bét
Üzlet

Pluszban zárt Amerika, de ez sem mentette meg a hetet

Portfolio
Miközben a világ vezető tőzsdéin a befektetők a friss vállalati gyorsjelentési, valamint az inflációs adatokat emésztik, és ezért mérsékeltek az elmozdulások index-szinten, addig a magyar tőzsdén nagy izgalmak voltak: az üzemanyagárak befagyasztása miatt csütörtökön nagyot esett a Mol árfolyama, az OTP kurzusa viszont nagyot emelkedett. Ma a Mol tovább esett, a tengerentúlon pedig vállalatok feldarabolása, és Elon Musk részvényeladása volt a téma, a jó öreg inflációs aggodalom mellett.

Pluszban zárt Amerika

Pluszban zárták a hét utolsó kereskedési napját az amerikai indexek, közülük is kiemelkedik a Nasdaq 1%-os erősödésével.

A Nasdaqot az S&P 500 követte 0,74%-os erősödéssel, a Dow fél százalékkal került feljebb.

A mai emelkedés ellenére is összességében gyengüléssel fejezték be a hetet az indexek, ez elsősorban az inflációs félelmekkel függ össze.

Egymilliárdos tőkeemelés az AutoWallisnál

Több mint egymilliárd forinttal emeli az AutoWallis alaptőkéjét az intézményi és lakossági részvényértékesítések után - számol be erről a társaság a BÉT honlapján.

Tovább a cikkhez

10 éves mélyponton a fogyasztói hangulat Amerikában

A meredeken emelkedő infláció hatására egy évtizedes mélypontra romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.

Tovább a cikkhez

Egyelőre pluszban az amerikai indexek

A nyitás óta is megmaradt a mérsékelt erősödés az amerikai tőzsdéken, a Nasdaq 0,9%-ot, az S&P 0,64%-ot, a Dow pedig 0,4%-ot emelkedik.

A teljes hetet nézve azonban inkább egy rossz széria néz ki az amerikai tőzsdéknek, ugyanis a héten közzétett, 30 éve nem látott inflációs adat jócskán odavágott a piacnak.

Leválasztották a magyar tőzsdét a nemzetközi trendekről

Alaposan levált a magyar tőzsde a nemzetközi folyamatokról, mert míg a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek tovább kapaszkodtak ma felfelé, addig a hazai tőzsdén esés volt a jellemző, a 4 blue chipből háromnak, ráadásul a nagy index-súlyúaknak, az OTP-nek, a Molnak és a Richternek is esett az árfolyama.

Tovább a cikkhez

Izgalmak a magyar tőzsdén - Van, ami zuhan, van, amit vesznek, mint ha nem lenne holnap

Nem unatkoznak a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén, van olyan részvény, amelyek a kormányzat lépései erősen sújtanak, míg más papírok éppen a közbeszerzések sikere miatt vannak komoly vételi nyomás alatt. A jó hírek azonban nem mindig elegek ahhoz, hogy tartós emelkedő trend alakuljon ki bennük, és a hirtelen felfutás óta inkább már egy kipukkadt buborékra emlékeztetnek. A technikai elemzés képe alapján mindegyik most erősen mozgolódó részvényben van még tér a mozgás előtt, és könnyen lehet, hogy ezúttal nem csak átmeneti jelenségeket láthatunk.

Tovább a cikkhez

Kicsit fel

A vezető amerikai részvényindexek a nyitást követően felfelé vették az irányt, a Dow Jones 0,3, az S&P 500 és a Nasdaq 0,1-0,1 százalékot emelkedett.

Egyedi részvényekben nagyobb elmozdulásokat látunk, a Johnson & Johnson 1 százalékot emelkedett, miután a vállalat közzétette, hogy feldarabolják a céget, a Tesla árfolyama viszont közel 3 százalékot esett, miután kiderült, hogy a vállalat alapítója és nagytulajdonosa, Elon Musk továbbra is adja a Tesla-részvényeit.

Németország egyik legnagyobb botránya volt, most itt a történet vége

Több ezer intézményi és lakossági befektetőt temetett maga alá a Wirecard botrány, az egykor még legnagyobb piaci értékű német pénzügyi cég fiktív számlákkal, nem létező milliárdos tételekkel, meghamisított mérlegekkel operált, a vállalat végül fizetésképtelenné vált, részvényárfolyama pedig meredeken esett. Most eljött a történet tőzsdei sztorijának a vége, az egykoron több mint 24 milliárd euró piaci értékű vállalat most már csak néhány millió eurót ér, a Wirecard részvényeit jövő héten kivezetik a tőzsdéről.

Tovább a cikkhez

Nem csak a GE-t és a Toshibát, de a Johnson & Johnsont is feldarabolják

Lassan folyamatosan frissülő, percről-percre cikkben írhatnánk azokról a cégekről, amelyeket éppen feldarabolnak. A hét elején jelentették be, hogy három részre osztják fel a General Electricet, aztán ma a Toshiba jelentette be, hogy szintén három vállalatra bomlik, most pedig a Johnson & Johnsontól jött a hír, hogy két vállalatra választja szét a fogyasztói egészségügyi részlegét, amely a sebtapaszokat és a babahintőport értékesíti, a gyógyszer- és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó üzletágától. Ez lenne a vállalat 135 éves történetének legnagyobb átalakítása, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Melyek most a legérdekesebb európai részvények? - online előadás hétfő este

Európa részvényindexei a szezonális hatások, a kissé romló belső erő és a helyenként enyhe túlvettség, valamint a gazdasági nehézségek ellenére a világ élvonalában vannak idén. Mind északon, mind nyugaton, mind a mediterrán térségben ha csökkenő lendülettel is, de még élő trendben vannak az indexek. A komponensek között szétnézve azonban már erősen differenciált a kép, és nagyon nem mindegy, hogy mely országokban, mely szektorokban és ágazatokban, milyen részvényeket veszünk a portfóliónkba. Ezt gyakran nem is a fundamentumok, hanem a piaci hangulat és várakozások határozzák meg. Webináriumunkon során megnézünk néhány olyan egyedi részvényt, amelynek a technikai elemzés szemszögéből a legnagyobb potenciállal bírnak a következő hónapokra. Az előadás végén a felmerülő kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde, ütik a Molt

Az üzemanyagárak plafonjának rögzítése alaposan megviselte a Mol részvényeit, az olajcég részvényárfolyama a tegnapi zuhanás után ma tovább esik, de mindegyik blue chip rosszul teljesít, egyedül a Magyar Telekom árfolyama stagnál.

Tovább a cikkhez

Jön az üzemanyagárak befagyasztása - 150 milliárd forintot esett a Mol piaci értéke

Tegnap jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány november 15-től rögzíti a normál üzemanyagok árplafonját, mégpedig literenként 480 forinton. A befektetők azonnal elkezdték árazni az üzemanyag-értékesítők, így a Mol szempontjából rossz hírt, az olajcég részvényárfolyama ma tovább esik. Két nap alatt már több mint 150 milliárd forinttal csökkent a Mol piaci értéke.

Tovább a cikkhez

22 milliárd forintos közbeszerzési eljárást nyert meg az Opus egyik cége, ugrik az árfolyam

Közel 22 milliárd forintos közbeszerzési eljárást nyert az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól – tette közzé a vállalat a BÉT-en.

Tovább a cikkhez

A GE után a Toshibát is három részre darabolják fel

A hét elején jelentette be a GE, hogy három vállalatra válik szét, most pedig a japán ipari konglomerátum, a Toshiba tette közzé terveit arról, hogy két fő üzletág, az energia- és infrastruktúra-üzletág valamint az eszköz- és tárolási üzletág kiválásával három független vállalatra szakad, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Emelkedés Európában

Mérsékelten emelkednek ma reggel a piacnyitást követően a vezető európai részvényindexek, a francia és a brit benchmark értéke 0,5 százalékkal, a németé 0,2 százalékkal került feljebb.

Elon Musknak még több millió részvényt kell a piacra zúdítania, ha tartani akarja az ígéretét

Elon Musk nagyjából 5 milliárd dollár értékű Tesla részvényeinek az elmúlt napokban történt eladása valószínűleg csak az eladási hullám kezdete volt. Amikor a Tesla vezérigazgatója múlt hétvégén a Twitteren ígéretet tett arra, hogy eladja az általa vezetett elektromos járműveket gyártó vállalat részvényeinek 10 százalékát, nagyjából 170 millió részvényt birtokolt. Musk szerdáig körülbelül 4,5 millió részvényt adott el a hatósági bejelentések szerint, így a Twitteren tett ígéretének teljesítéséhez valószínűleg több mint 12,5 millió további részvényt kellene eladnia, amelyek értéke a tegnapi záráskori áron számolva közel 13,3 milliárd dollár.

Tovább a cikkhez

Jelentett a KBC, jöhet a 3 eurós osztalék

Közzétette gyorsjelentését a KBC, a belga pénzügyi csoport 601 millió eurós nyereséget ért el a harmadik negyedévben annak ellenére, hogy ír érdekeltsége eladása miatt 319 millió eurós egyszeri negatív tételt számolt el.

Tovább a cikkhez

Mol le, OTP fel

Mérsékelt eséssel kezdte a napot a BUX, a vezető magyar részvényindex értéke 0,2 százalékkal került lejjebb, elsősorban a Mol és a Magyar Telekom húzza lefelé. Az olajcég árfolyama a tegnapi 4,8 százalékos esés után ma további 0,7 százalékot esett, a befektetők folyamatosan árazzák be a tegnapi kormányzati bejelentés hatásait, aminek a lényege, hogy a normál benzin és gázolaj legmagasabb árát a kormány literenként 480 forinton rögzíti.

Közben az OTP viszont jól teljesít, a tegnapi 2 százalék után további 0,2 százalékot emelkedett az árfolyama, ami részben technikai hatásokkal magyarázható, a technikai szempontból fontos 18 ezer forintos szintről pattant fel az árfolyam, de a mai emelkedésben az is szerepet játszhat, hogy Csányi Sándor a Portfolio-nak adott interjújában további akvizíciókról beszélt.

Mérsékelt elmozdulások

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,4 százalékot esett, a S&P 500 értéke 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq értéke 0,3 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,18 százalékot emelkedett, a Hang Seng értéke 0,31 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 értéke 1,97 százalékos mínuszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,03 százalék mínuszban nyithat, a CAC értéke 0,04 százalékot eshet, míg a FTSE értéke 0,34 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,11 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,11 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq értéke 0,21 százalékkal kerülhet feljebb.

Ma ipari adatok érkeznek Magyarországon és az eurózónából is, itthon az építőipar szeptemberi adatait is közlik. Ezen kívül az egyik legfontosabb amerikai hangulatindexre érdemes figyelni, az amerikai gazdaság ugyanis lassult a harmadik negyedévben, és az elemzők szerint a fogyasztói hangulat sokat elárulhat arról, hogy a negyedik negyedév hogyan alakul - a harmadik negyedévben ugyanis főleg a lakossági fogyasztások visszaesése lassította a növekedést.

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 41,3 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 7,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 38,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 14,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 69,0 százalékot emelkedett.

Csányi Sándor: csináljuk jól, vagy inkább ne is csináljuk, gyűlölöm a középszerűséget!

Mindegy, hogy bank, agrárvállalkozás, egészségügy vagy felsőoktatás, mindenhol magas minőséget vár el, ami nyugaton is kiállja a versenyt. "Gyűlölöm a középszerűséget!" - mondja Csányi Sándor, aki szerint, ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk jól, vagy inkább ne is csináljuk. A bankvezérrel többek között az időbeosztásáról, a prioritásokról, a Budai Egészségközpont fejlesztéséről, a Bonafarm csoport eredményeiről, a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról és a Bankholdingról is beszélgettünk, de az OTP első embere azt is elárulta, hogy Mészáros Lőrinccel egyetértve hová érdemes befektetni, milyen méretű kiskereskedelmi láncot venne szívesen, mi nyújt védelmet az infláció ellen, bevezetik-e a kötelező koronavírus-védőoltást az OTP-nél, vagy hogy milyen akvizíciókban gondolkodik még a bank, de arról is szó esett, hogy hogyan szorítanák ki a rendbontókat a stadionokból, és hogy marad-e Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Nagyinterjú.

Tovább a cikkhez
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
bull