bitcoin
Üzlet

BoE: A kriptovaluták 2008-hoz hasonló válságot idézhetnek elő

Portfolio
A Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzója, Jon Cunliffe arra figyelmeztetett, hogy a kriptovaluták globális pénzügyi válságot idézhetnek elő, ha nem vezetnek be szigorú szabályozást - adta hírül a CNBC.

Egy szerdai beszédében Cunliffe a kriptoeszközök piacának növekedési ütemét - amely az öt évvel ezelőtti 16 milliárd dollárról mára 2300 milliárd dollárra nőtt - a 2008-as 1200 milliárd dolláros másodlagos jelzálogpiachoz hasonlította.

Amikor valami a pénzügyi rendszerben nagyon gyorsan növekszik, és ezt nagyrészt szabályozatlan területen teszi, akkor a pénzügyi stabilitási hatóságoknak ezt észre kell venniük

- mondta.

Cunliffe elismerte, hogy a kormányoknak és a szabályozóknak óvatosnak kell lenniük, hogy ne reagálják túl, és ne minősítsék "veszélyesnek" az új megközelítéseket pusztán azért, mert azok mások, és azt is megjegyezte, hogy a kriptotechnológiák "radikális javulást" ígérnek a pénzügyi szolgáltatások terén.

Ugyanakkor azt állította, hogy bár a pénzügyi stabilitási kockázatok egyelőre korlátozottak, a kriptoeszközök jelenlegi alkalmazásai pénzügyi stabilitási aggályokat vetnek fel, mivel a többségüknek "nincs belső értéke, és érzékenyek a nagyobb árfolyam-korrekciókra".

A Bitcoin és az ethereum, a két legnagyobb kriptovaluta értéke az év elején több mint 30 százalékot zuhant, mielőtt visszapattantak volna, és létrehozásuk óta rendkívül volatilisnek bizonyultak. Az árfolyamok számos külső kiváltó tényezőre érzékenyek, a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak a megjegyzéseitől kezdve a kínai kormány szigorításáig.

A kriptovilág kezd kapcsolódni a hagyományos pénzügyi rendszerhez, és látjuk a tőkeáttételes szereplők megjelenését. Ami döntő fontosságú, hogy ez nagyrészt szabályozatlan térben történik

- mondta Cunliffe.

Cunliffe megjegyzései a Bank of England kormányzójának, Andrew Bailey-nek a májusi gondolatait ismétlik, aki arra figyelmeztetett, hogy a kriptopénz-befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy az eszközök "belső értékének" hiánya miatt elveszíthetik az összes pénzüket. Az Egyesült Királyság pénzügyi magatartási hatósága (Financial Conduct Authority) szintén figyelmeztetett a kriptobefektetések kockázatosságára.

Cunliffe szerint a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázat gyorsan növekedhet, ha a piac továbbra is ilyen ütemben bővül, de e kockázatok mértékét a szabályozó hatóságok és a kormányok reakciójának gyorsasága fogja meghatározni.

A bitcoin árfolyama az elmúlt öt évben csaknem 30 alkalommal esett legalább 10 százalékot egyetlen nap alatt - mutatott rá -, a legdurvább ilyen eset a Seychelle-szigeteki székhelyű BitMEX bitcoin- és kriptopénz-tőzsdén történt kiber-incidens után bekövetkezett közel 40 százalékos esés volt.

Az előretekintő kérdés az, hogy mi lehet az eredménye az ilyen eseményeknek, ha ezek a kriptoeszközök továbbra is ilyen mértékben növekednek, és ha továbbra is egyre jobban integrálódnak a hagyományos pénzügyi szektorba, valamint ha a befektetési stratégiák a továbbiakban is egyre összetettebbé válnak

- tette hozzá.

Cunliffe szerint elsősorban az pénzügyi rendszerrel való összekapcsoltságtól és a tőkeáttételtől függ, hogy a rendszer képes-e elviselni a nagyobb árfolyam-korrekciókat, fájdalmas veszteségeket okozva egyes befektetőknek, de elkerülve a reálgazdaságra gyakorolt tovagyűrűző hatást.

Cunliffe szerint mindkét fenti tényező jelen volt a 2008 előtti másodlagos jelzáloghitel-piacon, ami lehetővé tette a globális gazdaságot végül térdre kényszerítő tovagyűrűző hatásokat, és mindkettő egyre inkább előtérbe kerül a kriptopiacon is. Szerinte a hatóságokon múlik majd, hogy kezeljék ezt a növekvő kockázatot, és biztosítsák, hogy a rendszer ellenálló legyen a nagyobb korrekciókkal szemben.

Bár a kriptopénzügyek újszerű módon működnek, a jól megtervezett szabványok és szabályozás lehetővé teheti és lehetővé kell tennie, hogy a kriptovilágban is úgy kezeljék a kockázatokat, ahogyan a hagyományos pénzvilágban kezelik azokat

- mondta Cunliffe.

A világ számos szabályozó hatósága megkezdte a munkát egy olyan közpolitikai keretrendszer létrehozására, amelyen keresztül kezelni lehet a kriptoeszközök exponenciális növekedését, de Cunliffe szerint ezt sürgősen folytatni kell.

Címlapkép: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
karácsony gergely facebook