SZG_9411
Üzlet

Soha nem csinált még ilyet a BUX, történelmi mérföldkőhöz érkezett az index

Portfolio
Augusztusban is folytatta a jó teljesítményét a BUX index, amely több mint három évtizedes története során először zárt 50 ezer pont felett és mindezt magasabb forgalom mellett. A legnépszerűbb részvény ezúttal is az OTP volt, amely a teljes volumen több mint 50 százalékát adta. A magyar blue chipek közül is a bank részvényei nyújtották a legjobb teljesítményt, de a kisebb papírok közül érdemes kiemelni a Waberer’s-t is, amely nagyot ralizott augusztusban. A brókercégek közül a dobogót továbbra is a Wood-Concorde-Erste hármas uralja – derül ki a BÉT augusztus havi tájékoztatójából.

A koronavírusos fertőzések számának globális emelkedése továbbra is jelentős hatást gyakorol a nemzetközi börzékre, augusztusban több európai és ázsiai részvénymutató is vegyes mozgást mutatott. Mindezek ellenére az amerikai vezető részvényindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones is új rekordot állított fel, előbbi augusztus 26-án 4 496 ponton, utóbbi pedig augusztus 16-án 35 625 ponton zárt. A Budapesti Értéktőzsde augusztusban is folytatta a jó teljesítményét, és végül 51 970 ponton zárta a hónapot, amely 6,9 százalékos növekedést jelent júliushoz képest.

Ez azt is jelenti, hogy a BÉT augusztus 6-án több mint három évtizedes története során először zárt 50 ezer pont felett. Legmagasabb napi záróértékét, 52 289 pontot, 2021. augusztus 18-án érte el.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Budapesti Értéktőzsde duplikált részvénypiaci forgalma 443,5 milliárd forint volt, ami több mint 45 százalékos emelkedés júliushoz képest. Ez a tavaly augusztusi szinthez képest is 35 százalékkal magasabb havi volumen.

A magyar blue chipek közül augusztusban az OTP teljesített a legjobban, amely 9,4 százalékkal emelkedett. A Richter is jól szerepelt, 6,7 százalékot emelkedett a részvények árfolyama. A Mol papírjai 0,6 százalékkal, a Magyar Telekoméi pedig 0,7 százalékkal kerültek feljebb az előző hónap folyamán.

Érdemes még kiemelni a Waberer’s augusztusi teljesítményét is, amely a hónapot 33,9 százalékos emelkedéssel zárta, amelyre utoljára több mint egy éve volt példa a szállítmányozó társaság papírjaiban.

A forgalom 51,2 százalékát az OTP adta augusztusban, ami elmarad az előző havi 58,6 százalékhoz képest. A Mol és a Richter pedig a volumen 18,1 százalékát, illetve 23,5 százalékát adták. A Magyar Telekom az összforgalom 1,1 százalékát adta.

Az OTP, a Mol és a Richter ezúttal a BÉT teljes forgalmának 92,8 százalékát adta.

A brókercégek rangsorában augusztusban a Wood végzett az élen 28,4 százalékos piaci részesedéssel, míg a Concorde volt a második 23,8 százalékkal, az Erste pedig a harmadik 21,1 százalékkal. A negyedik helyen az OTP Bank áll 6,4 százalékkal, őt pedig a Patria követi 5,6 százalékkal.

A forgalom mértékét tekintve mindhárom vezető szolgáltató esetében jelentős növekedés látható a júliusi adatokhoz képest, de hasonló tendencia látható a többi brókercég esetében is.

A dobogót a megszokott módon a Wood-Concorde-Erste hármas uralja, együttes piaci részesedésük 73,3 százalék.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

joe biden
amerikaitozsdeshutterstock
bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
amerikaitozsdeshutterstock