FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Kapaszkodnak az amerikai részvényárfolyamok

Portfolio
Ázsiában felemás volt a kereskedés képe pénteken, az Evergrande-del kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírusos esetszámok emelkedése nyomta rá a bélyegét a piaci hangulatra. Ezt követően a hét közepén látott komoly rali után péntekre megint elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető indexek mínuszban zártak, és a BUX is esett. A tengerentúli tőzsdéken szintén kedvezőtlen hangulat uralkodott, bár a hét elejéhez képest mostanra teljesen ledolgozták az esést a vezető indexek. Mindeközben a kriptovaluták piacán csúnya esés alakult ki pénteken, miután Kína ismét lecsapott a szektorra.

Javult a hangulat az amerikai parketten

Gyenge kezdés után felfelé araszolnak a részvényárfolyamok az Egyesült Államokban. Az S&P és a Dow index két órával a zárás előtt más csak jelképesen áll mínuszban (-0,05%), ugyanakkor a Nasdaq (-0,3%) még nem tudta ledolgozni a nyitáskor mutatott jelentős esését.

Az elmúlt napok hektikus kereskedést hoztak, a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődközeli helyzete és az amerikai monetáris hatóság vártnál szigorúbb hangvétele eladási hullámot váltott ki, ami azonban csak rövid ideig tartott, tegnap már jelentős korrekciót láthattunk. Ezután érthető, ha ma nincs nagy rali a részvénypiacon, valószínűleg a Fed eszközvásárlási programjának vártnál korábbi kivezetésére utaló információkat is emészti még a piac.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül mínuszban zártak, az OTP 2,2 százalékot esett, míg a Mol 0,6 százalékot emelkedett, a Richter 0,5 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot esett.

bux

Gyenge kezdés Amerikában

Eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,3 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot esett. Az amerikai tőzsdék jól teljesítettek az elmúlt napokban, gyakorlatilag teljesen ledolgozták a hét elején látott esést, amelyet az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő esetleges csődjének kockázataival kapcsolatos aggodalmak váltottak ki. Ehhez képest ma a nemzetközi hangulatromlással együtt esnek az amerikai tőzsdék is, részben az aggasztja a befektetőket, hogy az Evergrande végül nem teljesítette a csütörtökön esedékes dollárkötvény kamatfizetését, így egy lépéssel közelebb került a csődhöz.

dow

Megszólalt a stratéga, aki megjósolta az Evergrande bukását

Andrew Left-et, a hírhedt ex-shortos Citron Research cég alapítóját és vezetőjét évekkel ezelőtt eltiltották a hongkongi tőzsdén való kereskedéstől az Evergrande-ról 2012-ben írt elmarasztaló jelentése miatt. A guru most megszólalt az óriáscég csőd szélére jutásának apropóján, megfogalmazása szerint a kínai ingatlanfejlesztő adósságválsága "régóta váratott magára".

Tovább a cikkhez

Beszakadt a kriptopiac, Kína ismét tüzet nyitott

Beszakadt pénteken a kriptovaluták piaca, miután Kína ismét fokozta a kriptopénz-kereskedelem elleni fellépést, és ígérete tett rá, hogy felszámolja az "illegális" tevékenységet, valamint országszerte betiltja a kriptobányászatot. A mostani lépés a kereskedelmet is teljesen betiltja, tehát a kínai befektetők még a külföldi tőzsdéken sem fognak tudni tradelni. A központi bank illegálisnak nyilvánított minden virtuális valutával kapcsolatos tevékenységet.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés a tőzsdéken

A délután első felében továbbra is kedvezőtlen hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, a BUX is mínuszban jár. A bajba jutott kínai Evergrande ingatlanfejlesztővel kapcsolatos aggodalmak nyomják rá a bélyegüket a hangulatra és a német üzleti hangulat indexek adatai (Ifo-index) is kedvezőtlenül alakultak.

Tűzzel-vassal irtja Kína a kriptovalutákat, itt az újabb lépés

Kína idén már keményen nekiment a kriptovalutáknak, és betiltotta a bányászatot, valamint a pénzügyi szolgáltatóknak, hogy bármilyen kriptovalutás szolgáltatást nyújtsanak. Most elérkezett az újabb lépés ideje, hiszen a jegybank közölte, hogy a kínai befektetők már külföldi tőzsdéken sem kereskedhetnek kriptovalutákkal.

Tovább a cikkhez

Távozik Angela Merkel, új világ jön Németországban – Mibe érdemes most fektetni?

Az elmúlt hónapokban alaposan átalakult a német pártok népszerűségi sorrendje, miközben májusban még úgy tűnt, hogy a Zöldek lehetnek egy következő kormánykoalícióban a vezető kormányzó erő, mostanra lecsúsztak a harmadik helyre a szociáldemokrata SPD és a jobbközép CDU/CSU mögött. A most vasárnapi választáson kialakuló végső sorrendet szinte lehetetlen megjósolni, mivel a választók nagy része bizonytalan, de az már látszik, hogy mindenképpen koalíciós, és nagy valószínűséggel három pártból álló szövetség vezetheti majd a következő években Németországot. Hogy mit jelentene egy akár hónapokig elhúzódó koalíciós tárgyalás a pártok között, mik lehetnek azok a területek, ahová a következő német kormány több forrást allokál, és ebből mely vállalatok részvényein keresztül profitálhatnak a befektetők, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Tovább a cikkhez

Esnek a sportszergyártók

Esik a sportszergyártók árfolyama a pénteki kereskedésben, miután a Nike csökkentette a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó értékesítési várakozásait, és közölte, hogy késésekre számít az ünnepi vásárlási szezonban, az ellátási lánc problémáit okolva. Ennek hatására a Puma árfolyama a pénteki kereskedésben 2,7 százalékkal került lejjebb.

puma

Az Adidas árfolyama pedig 3,7 százalékot esett.

adidas

Megremegtek a tőzsdék, de elmaradt a szabadesés - Hova forduljunk, ha tényleg beüt a mennykő?

Hétfőn széles körű tőkepiaci zuhanást láthattunk, eleinte az ázsiai tőzsdéken, de később Európaszerte és az Egyesült Államokban is megremegtek a vezető indexek. Több fajsúlyos körülmény együttállása kellett a pánikszerű hangulat kialakulásához, a legjelentősebb okot a legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande potenciális becsődölése szolgálta, az esetleges tovagyűrűző hatásoktól félhettek jogosan a befektetők. Emellett ugyancsak olaj volt a tűzre, hogy az Egyesült Államokban a pénzügyminiszter megsürgette a kongresszust, hogy függessze fel vagy emelje meg az államadósság-plafont, ellenkező esetben szerinte katasztrófával nézhet szembe az ország. Mindezek hatására elindult az eladási hullám, a vonatkozó indexek tanúsága alapján komoly volt a félelem, ami a kriptovalutákat sem kímélte, jelentős esést szenvedett el a bitcoin is. Egyedül a klasszikus menekülőeszközök állták a sarat, azaz az arany és az ezüst - ennek apropóján most megnézzük, hogy egy esetleges újabb széles körű, akár még tovább tartó korrekció esetén jó fedezéket nyújthat-e a két klasszikus fedezék.

Tovább a cikkhez

Akkumulátorcella-gyártó cégbe vásárolja be magát a Daimler

A Daimlerhez tartozó Mercedes-Benz pénteken bejelentette, hogy 33 százalékos részesedést szerez az akkumulátorcellákat gyártó Automotive Cells Company (ACC) vállalatban a projekt eredeti alapítói, a Stellantis és a TotalEnergies mellett.

Tovább a cikkhez

Cathie Wood elmagyarázta, miért olcsó most a Tesla

A Wright-törvény a sztárbefektető Cathie Wood számára útmutatóul szolgál ahhoz, hogy megmondja, buborékban vannak-e az egyes részvények vagy sem. Most a Teslát emelte ki a guru a törvény értelmezési keretein belül - Wood célára alapján az elektromosautó-gyártó papírja négyszer annyit ér, mint amennyibe most "kerül".

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,5 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett. A hangulatra rányomja a bélyegét a kínai Evergrande-el kapcsolatos bizonytalanság, hiszen az ingatlanfejlesztő cég elmulasztotta a csütörtökön esedékes dollárkötvényeinek kamatfizetését, ami miatt sokan tartanak attól, hogy a cég esetleges csődje esetén adósságválság alakulhat ki, aminek átgyűrűző hatásait megéreznék a piacok.

dax

Iránykeresés a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX tegnapi záróértéke közelében jár. Az hazai blue chipek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,5 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,4 százalékot erősödött, viszont a Richter 0,3 százalékkal került lejjebb, a Mol pedig stagnál.

bux

Elmulasztotta a kamatfizetést az Evergrande, aggódnak a befektetők

Az Evergrande pénteken közelebb került a potenciális csődhöz, mivel elmulasztotta a csütörtöki fizetési határidőt, ami az egyik legvilágosabb jele annak, hogy az ingatlanfejlesztő, akinek adósságküzdelmei megrengették a piacokat, súlyos bajban van.

Tovább a cikkhez

Javította az OTP orosz leánybankjának besorolását a Fitch Ratings

Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.

Tovább a cikkhez

Gyenge kezdés várható Európában

  • Az amerikai tőzsdék pluszban fejezték be a tegnapi napot, a Dow Jones 1,5 százalékkal, az S&P 500 1 százalékkal, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb. Az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésén határozottan utalt arra, hogy amennyiben a kilábalás az eddigi pályán halad, akkor hamarosan sor kerülhet az eszközvásárlási program kivezetésének beütemezésére. Ez ugyan határozott utalás a taperre, mégis azt vetítette előre, hogy a mennyiségi lazítás kivezetéséig még van idő, ráadásul feltételhez kötött, miközben a gazdasági kilábalást sok bizonytalanság övezi. A befektetők így láthatóan nem ijedtek meg a szigorúbb hangnemtől, ami megalapozta a tegnapi emelkedést is.
  • Az ázsiai piacokon továbbra sem beszélhetünk egyértelmű hangulatjavulásról, egyrészt az Evergrande körüli bizonytalanság, másrészt a koronavírus terjedése aggasztja a befektetőket. Összességében vegyes a kereskedés képe Ázsiában, a Nikkei 2 százalékot emelkedett (a tegnapi szünnap után), míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,1 százalékot gyengült. Ázsia más részein is mérsékeltek voltak az elmozdulások, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot esett, a szingapúri tőzsde pedig szintén 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális esést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,2 százalékos mínuszban áll.
  • Gazdasági adatokat tekintve ma itthon demográfiai statisztikákat közül a KSH, a Pénzügyminisztérium jelentéséből pedig megtudjuk, pontosan minek is köszönhetőek a kedvező augusztusi számok az államháztartásban. Külföldön a német Ifo-indexet érdemes figyelni, de az amerikai újlakás-vásárlások statisztikája is érdemel egy említést.
  • Az olaj árfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, így a Brent hordónként 77,6 dollárba kerül, míg a WTI típusért 73,6 dollárt kérnek. Az arany ára unciánként 0,7 százalékkal került feljebb 1754,6 dollárra.
  • A forint ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, így 356,3 forintot kell fizetni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 303,5 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
FrankfurtiTőzsde