében, hogy csökkentse az egyre inkább elszálló nyersanyagárakat, amelyek már több mint egy évtizede nem voltak ilyen magas szinten.

Több ipari fém tekintetében is a világ legnagyobb vásárlója Kína, így meglehetősen fájdalmasan figyelte, ahogy például a réz árfolyama több mint 60 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben. A gazdasági kilábalás és a különböző pénzügyi stimulusok ugyanis alaposan beindították a globális keresletet, ami meg kihatott az alapanyagok árára.

Kína ezért úgy próbálja meg csökkenteni a nyersanyagok árát, hogy stratégiai készletei terhére ad el ipari fémeket, többek között rezet, alumíniumot és cinket.

Ezeket nyilvános aukciók keretében értékesíti a feldolgozóipari szereplők számára. Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy az árak csökkenni is fognak, az alumínium árfolyamában például még kisebb emelkedést lehetett látni Londonban június eleje óta.

A réz árfolyama azonban mintegy 4 százalékkal került lejjebb Kína lépését követően heti szinten 9 560 dollár / tonnára. Az ország a világ finomított rézfogyasztásának a feléért felelős. Az elemzők azonban megjegyzik, hogy a számtalan felhasználási lehetőséggel rendelkező nyersanyag valószínűleg már a bejelentést megelőzően is túlárazott lehetett. A Wood Mackenzie egy elemzője, Julian Kettle, pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző árupiaci szuperciklusban sem tudott a réz kínálata lépést tartani a kínai kereslettel. Az áremelkedést követően azonban megindult a réz-alumínium helyettesítés, ami lefelé nyomta az árakat.

Az sem mindegy, hogy összesen mekkora többletkínálatot visz majd a piacra Kína, de az állami készletek mennyisége nem nyilvános.

Az ING piac elemzői szerint azonban

sokkal fontosabb, hogy ezzel üzenetet küldenek a kínai hatóságok a piac felé, mégpedig azt, hogy hajlandóak lépéseket tenni az árak csökkentése érdekében.

Amiatt is sokan aggódnak, hogy a nyersanyagárak általános növekedése külföldön is hasonló problémákhoz vezethet a drágább exporton keresztül. Emelkedett többek között a bútorok és a cipők ára is ennek köszönhetően az elmúlt időszakban

A kínai árutőzsdei bróker Huatai Futures pedig megjegyzi, hogy

Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy további árkorlátozó intézkedések is érkeznek még Pekingből.

(WSJ)

Címlapkép: Tang Ke/VCG via Getty Images

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GettyImages-1211246441 (3)