GettyImages-1211246431 (8)
Üzlet

Tovább ralizik az olajár, pluszban zárt Amerika

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken a felemás nyitás után egyértelműen javult a hangulat, az S&P 500 közel három hete nem látott napot zárt. Kifejezetten jól teljesítettek ma az olajtársaságok, ami az olajár meredek emelkedésének köszönhető. Az európai részvényindexek többnyire gyengén teljesítenek ma, és a BUX index is kisebb mínuszban fejezte be a napot.

Pluszban zárt Amerika

Az elmúlt, közel három hát legjobb napját zárta ma az S&P 500 index, köszönhetően az energiacégek részvényemelkedésének, de emelkedtek emellett a pénzügyi és technológiai cégek papírjai is. Az S&P 500 0,85%-kal került feljebb a nap végére, a Nasdaq 0,82%-ig kapaszkodott fel.

A Dow több mint 200 pontos emelkedéssel, 0,7% körüli pluszban zárta a kereskedést.

Határozottan irányt választott a piac, mégpedig felfelé

Egyre jobb a hangulat az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 már 0,9%-ot erősödik. Bár a befektetőket továbbra is nyomasztja a gazdasági meglepetésindexek vártnál rosszabb teljesítménye, nap közben több elemzőház is arról írt, bízik az amerikai gazdasági növekedésben és a gazdasági aktivitás felgyorsulásában, ez pedig úgy tűnik, kedvezően hat a hangulatra.

Javul a hangulat a tengerentúlon

A bizonytalan nyitást követően lényegesen jobb lett a hangulat mostanra a tengerentúlon, a vezető részvényindexek közül a Dow és az S&P 500 0,7% feletti emelkedésnél jár. A Nasdaq fél százalék körüli erősödést mutat jelenleg.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX index a kedvezőtlenebb európai hangulat mellett 0,14 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal, a Richter pedig 1,34 százalékkal került lejjebb. A Mol részvényei ellenben az olajárak emelkedése mellett 2 százalékos pluszban zártak, míg a Magyar Telekom papírjai 0,93 százalékkal kerültek feljebb.

Iránykereséssel indul a nap a tengerentúlon

Lényegi elmozdulások nem figyelhetőek meg a a tengerentúli tőzsdéken a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq ugyancsak 0,1 százalékot esett.

Az űrutazás számára egy kifejezetten fontos esemény lesz ma a tengerentúlon, ugyanis négy civil űrutazó, élükön az e-kereskedelmi milliárdos Jared Isaacmannal, ma este indulnak el a világűrbe a SpaceX űrhajójával. Sikeres expedíció esetén ők lennének az első, csak civilekből álló legénység, amelyet a Föld körüli pályára indítottak. Az esemény hatással lehet majd a korai stádiumban lévő és rendkívül kompetitív űrszektor vállalatainak részvényeire, igaz, Elon Musk cége (a SpaceX) még nincs jegyezve a tőzsdéken.

Kedvezőtlen hangulat az európai tőzsdéken

A délelőtti iránykeresést követően többnyire mínuszok láthatóak az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékos, míg a CAC 0,6 százalékos mínuszban áll, a FTSE pedig stagnál.

Monetizált rajongás - Mégis ki keresi a legtöbb pénzt a legújabb sportőrületen?

Óriási népszerűségre tettek szert az elmúlt években a kriptovaluták, és a bitcoin árnyékában számos izgalmas projekt indult el, mondhatni gombamód jelennek meg a különböző kriptopénzek és már ott tartunk, hogy a sport világában is könnyen belefuthatunk bizonyos tokenekbe. A nemzetközi sajtó figyelmét hamar felkeltette a hír, hogy Lionel Messi PSG-be való átigazolását követően nyilvánosságra került, hogy az argentin szerződésében szerepelt egy szokatlan tétel, egy bizonyos kriptovaluta is, az úgynevezett PSG fan token. Nem a PSG az egyetlen, amelynek van ilyen fan tokenje, a világ legnagyobb futball klubjai közül a Manchester City, a Barcelona, az Atletico Madrid, valamint többek között az Juventus és az AS Roma is rendelkezik ilyenekkel. De mégis mire jók ezek és hogyan lehet velük kereskedni? Egyáltalán érdemes befektetői szemmel nézni ezekre a kriptovalutákra? Ennek jártunk utána.

Tovább a cikkhez

Úton a szakadék felé: már jövő héttől képtelen lehet fizetni hitelkamatait az Evergrande

Nem fogja tudni fizetni a jövő hét elején esedékes hitelkamatait Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a China Evergrande Group, amely a CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számít - számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg amerikai hírügynökség szerdán.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olajár

Ma is emelkedik az olajár, a Brent típus már hordónként közel 75 dolláron áll, bár júliusban már járt 78 dollár felett is, év eleje óta közel 45 százalékos pluszban áll.

Hasonlóan jól teljesít a WTI típus is, amely jelenleg 71,4 dolláron áll, idén pedig közel 50 százalékot ralizott.

Emeli az osztalékot a Microsoft

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy 60 milliárd dollárig terjedő részvény-visszavásárlási programot hajt végre, emellett 11 százalékkal emeli az osztalékát az előző negyedévhez képest, illetve Brad Smitht, a vállalat eddigi elnökét nevezi ki alelnöknek.

Tovább a cikkhez

Gyengélkednek ma a légitársaságok

Ma nem teljesítenek jól a légitársaságok részvényei, az easyJet papírjai már több mint 3 százalékos mínuszban állnak. A RyanAir vezére, Michael O'Leary éppen a napokban mondta, hogy drámai mértékben nőhetnek jövőre a repülőjegy árak a kevesebb légi járat, az infláció és a környezetvédelmi adók miatt.

Beindul a rotáció, szárnyalhatnak megint a növekedési részvények?

Cathie Wood, az ARK Invest sztárbefektetője tegnap úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok lassuló gazdasági aktivitása a növekedési potenciáljaik alapján árazott részvényeket fogja támogatni.

Tovább a cikkhez

Ma is raliznak az AutoWallis részvényei

Kiválóan teljesítenek ma is az AutoWallis részvényei, amelyek több mint 6 százalékos pluszban állnak. Az autós társaság részvényei azután lőttek ki tegnap, hogy az OTP elkezdte követni a vállalatot és egy részletes elemzést közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a papírokat. Az OTP 12 havi célára 24 százalékos felértékelődési potenciált feltételez a jelenlegi árfolyam mellett.

Cathie Wood szerint félmilliárd dollárt is érhet a bitcoin

Az Ark Invest vezérigazgatója, Cathie Wood arra számít, hogy a bitcoin jegyzése öt éven belül akár 500 000 dollár fölé is emelkedhet, emellett az ethert is egyre fontosabbnak találják a cégnél - mondta a tavalyi év sztárbefektetője a CNBC műsorvezetőjének, Andrew Ross Sorkinnak adott interjúban a SALT konferencián.

Tovább a cikkhez

Az irányt keresik az európai tőzsdék

A kereskedés megkezdését követően gyakorlatilag stagnálnak a vezető részvényindexek, a DAX, a CAC és a FTSE esetében sem látható jelentősebb elmozdulás.

Emelkedéssel indítja a napot a BUX

A BUX index a kedvezőtlen nemzetközi előjelek ellenére pluszban indította a napot és 0,2 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban áll. A Richter papírjai stagnálnak, míg a Mol részvényei 0,3 százalékkal lejjebb kerültek.

Elakadt az építőipar kilábalása

Megtorpant az építőipar júliusban a friss adatok alapján, ami miatt a szektor egyelőre nem tudta elérni a válság előtti termelési szintet.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék mérsékelt mínuszban fejezték be a napot, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,84 százalékkal, az S&P 500 0,57 százalékkal, míg a Nasdaq 0,45 százalékkal került lejjebb. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként az inflációs adatok a vártnál kedvezőbben alakultak, bár az 5,3 százalékos éves CPI növekedés azért továbbra is magasnak mondható. A befektetőket jelenleg jobban aggaszthatja a gazdaság és a vállalati profitok esetleges lassabb növekedése.
  • Az ázsiai piacokon többnyire esések láthatóak, a Nikkei 0,5 százalékkal, a hongkongi börze 1,5 százalékkal, a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal, míg a szingapúri részvényindex 0,7 százalékkal került lejjebb. A kedvezőtlen hangulat részben annak köszönhető, hogy a vártnál nagyobb ütemben lassult tovább a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése augusztusban az áradások és az újabb koronavírus-járványgócok megjelenése közepette.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális pluszt vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál.
  • Ma a jegybank közzéteszi a pénzforgalmi táblakészletet, majd a KSH a júliusi építőipar statisztikákat közli. Külföldön hajnalban érkeztek a már említett kínai ipari és kereskedelmi adatok. Az eurózónából szintén érkezik ma ipari adatközlés.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, a Brent hordónként 74,5 dollárba kerül, míg a WTI típus 71 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékos mínuszban áll 1801 dolláron.
  • A forint kisebb gyengülést mutat ma, egy euró 350 forint, míg a dollárért 296,5 forintot kérnek.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Cathie Wood szerint sokáig tarthat még a tőzsdék szárnyalása

Cathie Wood úgy fogalmazott a Yahoo Finance Live adásában, hogy ahogy a boomerek évtizedek óta jelentősen befolyásolták a részvénypiacot, úgy gyermekeik - azaz az Z-generációsok - ugyanilyen fontosak lesznek, ha nem még fontosabbak a befektetés szempontjából az elkövetkező évtizedekben.

Tovább a cikkhez
FrankfurtiTőzsde
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Karikó Katalin
denevér
penz bankjegy puzzle
Christine Lagarde

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
FrankfurtiTőzsde