airbnb lakás
Üzlet

Folytatódik a csatározás: a magánszállások működésének szabályozására tett javaslatokat a szállodaszövetség

MTI
Portfolio
Bár az elmúlt időszakban kevesebbet lehetett hallani a kereskedelmi szálláshelyek és a magánszálláshelyek kiadói között harcról, most úgy tűnik, hogy folytatódik tovább a csatározás: megfogalmazta javaslatait a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a nem kereskedelmi célú szálálshelyek működésére vonatkozóan. A javaslatok között szerepel például, hogy korlátozni kellene a kiadható napok számát (ahogy ennek korlátozására az önkormányzatoknak meg is van a joga), valamint az is, hogy a járvány miatt mostantól 1-3 évig ne lehessen új működési engedélyeket kiadni, amit a leírtak alapján vélhetően csak a magánszálláshelyekre vonatkoztatnának, az új szállodanyitásokra, fejlesztésekre nem.
Már csak két nap és jön a Property Investment Forum. Ne maradjon le!

Megfogalmazta javaslatait a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a magánszállásokat kiadók működésére vonatkozóan. A szövetség a működési engedélyeket, a kiadható lakások számát, a kiadható napok számát, a szálláskiadási időtartamot, az ellenőrzési folyamatokat, illetve a társasházi hozzájáruló nyilatkozatokat is beszabályoznák, valamint megváltoztatnák, szigorítanák. A szövetség munkacsoportja által kidolgozott javasolt intézkedések:

  • Szükséges lenne kidolgozni egy informatikai megoldást a turisztikai ügynökséggel, ami lehetővé teszi, hogy kizárólag érvényes NTAK regisztrációs számmal lehessen regisztrálni az online közvetítő platformokon, valamint egy regisztrációs számmal csak egy egységet lehessen hirdetni. Zárják ki a rendszerből a több lakás egy néven történő értékesítését.
  • Az online közvetítő általi idegenforgalmi adó (ifa) beszedésre és befizetésre van példa más európai városokban - amivel láthatóvá válik az összes szereplő, és az adóelkerülés, működési engedély nélküli üzemeltetés ellehetetlenülne.
  • Szerintük szükséges a több lakás kiadására/üzemeltetésre szakosodott gazdasági szervezetek fokozottabb, célzott ellenőrzése és szakhatósági ellenőrzése (jegyző, NAV, MTÜ, fogyasztóvédelem).
  • Egy épületen belül korlátozni kellene a rövidtávra kiadható lakások számát.
  • Egy területen, városrészen belül is korlátozni kellene a kiadható lakások számát.
  • A járvány miatt ugyanakkor moratóriumot javasolnak 1-3 évre az új működési engedélyek kiadására. (Valószínűsíthetően az új szállodai szobák kínálatnövekedésére itt nem vonatkozna a járvány miatt működési engedélyek kiadatási tilalma, csak a magánszálláshelyekre)
  • A működési engedély kiadásának feltételeit szigorítanák, így ahhoz kötelező, határozott idejű társasházi hozzájáruló nyilatkozatot írnának elő, bizonyos évenkénti megújítással.
  • Az épület külső bejáratánál kötelező fel szeretnék, hogy legyen tüntetve az NTAK regisztrációs szám a szálláshely nevével együtt, akár vizuális sztenderd kialakításával.
  • Előírnák az engedélyhez a 24 órás elérhetőséget és a parkolóhely megváltást is.

A munkacsoport vezetője, Kollin Gergely hangsúlyozta, hogy a nagyközönség által csak "airbnb"-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban, viszont az országimázs, az egyenlő versenyféltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.

A javaslatok között ugyanakkor az is szerepel - ami az egy-két napra érkező hátizsákos turistáknak talán egy kevésbé kivitelezhető, kevésbé hasznos szálláslehetőség lenne, hogy:

  • Tiltani szeretnék, hogy bizonyos számú napnál kevesebbre lehessen a lakásokat kiadni, példaként említik, hogy New Yorkban, 30 napnál nem lehet rövidebb időre kiadni lakást.

Címlapkép: Getty Images

német választás 2021 szavazás voksolás
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
evergrande