bét 50 konferencia tőzsde
Üzlet

A növekedés nem cél, hanem elkerülhetetlen elem a vállalatoknál

Portfolio
Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a növekedési stratégiák finanszírozásáról és a növekedési kényszerről beszélgetett Hegedűs Évával (Gránit Bank), Horváth Lászlóval, (LAC Holding), Moldován Andrással, (Animalsoft) és Székely Gáborral (AutoWallis) az idei BÉT50 konferencián.

A Gránit Bank 2010-ben kezdte meg működését, gyakorlatilag egy zöldmezős bankként. A subprime válság mélypontján indult a bank, sokan furcsállták akkor, de a döntés utólag helyesnek bizonyult – mondta el Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. A bank stratégiájának egyik pillére a konzervatív hitelezési gyakorlat, ami a kkv-k felső szegmensére fókuszált. Emellett a digitalizáció, ma már elkezdődött a digitális platformon elindítható hitelezés, ilyenre még nem volt példa Magyarországon. Az innovatív megoldások, a digitális csatornákon történő ügyfélakvirálás bebizonyította, hogy ez az üzleti modell gyors növekedést tud biztosítani – tette hozzá Hegedűs Éva.

Horváth László elmondta, hogy mindig azt gondolta, hogy vasútvállalatok kell építeni, mert Magyarországnak a geopolitikai, földrajzi helyzetéből fakadóan nagy előnye van. Rögtön nemzetközivé próbált válni a vállalat, a Záhony-kínai vonal, a Selyemút középső szakaszának kiépítéséért felelnek most. A növekedés egyrészt banki hitelből történik, másrészt a magyar állam megjelent mögötte, ami Kína szemében sokat számít. A járvány alatt leálltak a gyárak, a szállítások megtorpantak, most kezdjük érezni a visszarendeződést – mondta el a kilátásokkal kapcsolatban Horváth László.

Az AutoWallis tőzsdei bevezetése 2019 februárjában történt meg.

A tőzsdén jó történetek kellenek, megbízható kibocsátók, anélkül nem tud működni a tőkepiac

– mondta el Székely Gábor. Minden kitűzött lépést megtett a cég, a BUX-ba kerülés, a prémium kategória, a lakossági kibocsátás, mind megvalósult. Az AutoWallis befektetési igazgatója a ma lezárult részvényjegyzéssel kapcsolatban elmondta, hogy brutális keresletet tapasztaltak a hazai lakossági befektetők oldaláról, jövő héten jön az intézményi jegyzés.

Moldován András elmondta, hogy nagyban sújtotta a sertéságazatot a pandémia, túltermelési válság keletkezett az éttermek bezárása, a turisták elmaradása miatt és ott van a sertéspestis problémája is. Mindenki arra számított, hogy a visszaesés után árnövekedés lesz, de ezzel szemben a sertés ára mélyponton van. Túltermelési válság van a kínai piac miatt, most történik az egész ágazat újragondolása. Kockázati tőkebefektetéssel szerzett friss tőkét az Animalsoft, a Széchenyi Alapkezelő szállt be, a pénzből egy olyan szoftvert fejlesztett a vállalat, amivel a világpiacra ki tud lépni. Az állattartásnak is van digitális kompetenciája, a világ érdeklődő ez iránt.

Moldován András elmondta, hogy a tőzsdei bevezetésre a cél, 2025-ben az Animalsoftot szeretné a tőzsdén látni.

A világban már keresik a szoftver disztribútorait. Aki nem költ innovációra, az lemarad, az holnap az a vállalat lesz, aki vereséget szenvedett, akit holnapután pedig felvásárolnak.

A növekedés nem cél, hanem elkerülhetetlen elem.

A kockázati tőkének megvan a helye, hiszen az innováció lételeme a kísérletezgetés, végül mindig meg lehet találni a gyémántot, a 100-ból vagy 1000-ből az egy csoda kárpótolni fog - tette hozzá az élelmiszeripari techcég befektetője.

A növekedés szükségességével kapcsolatban Hegedűs Éva elmondta, hogy a fenntartható növekedés a cél, ehhez egy komplex stratégia kell, ez a kulcsszó.

Horváth László szerint tudni kell megállni pihenni is, nem feltétlenül egy lineáris felfelé mutató nyíl a növekedés, időnként akár vissza is kell venni a lendületből, mert a stratégiát nem szabad szem elől téveszteni.

Székely Gábor a növekedést fenntartható módon képzeli el az AutoWallisnál, a növekedés elkerülhetetlen, szeretnének a közép-keleti-európai régió integrátorai lenni, ez növekedéssel jár – mondta el az AutoWallis befektetési igazgatója.

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
omikron koronavírus omicron 2