bull
Üzlet

Csúcsdöntéssel indul az év az amerikai tőzsdén

Portfolio
Az ünnepi hetek alatt nem érkezett sok adatközlés a magyar és a világgazdaságból, de ezen a héten már újra felpörögnek az események. Európában kifejezetten jó hangulatú kereskedést láthattunk hétfőn, a BUX index a legjobbak között teljesített. A tengerentúli tőzsdéken csúcsdöntést hozott az év első kereskedési napja, a Dow index történelmi rekordon zárt.

Csúcsdöntés az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntéssel indul az év az amerikai tőzsdéken, a Dow közel 250 pontos, vagyis 0,7 százalékos erősödéssel történelmi csúcson zárt.

Az S&P 500 index 0,6 százalékot emelkedett, amellyel az átfogó amerikai index 1 százaléknyi emelkedésre van a mindenkori zárócsúcsától. A Nasdaq felülteljesítő volt, 1,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a technológia-túlsúlyos index, amiben nagy szerepe volt ma a Teslának.

Valósággal kilőtt a Tesla árfolyama

Valósággal kilőtt ma a Tesla árfolyama a negyedik negyedéves értékesítési adatokra, a részvények több mint 13 százalékot drágultak a mai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Itt egy újabb dolog, amiben az Apple az első

Lendületesen kezdik az évet az Apple részvényei, történelmi csúcsra emelkedett ma a papírok árfolyama az amerikai tőzsdén, ennek köszönhetően pedig az amerikai vállalatok közül elsőként elérte a piaci kapitalizációja a 3 ezer milliárd dollárt.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indítja az évet az olajár

Emelkedéssel indítja az évet az olaj árfolyama, azután, hogy a tavalyi évben több mint 50 százalékkal drágult a brent és a WTI is. Az egyik mozgatórugó lehet ma a piacon, hogy az olajnagyhatalmak holnapi ülésükön döntenek a kitermelésről.

Tovább a cikkhez

Komoly pluszban zárt a BUX

Remek napot zárt a magyar tőzsde, a BUX végül 2,3 százalékos pluszban zárta a napot. A hazai blue chipek közül az OTP 2,6 százalékot ralizott, míg a Mol ugyancsak jelentős, 2,5 százalékkal került feljebb, a Richter jegyzése 1,9 százalékos, a Magyar Telekomé pedig 1,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Itt vannak a 2021-es év legjobb tőzsdei befektetései

Hétvégén lezárult a 2021-es év, így most itt az ideje kihirdetni az elmúlt esztendő tőkepiaci nyerteseit és veszteseit. Ahogy azt már több alkalommal is megírtuk, a nyersanyagok árfolyamának emelkedése volt idén az egyik legmeghatározóbb trend, de a részvénypiacra sem lehetett panasz, a kriptovalutákról már nem is beszélve. Nagy vonalakban az látszik, hogy a fontosabb tőkepiaci eszközök közül nagyjából mindennek feljebb került az árfolyama 2021-ben, leszámítva például a defenzívnek számító aranyat és ezüstöt, illetve a hosszú amerikai állampapírokat.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés a tengerentúlon

A remek európai befektetői hangulat közepette ugyancsak többnyire kedvező piacnyitást láthattunk a tengerentúlon, mindhárom vezető börze pozitív tartományban nyitotta a napot. A Dow 0,1 százalékkal, az S&P 500 pedig ugyancsak 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq fél százalékos pluszban nyitott.

A 4iG megszerezte a DIGI-t

A 4iG ma megszerezte a DIGI és leányvállalatai, azaz Invitel, az I TV és a DIGI Infrastruktúra jegyzett tőkéjének 100 százalékát kitevő üzletrészét.

Tovább a cikkhez

Szárnyal az OTP, remek a hangulat a magyar tőzsdén

Továbbra is remek a hangulat a vezető európai tőzsdéken, és a maga 1,9 százalékos pluszával kiemelkedik a sorból a BUX index. A hazai börze az emelkedést jó részben az OTP-nek köszönheti, a bankpapír ugyanis már 2,3 százalékos pluszban van.

Ahogy arról korábban már megemlékeztünk, egyre biztatóbb az összkép a részvénynél a karácsonyi kamatstop okozta bezuhanás után, ahhoz azonban, hogy igazán jól nézzen ki az OTP grafikonja a longosok szempontjából, első körben az kellene, hogy a csökkenő trendből felfelé kitörjön az árfolyam, a második fontos dolog pedig az lenne, hogy az árfolyam újra 17 ezer forint felett zárjon - jelenleg nem állunk messze ettől a kulcsszinttől.

Mindenkit meglepett a Tesla, elszállhat ma az árfolyam

Már tegnap este beszámoltunk róla, hogy az elemzők várakozását messze meghaladó számokat közölt előzetesen a Tesla: 308 600 autót értékesítettek a 263 ezres elemzői várakozásokkal szemben, és több mint 305 840 autót gyártottak 2021 utolsó negyedévében. A meglepetés mértéke a tőzsdei folyamatokon is lekövethető, a kereskedés előtti adatok alapján ugyanis közel 7 százalékos pluszban nyithat a részvény.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb a hangulat Európa tőzsdéin

A délutáni órákban egyre jobb hangulatban zajlik a kereskedés a vezető európai tőzsdéken, a német DAX 1,1 százalékos pluszban van, a francia CAC 1,2 százalékkal került feljebb, jelentősen feljebb került a magyar tőzsde is, jelenleg másfél százalékos pluszban a BUX.

Remekel ma a magyar tőzsde

A kereskedési nap felénél komoly, másfél százalékos pluszban van a BUX index, a hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Biztató évkezdés az OTP-nél, kezd magára találni a tavalyi sokk után

Nagyot esett az OTP árfolyama tavaly karácsony előtt, azóta viszont meredeken emelkedik, és egyre biztatóbb az összkép.

Tovább a cikkhez

Száguldás a magyar tőzsdén, itt vannak az év első történelmi csúcsai

A késődélelőtti órákban remek a hangulat a magyar tőzsdén, a nemzetközi mezőnyben is felülteljesítőnek számít a BUX index. A hazai blue chipek mellett két kisebb papír is szárnyal a kereskedésben, j történelmi csúcson zárhat a Gloster és az Alteo is.

Tovább a cikkhez

Tovább nőhet és rekordot dönthet 2022-ben a chipek eladása

%-kal nőhet a chipek eladása globálisan és új rekordra nőhet az értékesítés 2022 folyamán - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Vegyünk-e magyar részvényeket? - online előadás MA este

Miközben a hortobágyi pusztán tikkadt szöcskenyájak legelésztek, egy kackiás bajszú legény vágtatott lovon a gémeskutak mellett. Megérkezett a nádtetős házhoz, ahol rózsája már csak reá várt. Mielőtt belépett volna az ajtón egy turulmadár szállt le a füstölgő kéményre, a legény elmosolyodott és kacsintott rá egyet. Amint belépett az ajtón lerúgta míves bocskorát és a konyha felé vette az irányt, ahol mátkája már tüsténkedett egy matyó hímzéses köténykében. Azonnal megérezte a vörösboros marhapörkölt ínycsiklandó illatát és a gőzölgő nokedli látványától is megkordult a gyomra. Nem tudta kivárni a sorát, és csontmarkolatú bicskájával kerekített egy falatot a jóféle csabai csípős kolbászból. Unaloműzésként a Rubik kockájáért nyúlt, de akkor a távolból megszólalt a harangszó. Négyet ütött az óra, és a legény igencsak törni kezdte a fejét. Már csak alig egy órája volt eldönteni, hogy büszke magyarként MOL, OTP, Richter esetleg 4iG vagy Masterplast részvényeket érdemes vásárolnia.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Kimondottan jó hangulatban kezdik az évet a vezető európai tőzsdék, a német DAX fél százalékos pluszban nyitott, a francia CAC 0,6 százalékkal került feljebb, a brit FTSE 100 érdemben nem mozdult el, jelentősen feljebb került a milánói és a spanyol tőzsde is.

Jó hangulatban kezdi az évet a magyar tőzsde

Hosszútávon továbbra is emelkedő trendről beszélhetünk a hazai börze esetében.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Kisebb emelkedést láthatunk a magyar tőzsdén a piacnyitás után, jelenleg 0,4 százalékos pluszban van a BUX. Ami pedig a hazai blue chipeket illeti, az OTP jegyzése 0,9 százalékkal került feljebb, a Mol részvénye 0,2 százalékos pluszban van, a Richter azonban lejjebb került 0,4 százalékkal, a Magyar Telekom jegyzése pedig 0,4 százalékos pluszban nyitott.

24 éve nem volt ilyen az amerikai tőzsdéken, ami alapján az idei év is erős lehet

Részvénypiaci szempontból mindenkit az érdekel, hogy mire lehet számítani a 2022-es évben, amely sokak szerint még akkor is tele lesz bizonytalansággal, ha a világjárvány miatti aggodalmak kezdenek enyhülni. A historikus adatok alapján potenciálisan pozitívak a kilátások viszont pozitívak a kilátások, bár ezzel nem minden Wall Street-i elemző ért egyet.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,2 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 értéke 0,3 százalékot veszített, míg a Nasdaq értéke 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,35 százalékos pluszban van, a Hang Seng értéke 0,66 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,14 százalékkal került feljebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,07 százalékot eshet, a CAC értéke 0,07 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE értéke 0,81 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,28 százalékot emelkedhet, a S&P 500 értéke 0,34 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,45 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma itthon még nem várunk fontosabb eseményt, és külföldön is csak az egyik amerikai beszerzésimenedzser-indexet ismertetik, azaz a hét első napja még nem hoz sok izgalmat.

2022. január 3. - január 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 4. kedd 9:00 KSH Keresetek okt.
január 4. kedd 9:00 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q3
január 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 5. szerda 8:30 MNB Referenciahozamok dec.
január 5. szerda 9:00 KSH Munkanélküliség nov.
január 6. csütörtök 9:00 KSH Termelői árak nov.
január 6. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Ipar (első becslés) nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem nov.
Nemzetközi makrogazdaság
január 3. hétfő 15:45 USA BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 2:45 Kína BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem nov.
január 4. kedd 8:45 Franciao. Infláció dec.
január 4. kedd 9:55 Németo. Munkanélküliség dec.
január 4. kedd 10:00   OPEC-ülés  
január 5. szerda 11:00 Olaszo. Infláció dec.
január 5. szerda 11:15 USA ADP foglalkoztatottság dec.
január 5. szerda 15:45 USA BMI (szolg.) dec.
január 5. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
január 6. csütörtök 2:45 Kína Caixin BMI dec.
január 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések nov.
január 6. csütörtök 14:00 Németo. Infláció dec.
január 6. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem nov.
január 6. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések nov.
január 7. péntek 8:00 Németo. Ipar nov.
január 7. péntek 11:00 EU Fogyasztói hangulat dec.
január 7. péntek 11:00 EU Infláció dec.
január 7. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem nov.
január 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,0 százalékos elmozdulással a WIG20 index áll az élen, a sereghajtó 0,0 százalékos eséssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 0,0 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 0,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 0,0 százalékot esett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 338 -0,2% 1,1% 6,8% 0,0% 18,7% 83,9%
S&P 500 4 766 -0,3% 0,9% 5,6% 0,0% 26,9% 113,0%
Nasdaq 16 320 -0,7% 0,1% 2,8% 0,0% 26,6% 235,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 791 0,0% 0,0% 3,1% 0,0% 4,9% 50,6%
Hang Seng 23 397 1,2% 0,7% -1,1% 0,0% -14,1% 6,3%
CSI 300 4 940 0,4% 0,4% 2,0% 0,0% -5,2% 49,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 884 0,0% 0,8% 2,7% 0,0% 15,8% 38,4%
CAC 7 153 -0,3% 0,9% 4,0% 0,0% 28,9% 47,1%
FTSE 7 384 -0,3% 0,2% 3,0% 0,0% 14,3% 3,4%
FTSE MIB 27 346 0,0% 1,2% 3,7% 0,0% 23,0% 42,2%
IBEX 8 713 0,0% 1,8% 3,1% 0,0% 7,9% -6,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 50 720 0,0% 1,9% -2,2% 0,0% 20,5% 58,5%
ATX 3 861 0,0% 0,2% 4,1% 0,0% 38,9% 47,5%
PX 1 426 0,0% 0,1% 4,6% 0,0% 38,9% 54,8%
WIG20 69 296 0,0% 1,7% 1,1% 0,0% 21,5% 33,9%
Magyar blue chipek              
OTP 16 600 0,0% 3,5% -7,2% 0,0% 24,3% 97,6%
Mol 2 520 0,0% 2,0% 3,0% 0,0% 15,1% -2,3%
Richter 8 725 0,0% 0,0% 1,0% 0,0% 17,3% 40,5%
Magyar Telekom 411 0,0% 0,7% -1,7% 0,0% 8,2% -17,5%
Nyersanyagok              
WTI 76 0,0% 4,1% 16,9% 0,0% 58,3% 43,4%
Brent 79 0,0% 5,3% 14,5% 0,0% 54,9% 38,6%
Arany 1 822 0,7% 0,8% 2,0% 0,0% -4,0% 57,5%
Ezüst 23 0,0% 4,5% 4,5% 0,0% -11,5% 43,8%
Devizák              
EURHUF 368 -0,3% -0,5% 1,7% 0,0% 1,7% 19,5%
USDHUF 324 -0,6% -0,9% 1,3% 0,0% 9,5% 11,0%
GBPHUF 439 0,0% 0,7% 3,3% 0,0% 8,1% 21,3%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% 0,9% 2,7% 0,0% 11,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 46 214 -2,0% -9,1% -19,3% 0,0% 59,4% 4 719,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH