olajhordo
Üzlet

Hiába minden próbálkozás, hamarosan ismét jöhet a 100 dolláros olajár

Portfolio
Tovább emelkedhet az olajár egy, a CNBC által megkérdezett elemző szerint annak ellenére, hogy a tegnapi bejelentés szerint az Egyesült Államok 50 millió hordó nyersolajat fog felszabadítani stratégiai tartalékaiból Kínával, Japánnal, Indiával, Dél-Koreával és Nagy-Britanniával közösen, ami a világ legnagyobb olajfogyasztóinak példátlan, összehangolt kísérlete az árak megfékezésére.

Ez nem fog működni és egyszerűen azért nem, mert a stratégiai olajkészletek egyszerűen nem arra vannak, hogy az árakat manipulálják.

Ez a lépés a kétségbeesés egyértelmű jele és azt mutatja, hogy nincs más eszköz a tárban.

A piac az Egyesült Államok blöffjének fogja értékelni és egy hónap múlva magasabb és nem alacsonyabb olajárral fogunk találkozni – fejtette ki véleményét a Schork Report szerkesztője a CNBC-nek. A stratégiai tartalékok arra szolgálnak, hogy a rövid távú, nem várt kínálat oldani problémákat orvosolják.

A következő hónapokban 50 millió hordót szabadít fel az Egyesült Államok, a többi országtól talán szintén további 50, ez 100 millió hordó, ami egy napi globális kereslet – tette hozzá az elemző. A Commonwealth Bank of Australia még konzervatívabb, mindössze 70 millió hordót jósol a hat nagy olajfogyasztó országtól összesen.

A Commonwealth Bank of Australia elemzője szerint az Egyesült Államok tárgyalni kezdhet az amerikai gyártókkal, hogy pörgessék fel a kitermelést a kereslet-kínálat oldali egyensúlytalanságok kiküszöbölésére. Az OPEC a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a sokéves csúcsra emelkedő olajárak ellenére nem növelik a kitermelést, hogy hűtsék a piacot, a korábbi terveknek megfelelően havonta 400 ezer hordóval emelik. A következő ülésre jövő hónapban kerül sor és egyelőre nincs jele annak, hogy változtatnának.

Sokan fogadnak arra, hogy ismét 100 dolláros olajárat láthatunk hamarosan, ez akár az első negyedévben is bekövetkezhet, különösen akkor, ha hideg lesz a tél az északi féltekén

– véli a Schork Report elemzője.

Az olaj árfolyama több mint 50 százalékot száguldott idén, miután a járvány miatti korlátozások feloldása következtében túlkereslet alakult ki az olajpiacon, amihez az is hozzájárult, hogy a határnyitások miatt beinduló nemzetközi légiforgalom megdobta a kerozin keresletét. A brent árfolyama megütötte a 80 dolláros szintet októberben és azóta is a fontos szint felett jár, most 82,5 dolláron, ami 0,3 százalékos emelkedés. a WTI 78,7 dolláron jár, ami szintén 0,3 százalékos plusz.

Címlapkép: Getty Images

oltás vakcina koronavírus
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
iroda munkahely