GettyImages-1211246431 (8)
Üzlet

Tovább ralizik az olajár, pluszban zárt Amerika

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken a felemás nyitás után egyértelműen javult a hangulat, az S&P 500 közel három hete nem látott napot zárt. Kifejezetten jól teljesítettek ma az olajtársaságok, ami az olajár meredek emelkedésének köszönhető. Az európai részvényindexek többnyire gyengén teljesítenek ma, és a BUX index is kisebb mínuszban fejezte be a napot.

Pluszban zárt Amerika

Az elmúlt, közel három hát legjobb napját zárta ma az S&P 500 index, köszönhetően az energiacégek részvényemelkedésének, de emelkedtek emellett a pénzügyi és technológiai cégek papírjai is. Az S&P 500 0,85%-kal került feljebb a nap végére, a Nasdaq 0,82%-ig kapaszkodott fel.

A Dow több mint 200 pontos emelkedéssel, 0,7% körüli pluszban zárta a kereskedést.

Határozottan irányt választott a piac, mégpedig felfelé

Egyre jobb a hangulat az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 már 0,9%-ot erősödik. Bár a befektetőket továbbra is nyomasztja a gazdasági meglepetésindexek vártnál rosszabb teljesítménye, nap közben több elemzőház is arról írt, bízik az amerikai gazdasági növekedésben és a gazdasági aktivitás felgyorsulásában, ez pedig úgy tűnik, kedvezően hat a hangulatra.

Javul a hangulat a tengerentúlon

A bizonytalan nyitást követően lényegesen jobb lett a hangulat mostanra a tengerentúlon, a vezető részvényindexek közül a Dow és az S&P 500 0,7% feletti emelkedésnél jár. A Nasdaq fél százalék körüli erősödést mutat jelenleg.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX index a kedvezőtlenebb európai hangulat mellett 0,14 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal, a Richter pedig 1,34 százalékkal került lejjebb. A Mol részvényei ellenben az olajárak emelkedése mellett 2 százalékos pluszban zártak, míg a Magyar Telekom papírjai 0,93 százalékkal kerültek feljebb.

Iránykereséssel indul a nap a tengerentúlon

Lényegi elmozdulások nem figyelhetőek meg a a tengerentúli tőzsdéken a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq ugyancsak 0,1 százalékot esett.

Az űrutazás számára egy kifejezetten fontos esemény lesz ma a tengerentúlon, ugyanis négy civil űrutazó, élükön az e-kereskedelmi milliárdos Jared Isaacmannal, ma este indulnak el a világűrbe a SpaceX űrhajójával. Sikeres expedíció esetén ők lennének az első, csak civilekből álló legénység, amelyet a Föld körüli pályára indítottak. Az esemény hatással lehet majd a korai stádiumban lévő és rendkívül kompetitív űrszektor vállalatainak részvényeire, igaz, Elon Musk cége (a SpaceX) még nincs jegyezve a tőzsdéken.

Kedvezőtlen hangulat az európai tőzsdéken

A délelőtti iránykeresést követően többnyire mínuszok láthatóak az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékos, míg a CAC 0,6 százalékos mínuszban áll, a FTSE pedig stagnál.

Monetizált rajongás - Mégis ki keresi a legtöbb pénzt a legújabb sportőrületen?

Óriási népszerűségre tettek szert az elmúlt években a kriptovaluták, és a bitcoin árnyékában számos izgalmas projekt indult el, mondhatni gombamód jelennek meg a különböző kriptopénzek és már ott tartunk, hogy a sport világában is könnyen belefuthatunk bizonyos tokenekbe. A nemzetközi sajtó figyelmét hamar felkeltette a hír, hogy Lionel Messi PSG-be való átigazolását követően nyilvánosságra került, hogy az argentin szerződésében szerepelt egy szokatlan tétel, egy bizonyos kriptovaluta is, az úgynevezett PSG fan token. Nem a PSG az egyetlen, amelynek van ilyen fan tokenje, a világ legnagyobb futball klubjai közül a Manchester City, a Barcelona, az Atletico Madrid, valamint többek között az Juventus és az AS Roma is rendelkezik ilyenekkel. De mégis mire jók ezek és hogyan lehet velük kereskedni? Egyáltalán érdemes befektetői szemmel nézni ezekre a kriptovalutákra? Ennek jártunk utána.

Tovább a cikkhez

Úton a szakadék felé: már jövő héttől képtelen lehet fizetni hitelkamatait az Evergrande

Nem fogja tudni fizetni a jövő hét elején esedékes hitelkamatait Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a China Evergrande Group, amely a CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számít - számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg amerikai hírügynökség szerdán.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olajár

Ma is emelkedik az olajár, a Brent típus már hordónként közel 75 dolláron áll, bár júliusban már járt 78 dollár felett is, év eleje óta közel 45 százalékos pluszban áll.

Hasonlóan jól teljesít a WTI típus is, amely jelenleg 71,4 dolláron áll, idén pedig közel 50 százalékot ralizott.

Emeli az osztalékot a Microsoft

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy 60 milliárd dollárig terjedő részvény-visszavásárlási programot hajt végre, emellett 11 százalékkal emeli az osztalékát az előző negyedévhez képest, illetve Brad Smitht, a vállalat eddigi elnökét nevezi ki alelnöknek.

Tovább a cikkhez

Gyengélkednek ma a légitársaságok

Ma nem teljesítenek jól a légitársaságok részvényei, az easyJet papírjai már több mint 3 százalékos mínuszban állnak. A RyanAir vezére, Michael O'Leary éppen a napokban mondta, hogy drámai mértékben nőhetnek jövőre a repülőjegy árak a kevesebb légi járat, az infláció és a környezetvédelmi adók miatt.

Beindul a rotáció, szárnyalhatnak megint a növekedési részvények?

Cathie Wood, az ARK Invest sztárbefektetője tegnap úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok lassuló gazdasági aktivitása a növekedési potenciáljaik alapján árazott részvényeket fogja támogatni.

Tovább a cikkhez

Ma is raliznak az AutoWallis részvényei

Kiválóan teljesítenek ma is az AutoWallis részvényei, amelyek több mint 6 százalékos pluszban állnak. Az autós társaság részvényei azután lőttek ki tegnap, hogy az OTP elkezdte követni a vállalatot és egy részletes elemzést közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a papírokat. Az OTP 12 havi célára 24 százalékos felértékelődési potenciált feltételez a jelenlegi árfolyam mellett.

Cathie Wood szerint félmilliárd dollárt is érhet a bitcoin

Az Ark Invest vezérigazgatója, Cathie Wood arra számít, hogy a bitcoin jegyzése öt éven belül akár 500 000 dollár fölé is emelkedhet, emellett az ethert is egyre fontosabbnak találják a cégnél - mondta a tavalyi év sztárbefektetője a CNBC műsorvezetőjének, Andrew Ross Sorkinnak adott interjúban a SALT konferencián.

Tovább a cikkhez

Az irányt keresik az európai tőzsdék

A kereskedés megkezdését követően gyakorlatilag stagnálnak a vezető részvényindexek, a DAX, a CAC és a FTSE esetében sem látható jelentősebb elmozdulás.

Emelkedéssel indítja a napot a BUX

A BUX index a kedvezőtlen nemzetközi előjelek ellenére pluszban indította a napot és 0,2 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban áll. A Richter papírjai stagnálnak, míg a Mol részvényei 0,3 százalékkal lejjebb kerültek.

Elakadt az építőipar kilábalása

Megtorpant az építőipar júliusban a friss adatok alapján, ami miatt a szektor egyelőre nem tudta elérni a válság előtti termelési szintet.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék mérsékelt mínuszban fejezték be a napot, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones 0,84 százalékkal, az S&P 500 0,57 százalékkal, míg a Nasdaq 0,45 százalékkal került lejjebb. Mindezt annak ellenére, hogy egyébként az inflációs adatok a vártnál kedvezőbben alakultak, bár az 5,3 százalékos éves CPI növekedés azért továbbra is magasnak mondható. A befektetőket jelenleg jobban aggaszthatja a gazdaság és a vállalati profitok esetleges lassabb növekedése.
  • Az ázsiai piacokon többnyire esések láthatóak, a Nikkei 0,5 százalékkal, a hongkongi börze 1,5 százalékkal, a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal, míg a szingapúri részvényindex 0,7 százalékkal került lejjebb. A kedvezőtlen hangulat részben annak köszönhető, hogy a vártnál nagyobb ütemben lassult tovább a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése augusztusban az áradások és az újabb koronavírus-járványgócok megjelenése közepette.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális pluszt vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál.
  • Ma a jegybank közzéteszi a pénzforgalmi táblakészletet, majd a KSH a júliusi építőipar statisztikákat közli. Külföldön hajnalban érkeztek a már említett kínai ipari és kereskedelmi adatok. Az eurózónából szintén érkezik ma ipari adatközlés.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, a Brent hordónként 74,5 dollárba kerül, míg a WTI típus 71 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékos mínuszban áll 1801 dolláron.
  • A forint kisebb gyengülést mutat ma, egy euró 350 forint, míg a dollárért 296,5 forintot kérnek.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Cathie Wood szerint sokáig tarthat még a tőzsdék szárnyalása

Cathie Wood úgy fogalmazott a Yahoo Finance Live adásában, hogy ahogy a boomerek évtizedek óta jelentősen befolyásolták a részvénypiacot, úgy gyermekeik - azaz az Z-generációsok - ugyanilyen fontosak lesznek, ha nem még fontosabbak a befektetés szempontjából az elkövetkező évtizedekben.

Tovább a cikkhez
aszfalt, útépítés, bitumen
német választás 2021 szavazás voksolás
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
evergrande