bear_1
Üzlet

Történelmi csúcsok az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Kitart a jó hangulat a világ tőzsdéin, kedden emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek, és az amerikaiak is felfelé kapaszkodnak, a Dow Jones és az S&P 500 is rekordot állított be.

Felemás nap az amerikai tőzsdéken

Felemás napot zártak a vezető amerikai részvényindexek, miközben a Dow Jones 0,6 százalékot emelkedett és történelmi csúcson zárt, az S&P 500 értéke 0,1 százalékkal került lejjebb, a technológia túlsúlyos Nasdaq pedig 1,3 százalékot veszített az értékéből. Alapvetően még mindig jó a hangulat a tőzsdéken, de látszik, hogy a várható kamatemelések fényében a növekedési részvényeknél gyorsan megremeg a befektetők keze.

Nasdaq le

Miközben a szélesebb részvénypiacon továbbra is jó a hangulat, a ralit eddig vezető technológiai részvények ma igencsak gyengék, a tech túlsúlyos Nasdaq 2 százalékot esett, az indexet elsősorban az eddigi nyertesek, mint a Tesla és az Nvidia húzzák le, előbbi a hétfői 13 százalékos emelkedés után ma 5 százalékot esett, utóbbi 4 százalékot veszített az értékéből.

Rekordok

Napon belül új történelmi csúcsra emelkedett a Dow Jones és az S&P 500 is, előbbi 0,7 százalék pluszban még mindig ott áll, utóbbi viszont napon belül lefordult és mérsékelten már esik.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

A BUX index a remek nemzetközi hangulat ellenére 0,3 százalékos mínuszban zárta a napot, az OTP 1,2 százalékot esett a nap végére, a Mol részvénye 0,6 százalékkal került feljebb, a Richter papírja 0,6 százalékos mínuszban zárta a napot, a Magyar Telekom azonban 0,6 százalékkal feljebb került.

Amikor lecsap a piaci medve, már késő bánat

Piaci kockázat nélkül nincs befektetés. Ha valaki a piaci medve veszélyeit rosszul méri fel, akár a gatyája is rámehet. Ezt láttuk a 2008-as pénzügyi válságban, és így van ez ma is, ha valaki elszámolja magát. Amikor egy kisbefektető teszi ezt, az kellemetlen, de ha egy nagybank, abból akár katasztrófa is lehet. A piaci kockázat a pénzügyi kockázatok egyik legnagyobbja, és az erről szóló cikksorozatunkban most segítünk megérteni az alapjait. Végigvesszük, hogy pontosan mit is jelent és miként keletkezik. Cikkünk fókuszába a bankokat helyezzük, bemutatva, hogy ők miként számszerűsítik ezt a veszélyt, és milyen szabályozás vonatkozik rájuk.A pénzügyi kockázatokról szóló sorozatunk előző részében a hitelkockázattal és a működési kockázattal foglalkoztunk, most a piaci kockázat jön, később pedig a likviditási kockázattal folytatjuk.

Tovább a cikkhez

Szembemegy a világgal az OTP, de miért?

A remek nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére esik a magyar tőzsde, ez többek között az OTP kimondottan rossz teljesítményének köszönhető. De milyen körülmények állhatnak a hirtelen lefordulás hátterében?

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde, esik az OTP

A délutáni órákban a kifejezetten jó nemzetközi hangulat ellenére lefordult a magyar tőzsde, jelenleg fél százalékos a mínusz a BUX-nál. A hazai blue chipek közül az eddigi emelkedésből esésbe váltott az OTP, 1,2 százalékos a mínusz a részvénynél, a Mol eközben 0,3, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékos pluszban van, míg a Richter jegyzése 1,2 százalékkal lejjebb került.

Jó hangulatban indul a kereskedés a tengerentúlon

A remek európai befektetői hangulat közepette ugyancsak többnyire kedvező piacnyitást láthattunk a tengerentúlon, mindhárom vezető börze pozitív tartományban nyitotta a napot. A Dow 0,3 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban nyitott. A mai emelkedéssel mind a Dow, mind az S&P 500 új történelmi csúcson nyitott.

Nagyot ugrott a gáz ára Európában

Jelentősen, közel 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kedden kora délután a hétfői záróértékéhez képest, miután már 15. napja fordított irányba, nyugatról kelet felé tart a gáz továbbítása a Jamal-Európa gázvezetéken, és a meteorológusok előrejelzése szerint ismét téliesre fordul az időjárás Európa jelentős részén.

Tovább a cikkhez

Hatalmas rekorddal kezdte az évet az Apple - Már mindenki a metaverzumra fogad?

Rekordokkal indult az év a tőzsdéken, az év első kereskedési napján a világon elsőként az Apple piaci kapitalizációja meghaladta egy időre a 3000 milliárd dollárt. Megnéztük, hogy mi hajtja az árfolyamot, milyenek a cég kilátásai, hogy mit gondolnak az elemzők a részvényről és hogy olcsó-e még a papír a szárnyalás után.

Tovább a cikkhez

Nagyot raliznak a légitársaságok

A koradélutáni órákban jelentős pluszokat láthatunk a tőzsdéken jegyzett légitársaságok részvényeinél, a legjobban a Wizz Air teljesít, de két számjegyű a növekedés az IAG és az easyJet esetében is. A remek teljesítmény elsősorban egy nemrég közölt, omikronnal kapcsolatos dán kutatás bizakodó előrejelzésének köszönhető.

Jól teljesítettek tavaly a kínai elektromosautó-gyártók

Kedvező kiszállítási adatokat közöltek decemberről és a tavalyi év egészéről a New York-i tőzsdén jegyzett kínai elektromosjármű-gyártók, a NIO, az XPeng és a Li Auto.

Tovább a cikkhez

Kitart az emelkedés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Új igazgató az AutoWallis leányvállalata élén

Januártól új ügyvezetővel erősít az AutoWallis leányvállalata, a Wallis Motor Pest és Duna: a csoporthoz csatlakozó Mátrabérci Sándor 20 éves felsővezetői tapasztalattal rendelkezik prémium autómárka értékesítése terén. A két vállalat eddigi vezetője, Antal Péter a jövőben kizárólag az AutoWallis csoport Kiskereskedelmi üzletágának vezetésére koncentrál.

Tovább a cikkhez

Véget érhet a világjárvány? Szárnyalnak a légitársaságok részvényei

A nemrég hozott szigorítási intézkedések ellenére remekelnek ma a légitársaságok részvényei, ez elsősorban egy nemrég közölt, omikronnal kapcsolatos dán kutatás bizakodó előrejelzésének köszönhető.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Kimondottan jó hangulatban kezdik a napot a vezető európai tőzsdék, a német DAX 0,9 százalékos pluszban nyitott, a francia CAC 0,7 százalékkal került feljebb, a brit FTSE 100 1,1 százalékkal került feljebb, ugyancsak jelentősen feljebb került a milánói és a spanyol tőzsde is.

Jó hangulatban indul a kereskedés a magyar tőzsdén

A fontosabb időtávokon egyértelműen emelkedő trend figyelhető meg a hazai részvényindex esetében.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Kisebb emelkedést láthatunk a magyar tőzsdén a piacnyitás után, jelenleg 0,4 százalékos pluszban van a BUX. Ami pedig a hazai blue chipeket illeti, az OTP jegyzése 1 százalékkal került feljebb, a Mol részvénye 0,4 százalékos pluszban van, a Richter azonban lejjebb került 0,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig egyelőre stagnál.

Ugrik az Evergrande árfolyama, miután "csak" 39 épületét rombolják le egy szigeten

A China Evergrande Group árfolyama 10 százalékot ugrott kedden, miután a részvényekkel újraindult a kereskedés azt követően, hogy az ingatlanfejlesztő közölte, hogy a Hainan üdülőszigeten lévő 39 épület lebontására vonatkozó kormányzati utasítás nem befolyásolja az ottani projekt többi részét.

Tovább a cikkhez

Ma is jó hangulatú nyitás jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,7 százalékkal került feljebb, a S&P 500 értéke 0,6 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,57 százalékos pluszban áll, a Hang Seng értéke 0,04 százalékot esett, míg a CSI 300 értéke 0,14 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,43 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC értéke 0,3 százalékot emelkedhet, míg a FTSE értéke 0,28 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,16 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,19 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq értéke 0,23 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma már cseppet sem fogunk unatkozni: a Központi Statisztikai Hivatal kereseti statisztikákat közöl, és a kormányzati szektor egyenlegét is ismertetik. Kínából BMI-adat érkezik, amely megmutatja, hol tart a lassulástól szenvedő ázsiai óriásgazdaság. Fontos lesz még a francia inflációs adat, amely ha magasabb lesz a vártnál, akkor a eurózóna átlagos mutatója is alighanem a várakozások felett lesz, a múlt heti spanyol adat ugyanis rendkívül magas volt. Ma ezen kívül Németországból érkeznek munkaerőpiaci és kiskereskedelmi statisztikák, valamint OPEC-ülés is lesz.

2022. január 3. - január 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 4. kedd 9:00 KSH Keresetek okt.
január 4. kedd 9:00 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q3
január 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 5. szerda 8:30 MNB Referenciahozamok dec.
január 5. szerda 9:00 KSH Munkanélküliség nov.
január 6. csütörtök 9:00 KSH Termelői árak nov.
január 6. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Ipar (első becslés) nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem nov.
Nemzetközi makrogazdaság
január 3. hétfő 15:45 USA BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 2:45 Kína BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem nov.
január 4. kedd 8:45 Franciao. Infláció dec.
január 4. kedd 9:55 Németo. Munkanélküliség dec.
január 4. kedd 10:00   OPEC-ülés  
január 5. szerda 11:00 Olaszo. Infláció dec.
január 5. szerda 11:15 USA ADP foglalkoztatottság dec.
január 5. szerda 15:45 USA BMI (szolg.) dec.
január 5. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
január 6. csütörtök 2:45 Kína Caixin BMI dec.
január 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések nov.
január 6. csütörtök 14:00 Németo. Infláció dec.
január 6. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem nov.
január 6. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések nov.
január 7. péntek 8:00 Németo. Ipar nov.
január 7. péntek 11:00 EU Fogyasztói hangulat dec.
január 7. péntek 11:00 EU Infláció dec.
január 7. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem nov.
január 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,4 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 0,7 százalékos eséssel a PX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 2,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 1,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 1,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 585,06 0,7% 0,8% 5,8% 0,7% 19,5% 84,0%
S&P 500 4 796,56 0,6% 0,1% 5,7% 0,6% 27,7% 112,4%
Nasdaq 16 501,77 1,1% -0,4% 5,0% 1,1% 28,0% 236,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 791,71 0,0% 0,4% 2,7% 0,0% 4,9% 50,6%
Hang Seng 23 274,75 -0,5% 0,2% -2,1% -0,5% -14,5% 5,1%
CSI 300 4 940,38 0,0% 0,4% 0,8% 0,0% -5,2% 47,8%
Európai részvényindexek              
DAX 16 020,73 0,9% 1,2% 5,6% 0,9% 16,8% 38,3%
CAC 7 217,22 0,9% 1,1% 6,7% 0,9% 30,0% 47,3%
FTSE 7 384,54 0,0% 0,2% 3,7% 0,0% 14,3% 2,9%
FTSE MIB 27 730,32 1,4% 1,8% 6,9% 1,4% 24,7% 41,7%
IBEX 8 761,2 0,5% 1,6% 6,3% 0,5% 8,5% -7,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 924,62 2,4% 4,6% 2,0% 2,4% 23,3% 61,4%
ATX 3 865,31 0,1% -0,2% 4,5% 0,1% 39,0% 44,0%
PX 1 416,32 -0,7% -0,5% 3,9% -0,7% 37,9% 51,8%
WIG20 70 077,56 1,1% 2,9% 3,5% 1,1% 22,9% 33,4%
Magyar blue chipek              
OTP 17 035 2,6% 5,5% -2,0% 2,6% 27,5% 101,5%
Mol 2 584 2,5% 5,3% 7,2% 2,5% 18,0% -1,1%
Richter 8 890 1,9% 3,0% 4,3% 1,9% 19,5% 44,6%
Magyar Telekom 418 1,6% 3,0% 1,0% 1,6% 10,0% -17,4%
Nyersanyagok              
WTI 76,08 1,2% 0,7% 14,8% 1,2% 57,6% 45,4%
Brent 78,98 0,7% 4,0% 12,7% 0,7% 52,2% 37,4%
Arany 1 800,3 -1,2% -0,7% 1,4% -1,2% -5,1% 55,7%
Ezüst 22,85 -1,8% -1,0% 1,9% -1,8% -13,4% 38,7%
Devizák              
EURHUF 367,1 -0,4% -0,8% 0,6% -0,4% 1,2% 18,9%
USDHUF 325,0974 0,3% -0,6% 0,5% 0,3% 9,7% 9,3%
GBPHUF 437,2700 -0,5% -0,4% 2,6% -0,5% 7,7% 20,2%
EURUSD 1,1292 -0,7% -0,2% 0,1% -0,7% -7,7% 8,7%
USDJPY 115,1600 0,0% 0,7% 1,7% 0,0% 11,7% -2,4%
GBPUSD 1,3448 -0,7% 0,2% 1,7% -0,7% -1,6% 9,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 46 439,89 0,5% -8,4% -13,6% 0,5% 57,9% 4 385,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1,63 8,8% 10,1% 22,7% 8,8% 78,8% -33,6%
10 éves német állampapírhozam -0,12 -30,7% -49,2% -67,5% -30,7% -78,4% -145,9%
10 éves magyar állampapírhozam 4,53 -1,1% 3,0% -0,7% -1,1% 110,7% 37,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH