dollár pénz
Üzlet

Mínuszban zártak az amerikai indexek a pénteki fontos adat előtt, nagy esés volt a kriptopiacokon

Portfolio
Az európai tőzsdék enyhe mínuszai után az amerikai tőzsdék a kereskedés nagy részében oldalaztak, aztán a záráshoz közeledve egyre inkább lefelé vették az irányt,végül az S&P 500 0,7%-os a Nasdaq 1,7%-os eséssel zárt, a Dow Jones pedig stagnált. A pénteki amerikai inflációs adat kulcsfontosságú lesz a Fed jövő heti kamatdöntése szempontjából is, így ez előtt óvatossági pozíciózárások lehettek a mai gyengülés mögött, 3 napi nagy emelkedés után. Közben persze nyugtalanságot okoznak az omikron-variánssal kapcsolatos fejlemények is.

Mínuszban zártak az amerikai indexek a pénteki fontos adat előtt, nagy esés volt a kriptopiacokon

A zárásra elromlott a hangulat a vezető amerikai részvényindexek alapján: az S&P500 végül 0,7%-os eséssel zárt 4667 ponton, a Nasdaqnál 1,7%-os esés alakult ki a végére, miközben a Dow Jones megúszta stagnálással. Holnap jelenik meg a novemberi amerikai inflációs adat, ami kulcsfontosságú a jövő heti Fed kamatdöntés előtt. Azon az ülésen a Fed már az eszközvásárlási program felgyorsított kivezetésének réészleteit jelentheti be, ezért is lehetnek most óvatosabbak a részvénybefektetők, 3 napnyi nagy fellélegzési rali után. Ezt az omikron-variánsról érkező, biztató hírek válthatták ki.

Közben a kriptopiacon továbbra is nagy mínuszok látszanak a csütörtök éjjeli kereskedésben, a bitcoin és az ethereum 5-5,5% körüli esésben jár 24 leforgása alatt.

Süllyednek az amerikai indexek, egyre nagyobb a mínusz a kriptopiacokon

Napi mélypontra bukott mostanra az S&P500 részvényindex 0,7%-os eséssel, azaz a kezdeti oldalazás után egyre borúsabb a piaci hangulat. Ezt a kriptopiac egyre nagyobb mínuszai is mutatják, a bitcoin és az ethereum 6-6% körüli esést mutatnak a 24 órával ezelőtti állapothoz képest, az altcoinok ennél jellemzően nagyobbat. Az orosz-ukrán szembenállás, az ebből eredő feszültség továbbra is rányomja a bélyegét a piacokra, ma telefonon egyeztetett egymással az amerikai és ukrán elnök a kelet-ukrán térség stabilizálásának lehetőségeiről.

Kis mozgások az európai tőzsdéken

Nyugodt nap volt csütörtök az európai tőzsdéken, a vezető nyugat-európai benchmarkok mérsékelten mozdultak el, impulzusok a kereskedés utolsó óráiban az amerikai tőzsdékről sem érkeztek. A magyar tőzsde a mai stagnálással a középmezőnybe tartozott.

A magyar tőzsdén a Magyar Telekom papírjai voltak erősek, a 1,5 százalékos emelkedés részben az elmúlt napok esése miatt kialakult túladottságnak és az abból való felpattanásnak tudható be.

Rossz nyitás a tengerentúlon

A piacnyitás után pár perccel elég borongós a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos mínuszban nyitott, míg az S&P 500 0,2 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,1 százalékkal került lejjebb.

Vélhetően már a holnapi napra várnak feszülten a befektetők, érkezik majd ugyanis az amerikai inflációs index, amely ismét több évtizedes csúcsról árulkodhat és megalapozhatja a döntéshozatalt a Fed jövő heti ülésére.

dow-04

Mérsékelt hangulatromlás

A nap eleji kis plusszok elolvadtak, jelenleg 0,3-0,4 százalék mínuszban áll a német és a francia benchmark is. A DAX 40 komponenséből 26-nak esik az árfolyama. Az élen a Deutsche Bank ál, amelynek árfolyama több mint 3 százalékot esett, miután a The Wall Street Journal arról írt, hogy az Igazságügyi Minisztérium úgy véli, hogy a bank megsérthetett egy büntetőjogi megállapodást, amikor nem tájékoztatta az ügyészeket egy belső panaszról, amely a vagyonkezelő részlegének fenntartható befektetési üzletágát érintette.

dax

Mindenkori zárócsúcson a technológia - de így is rengeteg a vesztes részvény

Bár szeptember, majd november folyamán meginogtak a részvénypiacok globális szinten és az Egyesült Államokban is az inflációs, illetve kamatemelési félelmek, majd a szupervariáns felbukkanása nyomán, a vezető indexek ismét közelítik korábbi csúcsaikat. Az eddig vezető szektornak tekinthető technológia továbbra is erősnek tűnik. Olyannyira, hogy az ezt lefedő ETF tegnap új zárócsúcsot is beállított. Vannak azonban aggasztó jelek is. Egyrészt a forgalom felfelé nem tűnik meggyőzőnek, másrészt a szektoron belül is jelentős eltérések bukkannak fel, és rengeteg részvény van, amely már leszakadt a trendről hosszabb távon is. A technikai elemzés segítségével megmutatunk három - három olyan ismert részvényt, amelyek esetén a relatív erő tombol, illetve szinte teljesen hiányzik.

Tovább a cikkhez

Egyre durvább dolgok történnek a metaverzumban, most vettek egy virtuális ingatlant 1,4 milliárd forintért

Miközben emberek milliárdjai viccelődnek a Facebook metaverzumról szóló terveivel, valódi emberek dollár milliókat (és hamarosan milliárdokat) költenek valódi pénzben képzeletbeli tárgyak megvásárlására. Ahogy Alkesh Shah, a BofA munkatársa írja, a metaverzumban a föld (és jacht) vásárlások felgyorsulnak, ahogy a blokklánc-alapú alkalmazások és az új keretek tovább fejlődnek. A ZeroHedge összegyűjtött néhány példát arra, hogy mire költik az emberek a túlságosan is valós pénzüket.

Tovább a cikkhez

Kivárás

Iránykereséssel indult a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, a német DAX és a francia CAC is a szerdai záróértéke közelében nyitott. A befektetők az omikron vírusvariáns hatásai próbálják beárazni, és a fontos, péntekien megjelenő amerikai inflációs adatra várnak.

Jó a hangulat

Mérsékelt emelkedéssel nyitott ma a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,6 százalék pluszban áll. A hazai tőzsdei emelkedést a nemzetközi tőkepiaci hangulat is segíti, de cégspecifikus hírek is: a Richter új gyógyszerrel jelenhet meg az amerikai piacon, ennek örülnek a befektetők, a hír megjelenése után a gyógyszergyártó részvényei 1,2 százalék pluszba lendültek. Nem csak a Richter, de a többi hazai blue chip árfolyama is emelkedik.

Új gyógyszerrel jelenhet meg az amerikai piacon a Richter

Egy új bioszimiláris készítménnyel jelenhet meg a Richter az Egyesült Államokban, miután kizárólagos értékesítési és licencmegállapodást kötött. A fázis 1 és fázis 3 vizsgálatok alatt lévő termékeket a csontritkulás, illetve a csontrák következtében kialakult csonttörés kezelésére alkalmazzák.

Tovább a cikkhez

Vegyes mozgások a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,1 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,3 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,62 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 0,92 százalékot emelkedett, a CSI 300 értéke 1,58 százalékkal került lejjebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,16 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,2 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,08 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,1 százalék mínuszban nyithat, a Nasdaq értéke 0,11 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma sincs megállás: az ikerdeficit korszakában egyre nagyobb a jelentősége a külkereskedelmi adatoknak, és ezek októberi alakulását ma ismerjük meg. A legutóbbi adat romlásról árulkodott, fontos lesz látni az októberi adatot, a külkereskedelmi hiány is a forintgyengülést egyik fajsúlyos okozója. Ezen kívül figyelni kell az MNB egyhetes betéti tenderére, a jegybank ugyanis ismét változtathat az irányadó kamaton. A devizapiaci nyomás enyhülésére reagálva a jegybank múlt héten 20 bázisponttal emelte az irányadó egyhetes kamatot a korábbi negyven bázispontos emelések után - ezen a héten is vélhetően az események függvényében dönt majd az MNB igazgatósága. Kínából inflációs adat érkezik - az ázsiai óriásgazdaság egy lépésre van a stagflációtól.

2021. december 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok (előzetes) nov.
december 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
december 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 7. kedd 9:00 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 7. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
december 8. szerda 9:00 KSH Infláció (előzetes) nov.
december 8. szerda 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma okt.
december 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT nov.
december 9. csütörtök 9:00 KSH Mezőgazdaság (első becslés) 2021
december 9. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (előzetes) okt.
december 9. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
december 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
december 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 7. kedd 8:00 EU EcoFin-ülés  
december 7. kedd 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. kedd 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q3
december 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem okt.
december 8. szerda 0:50 Japán GDP Q3
december 8. szerda   Lengyelo. Kamatdöntés  
december 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció nov.
december 9. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem nov.
december 10. péntek 8:00 UK GDP okt.
december 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (felülvizsgált) nov.
december 10. péntek 9:00 Cseho. Infláció  nov.
december 10. péntek 14:30 USA Infláció nov.
december 10. péntek 20:00 USA Michigan-index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 37,1 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 11,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 31,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 7,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 754,75 0,1% 5,1% -1,9% 16,8% 18,5% 82,3%
S&P 500 4 701,21 0,3% 4,2% 0,0% 25,2% 27,0% 109,3%
Nasdaq 16 394,34 0,4% 3,3% 0,4% 27,2% 29,7% 237,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 860,62 1,4% 3,3% -2,2% 5,2% 9,0% 53,8%
Hang Seng 23 996,87 0,1% 1,4% -3,1% -11,9% -8,8% 5,0%
CSI 300 4 995,93 1,5% 3,1% 3,0% -4,1% -0,3% 44,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 687,09 -0,8% 1,4% -2,2% 14,3% 18,1% 40,3%
CAC 7 014,57 -0,7% 1,9% -0,5% 26,4% 26,1% 48,1%
FTSE 7 337,05 0,0% 2,3% 0,5% 13,6% 11,9% 5,9%
FTSE MIB 26 751,93 -1,4% 1,4% -3,5% 20,3% 21,3% 45,2%
IBEX 8 478,4 -0,9% 0,3% -6,5% 5,0% 3,0% -7,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 261,63 0,0% -1,2% -5,3% 21,7% 29,3% 67,4%
ATX 3 812,8 -0,2% 2,8% -2,8% 37,1% 44,7% 47,0%
PX 1 398,84 0,8% 2,6% 0,8% 36,2% 43,2% 55,5%
WIG20 68 729,56 -0,4% 0,3% -7,7% 20,5% 22,7% 34,4%
Magyar blue chipek              
OTP 17 550 -0,2% -1,9% -5,2% 31,4% 42,7% 115,1%
Mol 2 454 -0,1% 0,3% -9,1% 12,1% 22,8% 2,9%
Richter 8 525 0,4% -1,3% -2,0% 14,6% 12,9% 42,6%
Magyar Telekom 408 0,0% -2,4% -5,9% 7,4% 6,8% -16,2%
Nyersanyagok              
WTI 72,36 0,4% 10,4% -11,7% 49,9% 58,7% 42,3%
Brent 75,97 0,7% 10,0% -9,1% 46,4% 55,1% 38,5%
Arany 1 782,27 0,0% -0,2% -2,2% -6,1% -4,5% 52,3%
Ezüst 22,41 -0,8% -0,3% -8,3% -15,0% -8,9% 31,2%
Devizák              
EURHUF 366,2350 0,0% 1,0% 1,5% 1,0% 1,9% 16,5%
USDHUF 323,1723 -0,8% 1,0% 3,8% 9,0% 8,9% 9,1%
GBPHUF 425,3550 -1,5% -0,1% 0,6% 4,8% 7,4% 14,1%
EURUSD 1,1333 0,8% 0,0% -2,2% -7,4% -6,4% 6,8%
USDJPY 113,6600 0,0% 0,6% 0,2% 10,3% 9,2% -0,5%
GBPUSD 1,3217 -0,1% -0,8% -2,6% -3,3% -1,1% 5,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 50 543,3 -0,2% -11,7% -25,2% 71,9% 175,9% 6 491,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1,49 2,0% 5,3% -0,1% 64,0% 63,7% -37,4%
10 éves német állampapírhozam -0,31 -17,1% -7,2% 26,0% -46,1% -49,3% -181,2%
10 éves magyar állampapírhozam 4,47 0,7% -2,0% 13,2% 107,9% 92,7% 29,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
bullbear