renault
Üzlet

A vártnál sokkal durvábban visszaeshet idén a gyártás a Renaultnál

Portfolio
A Renault termelésének visszaesése 2021-ben a globális félvezetőhiány miatt jóval nagyobb lesz, mint ahogyan azt korábban prognosztizálták - közölte a francia autógyártó pénteken, bár fenntartotta profitvárakozását, a magasabb autóárakra és a költségcsökkentésekre hivatkozva.

Az elemzőknek tartott prezentáció során Clotlide Delbos, a Renault pénzügyi igazgatója elmondta, hogy az autógyártónak a negyedik negyedévben "még mindig nagyon rosszak a kilátásai a chiphiánnyal kapcsolatban, mert a beszállítóktól érkező információk nagyon megbízhatatlanok".

Delbos szerint a chiphiány az év végére némileg enyhülni fog a malajziai COVID-19 zárlat megszűnésével, de 2022 nagy részében továbbra is korlátozottak maradnak a készletek. Más nyersanyagokról kérdezve elmondta, hogy a Renault nem tapasztal hiányt, de áremelkedéssel szembesül.

A fékérzékelőktől kezdve a szervokormányon át a szórakoztató rendszerekig mindenben használt chipek hiánya miatt az autógyártók világszerte csökkentették vagy felfüggesztették a gyártást, ami a járműárak emelkedését eredményezte. Társaihoz hasonlóan a Renault is a jövedelmezőbb modellekre összpontosította a termelést.

A francia autógyártó közölte, hogy az idei termelési veszteség megközelíti az 500 000 járművet, ami több mint kétszerese a szeptember elején prognosztizált 220 000 darabnak.

Az autógyártó közölte, hogy rendelésállománya szeptember végére 15 éves csúcsra emelkedett, ami 2,8 havi értékesítésnek felel meg. Delbos pénzügyi igazgató elmondta, hogy a Dacia Sandero, a népszerű, olcsó városi autó várakozási ideje már hat hónap.

A harmadik negyedévben a teljesen elektromos, plug-in hibrid és hibrid modellek az eladások több mint 31 százalékát tették ki, így az autógyártó jó úton halad a 2021-es szigorúbb európai CO2-kibocsátási célok teljesítése felé.

A Renault közölte, hogy a harmadik negyedévi árbevétel 13,4 százalékkal 8,98 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 10,37 milliárdról, mivel a magasabb autóárak segítettek ellensúlyozni a globális eladások 22,3 százalékos csökkenésének egy részét.

A vállalat megismételte, hogy az egész éves működési árrés körülbelül ugyanannyi lesz, mint az első félévről jelentett 2,8 százalék. Ehhez képest a profitmarzs mínusz 0,8 százalék volt.

Delbos pénzügyi igazgató elmondta, hogy a vállalat a következő hetekben befejezi a 2 milliárd eurós költségcsökkentési tervet, több mint egy évvel a tervezett határidő előtt, és további költségcsökkentési tervek felgyorsítását tűzte ki célul.

A Renault árfolyama ma 1,4 százalékkal került lejjebb, míg idén 14,7 százalékos mínuszban van.

renautl

(Reuters)

Címlapkép: Ramon Costa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Kilőtt a Twitter árfolyama
google
szombathely
Budapesti Értéktőzsde
kovács tamás otp egészségpénztár
Paks II. godor helyszin

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Kilőtt a Twitter árfolyama