bear_1
Üzlet

Itt az igazi fekete péntek: zuhanás a tőzsdéken, tarol az új szupervariáns

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat pénteken a nemzetközi tőkepiacokon, nem csak a részvénypiacokon, de a nyersanyagok és a kriptovaluták piacán is az eladók diktáltak. Az általános piaci hangulatromlás oka, hogy egy új, feltehetően akár a vakcináknak is ellenálló, több mint 30 mutációval terjedő koronavírus-változatot azonosítottak be Dél-Afrikában. Az új szupervariáns terjedése miatt máris több ország utazási korlátozásokat vezetett be.

Nagy esés az amerikai tőzsdéken

A Dow Jones 2,5, az S&P 500 2,3, a Nasdaq pedig 2,2 százalékot esett ma. A Dow Jones idén még nem esett ekkorát, az eddigi rekord 2021-ben július 19-én 2,1 százalék volt. Az esés mögött elsősorban az áll, hogy az azóta Omikronnak nevezett, rendkívül gyorsan terjedő vírusvariánst a világ egyre több országában azonosították be, már Európába is megérkezett, Belgiumban találtak fertőzöttet.

Csúnya lett a vége

Csúnya lett a nap vége az európai tőzsdéken, a magyar BUX 2,7 százalékos eséssel még a felülteljesítők közé tartozik, a vezető német részvényindex értéke 4,2, a franciáé pedig 4 százalékot esett.

Nagyot esett az OTP, komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

A BUX index jelentős, 2,7 százalékos mínuszban zárta a napot, a blue chipek közül az OTP jegyzése 4,6 százalékot esett, míg a Mol részvénye 1 százalékkal, a Richteré 1,7 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 1,6 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

Bezárkózhat Európa a szupervariáns miatt, zuhanórepülésben az olaj ára

Felfüggesztheti az Európai Unió a légiközlekedést azon országokból, amelyekben elterjedt a koronavírus új, Dél-Afrikában detektált variánsa – nyilatkozta korábban a Reuters szerint Ursula von der Leyen egy ezzel kapcsolatos tanácskozás kezdete előtt, megerősítve ezzel korábbi Twitter-üzenetét. Ennek apropóján alaposan felgyorsult az esés az olaj piacán, két számjegyű mínuszokról beszélünk.

Tovább a cikkhez

Szabadesésben az olaj

A nap végére az utazáskorlátozó intézkedések belengetése apropóján alaposan felgyorsult az esés az olaj piacán, az amerikai nyersolaj határidős jegyzése közel 8,9 százalékot esett a friss félelmek közepette,

a februári leszállítású Brent pedig 8,1 százalékos mínuszban van.

Közel 13 millió Opus részvényt értékesített a Konzum PE Magántőkealap

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta az Opus, hogy közel 13 millió, a társaság által kibocsátott törzsrészvényt értékesített a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt STATUS NEXT Környezetvédelmi Magántőkealap részére a Konzum magántőkealap.

Tovább a cikkhez

Esnek a tengerentúli tőzsdék

Kimondottan rossz hangulatban kezdik a napot a tengerentúli tőzsdék is, a Dow 2,1 százalékos esése mellett az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékos mínuszban nyitott.

A dél-afrikai szupervariáns miatt aggódnak világszerte a befektetők - a legfrissebb értesülések szerint máris megjelent Európában az új variáns, Belgiumban ugyanis már kimutatták egy külföldről beutazó személy szervezetében. Az eddigi legaggasztóbb variánsnak nevezte a Dél-Afrikában terjedő változatot nemrég a brit Egészségügyi és Biztonsági Hatóság vezető tanácsadója.

Igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok vásároltak NAP-részvényeket

Vezetői feladatokat ellátó személyek vásároltak NAP-részvényeket – tette közzé a BÉT-en a vállalat.

Tovább a cikkhez

Mutatjuk, ki profitál a tőzsdei pánikból

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, az új, több mint 30 mutációval terjedő koronavírus-változat felbukkanása apropóján már-már pánikszerű a hangulat a világ tőzsdéin, nagyot esnek a vezető európai tőzsdék, de a keresleti félelmek közepette az olajat is adják a befektetők, még a kriptovaluták sem bizonyulnak jó menedéknek. Van azonban egy szegmens, aminek kimondottan kedvez a válságból való kilábalás reményét hátrébb szorító szupervariáns megjelenése: ez nem más, mint az "otthonmaradós" részvények.

Tovább a cikkhez

Máris megjelent Európában a koronavírus új szupervariánsa

Alig, hogy Dél-Afrikában kimutatták, máris megjelent Európában a koronavírus B.1.1.529 variánsa: Belgiumban kimutatták egy külföldről beutazó személy szervezetében.

Tovább a cikkhez

Elhozza a szupervariáns a szuperpánikot?

Megremegtek a tőzsdék az új vírusvariánssal kapcsolatos hírekre, és egyes piaci szegmensekben már pánikra utaló jelek is mutatkoznak. Ezek közé tartoznak például a légitársaságok, amelyek számára a kiújuló utazási korlátozások egy hátba döfött tőr után egy pörölycsapással érnének fel. Első látásra a befektetők azonban nemcsak itt, hanem a teljes piac tekintetében rátenyereltek az eladás gombra, közelebbről megnézve azonban makro szinten még nincs igazi pánik. A mai reggel és délelőtt azonban rávilágít arra, hogy a piaci szereplők egyre inkább feszültek és egyre inkább élénken is reagálnak a negatív hírekre, ami tovább gyengítheti a piacokat. Ráadásul közép- és hosszútávon egyelőre még igazán nagy nyereségeken ülnek a befektetők, ami szintén növeli a technikai elemzés által azonosított kockázatokat. Ezeket most elsősorban az európai részvényindexek kapcsán néztük meg egy gyors elemzés keretében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egy új szupervariánstól kezdett el félni a világ

Globálisan 260,1 millió fertőzéses esetet, 5,2 millió halálesetet és 7,53 milliárd beadott vakcinadózist tart számon a Johns Hopkins Egyetem a koronavírussal összefüggésben, amelynek most egy afrikai eredetű, nagy mutációs képességű új variánsa miatt kezdtek el aggódni a pénz- és tőkepiacok. Pénteki járványhíreink egy cikkben.

Tovább a cikkhez

Kitart a rossz hangulat a magyar tőzsdén

A délutánba fordulva nem változott a kép a tőkepiacokon, továbbra is komoly esést figyelhetünk meg a vezető európai tőzsdéken, a magyar BUX index is jelentős mínuszban van. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabbul, 3,6 százalékot esett a nagybank részvénye.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat Európában

A déli órákban továbbra is kifejezetten rossz a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a német DAX 2,8 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC 4 százalékos mínuszban van, a BUX pedig 2,3 százalékkal került eddig lejjebb.

Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolta nemrég a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A WHO ma rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa, mit jelenthet az új variáns a vakcinák, a kezelések és a kilábalás szempontjából

Nem kér az állami támogatásból a Tesla a német akkumulátorgyárnál

A Tesla visszavonta a Berlin mellett fekvő Brandenburgban tervezett akkumulátorgyárának állami támogatására benyújtott kérelmét - közölte pénteken a gazdasági minisztérium szóvivője.

Tovább a cikkhez

Megremegtek a tőzsdék, menekülnek a befektetők, szabadulnak szinte mindentől

A pénteki kereskedésben alaposan elromlott a nemzetközi tőkepiaci hangulat, miután felütötte a fejét a koronavírus új variánssa, amely képes lehet megkerülni az oltásokkal kialakított védelmet. A hírek hatására beindult az esés a tőzsdéken, csak az indexek szintjén 2-4 százalékos zuhanást látni, az egyedi részvényekben pedig ennél is rosszabb a helyzet, főleg az olyan szektorokban, amelyeket kifejezetten rosszul érint az új variáns megjelenése. Természetesen most is vannak olyan termékek, amelyekbe lehet menekülni, a klasszikusok közül az arany, az japán jen, és a svájci frank is állja a sarat, de az olyan részvényeknek is nagyot emelkedett az árfolyama, amelyek "ellenállók lehetnek az új variánssal szemben", például az ételkiszállítással foglalkozó cégek részvényei.

Tovább a cikkhez

Jönnek az utazási korlátozások, zuhannak a légitársaságok

A mai részvénypiaci zuhanás nagy vesztese az utazási szektor, nem véletlenül, hiszen az új szupervariáns megjelenése indította el a mai mélyrepülést a tőzsdéken és már utazási korlátozásokat lengettek be országok, ami elsőként a légitársaságokat, az utazási cégeket ütheti meg.

Tovább a cikkhez

Kína megint odaver a kriptósoknak

Kína egy tőzsde felállítását fontolgatja, ahol digitális eszközökkel kereskednének. Ez egy újabb lépés Pekingtől a digitális jüan népszerűsítésére és kriptoeszközök visszaszorítására.

Tovább a cikkhez

Beszakadt a magyar tőzsde, ütik az OTP-t

Egy afrikai eredetű, nagy mutációs képességű új koronavírus-variáns miatt kezdtek el aggódni a pénz- és tőkepiacok, a magyar tőzsdét sem kerülte el a kimondottan rossz hangulat - alaposan lefordult a BUX index is, a hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabbul.

Tovább a cikkhez

Bitcoinba sem lehet menekülni a szupervariáns elől

Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin az új, kimondottan fertőző koronavírus-variáns megjelenésének hírére, a jelenlegi dinamizmusokból úgy tűnik, hogy kriptovalutákba sem igazán lehet menekülni, esnek a legjelentősebb valuták jegyzései.

Tovább a cikkhez

Szupervariáns: Több, mint egy éve nem zuhant ekkorát a német tőzsde

Már-már pánikszerű hangulatban indul a kereskedés a vezető európai tőzsdéken, a DAX 3,4 százalékot esett, ennél nagyobb napon belüli zuhanásra több mint 1 éve nem volt már példa. A koronavírus új szupervariánsa miatt kezdtek aggódni a befektetők, az Egyesült Királyság ideiglenesen már fel is függesztette járatait hat dél-afrikai országból. A Dél-Afrikában megjelent változat több mint 30 mutációval terjed, a WHO ma rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa, mit jelenthet az új variáns a vakcinák és a kezelések szempontjából.

Tovább a cikkhez

Kriptóba sem lehet menekülni

Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin az új, kimondottan fertőző koronavírus-variáns megjelenésének hírére, a jelenlegi dinamizmusokból úgy tűnik, hogy kriptovalutákba sem igazán lehet menekülni, esnek a legjelentősebb valuták jegyzései. A bitcoin jelenleg 4,1 százalékos mínuszban van,

míg az ethereum 5,1 százalékkal került lejjebb.

Komoly eséssel nyit a magyar tőzsde

Az új koronavírus-változat megjelenése apropóján kialakuló pánikhangulat közepette komoly mínuszban kezdi a napot a BUX index, jelenleg 2,2 százalékos a mínusz a börzénél. Mind a 4 blue chip rosszul teljesít, az OTP 2,2 százalékkal, a Mol árfolyama1,5 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 1,1 százalék mínuszban nyitott, a Richter jegyzése pedig 2,5 százalékkal került lejjebb.

Esik az olaj a keresleti félelmek közepette

Mint írtuk, globális hangulatromlás figyelhető meg ma reggel a tőzsdéken, mindennek az oka hogy egy új, valószínűleg a vakcináknak ellenálló koronavírus-változat ütötte fel a fejét, ami fenyegeti a járványból való kilábaláshoz kapcsolódó reményeket.

Az amerikai nyersolaj határidős jegyzése közel 3,7 százalékot esett a friss keresleti félelmek közepette,

a februári leszállítású Brent pedig 3,26 százalékos mínuszban van.

Részvényeket vásárolt a Gloster jogi képviselője

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a hírt a társaság

Tovább a cikkhez

Az új koronavírus-variáns hírére csúnyán elromlott a hangulat a tőzsdéken

Globális hangulatromlás figyelhető meg ma reggel a tőzsdéken, nagyot estek az ázsiai tőzsdék, szakadnak az amerikai határidős indexek, adják az olajat is - röviden tehát nem indul jól a nap. Az általános piaci hangulatromlás oka, hogy egy új, valószínűleg a vakcináknak ellenálló koronavírus-változat ütötte fel a fejét, ami fenyegeti a járványból való kilábaláshoz kapcsolódó reményeket.

Tovább a cikkhez

Rossz hangulatban nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Hálaadás miatt zárva tartottak tegnap tegnap a vezető amerikai részvényindexek, ennél fogva a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq értéke is stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 2,67 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng értéke 2,37 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 0,49 százalékos pluszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 2,07 százalék mínuszban nyithat, a CAC értéke 0,09 százalékot eshet, míg a FTSE értéke 2,1 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq értéke is 0,67 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a hazai beruházások és a nyugdíjpénztári adatok harmadik negyedéves alakulását közli a KSH és az MNB, külföldön pedig a japán inflációs adatra lehet érdemes figyelni. Bármilyen meglepő ugyanis innen a nyugati világból, de Japán ugyanúgy a defláció ellen küzd, mint az elmúlt években mindig.

2021. november 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 25. csütörtök 9:00 KSH Népmozgalom okt.
november 25. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
november 25. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
november 26. péntek 8:30 MNB Nyugdíjpénztári adatok Q3
november 26. péntek 9:00 KSH Beruházás Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 22. hétfő 2:30 Kína Kamatdöntés  
november 23. kedd 9:15 Franciao. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 9:30 Németo. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 10:00 EU BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 15:45 USA BMI (ipar+szolg.) nov.
november 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 24. szerda 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 24. szerda 14:30 USA GDP (felülvizsgált) Q3
november 24. szerda 16:00 USA PCE-infláció okt.
november 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (felülvizsgált) Q3
november 25. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 26. péntek 0:30 Japán Infláció nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 36,3 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 9,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 34,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 12,9 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 62,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 804,38 0,0% -0,2% 0,2% 17,0% 19,9% 86,9%
S&P 500 4 701,46 0,0% -0,1% 3,0% 25,2% 29,5% 112,4%
Nasdaq 16 367,81 0,0% -0,7% 5,5% 27,0% 34,7% 236,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 499,28 0,7% -0,3% 3,1% 7,5% 12,2% 60,5%
Hang Seng 24 740,16 0,2% -2,3% -5,3% -9,1% -7,2% 8,9%
CSI 300 4 896,44 -0,4% 1,2% -1,7% -6,0% -0,3% 39,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 917,98 0,2% -1,9% 2,0% 16,0% 19,8% 48,8%
CAC 7 075,87 0,5% -0,9% 5,4% 27,5% 27,0% 55,5%
FTSE 7 310,37 0,3% 0,7% 1,2% 13,2% 14,4% 6,9%
FTSE MIB 27 098,83 0,0% -2,0% 1,1% 21,9% 21,5% 64,1%
IBEX 8 840,9 0,6% -0,7% -0,9% 9,5% 8,3% 1,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 364,37 -0,3% 0,7% -4,6% 24,4% 34,1% 74,7%
ATX 3 789,28 0,4% -1,0% -0,1% 36,3% 46,6% 50,8%
PX 1 374,77 0,3% -0,1% 2,6% 33,8% 42,2% 54,8%
WIG20 68 860,63 -0,4% -1,8% -6,8% 20,8% 28,9% 41,7%
Magyar blue chipek              
OTP 17 965 0,4% -0,1% -4,6% 34,5% 50,6% 125,0%
Mol 2 474 -2,5% -1,7% -10,0% 13,0% 19,6% 8,6%
Richter 8 775 0,5% 5,7% 0,6% 17,9% 23,2% 48,9%
Magyar Telekom 429 0,0% -1,0% -0,2% 12,9% 11,4% -13,3%
Nyersanyagok              
WTI 78,39 0,0% -0,8% -6,8% 62,4% 72,2% 75,7%
Brent 82,35 0,0% 1,3% -4,3% 58,7% 69,1% 66,6%
Arany 1 789,82 0,3% -3,8% -0,9% -5,7% -1,3% 51,1%
Ezüst 23,51 0,0% -5,7% -4,2% -10,9% 0,6% 42,3%
Devizák              
EURHUF 365,3050 -0,9% 0,3% -0,2% 0,7% 1,1% 18,0%
USDHUF 325,8742 -1,1% 1,5% 3,4% 9,9% 7,3% 11,6%
GBPHUF 434,5649 -0,9% 0,7% 0,2% 7,0% 7,2% 18,9%
EURUSD 1,1210 0,1% -1,2% -3,5% -8,4% -5,8% 5,7%
USDJPY 115,4500 0,0% 1,0% 1,5% 12,0% 10,6% 2,1%
GBPUSD 1,3320 -0,1% -1,2% -3,3% -2,6% -0,5% 7,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 58 990,14 3,2% 3,6% -6,5% 100,6% 214,9% 7 903,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1,63 -1,3% 3,8% 0,0% 79,2% 87,7% -31,1%
10 éves német állampapírhozam -0,25 9,8% -12,8% 121,6% -57,2% -57,0% -202,9%
10 éves magyar állampapírhozam 4,36 -3,3% 4,3% 10,7% 102,8% 94,6% 22,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

adózás kalkulál szja-visszatérítés
Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója
kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína
nő iroda munkahely_getty stock
Mianmar katonai puccs tüntetés
ajándékok karácsonyi meglepetés
orbán viktor nyugdíj aláír
süli jános paks parlament
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója