kereskedő deviza trader currency
Üzlet

Esett Amerika

Portfolio
Az elmúlt időszakban kifejezetten jó volt a hangulat a tőzsdéken, viszont tegnap este az USA-ban nagyot estek a vezető indexek azt követően, hogy nyilvánosságra hozták az amerikai jegybank decemberi ülésének jegyzőkönyvét, amiből kiderült, hogy a Fed a vártnál korábban emelhet kamatot az infláció megfékezésére, ami általánosságban kedvezőtlen a kockázatos eszközök számára. A Nasdaq Composite index például több mint 3 százalékot esett szerdán, amire már 11 hónapja nem volt példa, és ma reggel az ázsiai tőzsdéken is rossz volt a hangulat, valamint Európában is estek a vezető indexek. Az amerikai tőzsdéken nem mutattak határozott irányt a kereskedés kezdetén, később kissé emelkedtek, a hangulatot azonban James Bullard, Fed-döntéshozó elrontotta.

Esett Amerika

Csütörtökön eséssel zártak a részvényindexek, miután a befektetők a kereskedés utolsó szakaszában olyan jelzéseket kaptak, hogy a monetáris politika normalizálódása hamar bekövetkezik. A Dow Jones ipari index 0,47%-kal, 170 ponttal esett, az S&P 500 és a Nasdaq 0,1%-kal csökkent. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnökének szigorítással kapcsolatos szavaira a kötvények hozama is nőtt.

Bullard: meg kell emelnie a kamatot a Fed-nek!

A Federal Reserve már márciusban megkezdheti irányadó kamatának emelését - közölte csütörtökön James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulás

Nincs nagy mozgás a tengerentúlon a mai kereskedés során. Az S&P 500 közel van tegnapi záróértékéhez, mindössze 0,1%-os emelkedést tudott elkönyvelni eddig. A Dow és a Nasdaq ellentétesen mozog: az ipari index 0,4%-ot esést, a technológiai papírok kompozit indexe 0,3%-ot emelkedést mutat.

Csipegetik a tech papírokat

Úgy látszik, hogy a befektetők kockázati étvágya kezd visszatérni, hiszen az elmúlt napok esése után elkezdték venni a technológiai részvényeket. A Nasdaq és az S&P 500 a korábbi esést ledolgozta, de egyedi részvények szintjén 4,4 százalékot ugrott a Meta Platforms (FB), míg az Nvidia 2,4 százalékos pluszban van. A Nasdaq 100-on belül emellett jól teljesítenek a kínai tech papírok is, a Pinduodou például 7,4 százalékot ugrott, de a JD.com is 6,5 százalékos pluszban van.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Részben a Fed tegnap megjelent jegyzőkönyve miatt kialakult kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a magyar tőzsde is eséssel zárta a napot, a blue chipek közül az OTP és a Richter szerepelt a leggyengébben.

Tovább a cikkhez

Tovább ütik a Netflixet, de a Meta felpattant

A tegnapi eséshez képest ma visszafogottabb mozgásokat lehet látni az amerikai tőzsdéken, mindazonáltal az általános piaci hangulat továbbra is kedvezőtlen.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap Amerikában

Vegyes piacnyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,3 százalékot esett. A technológiai részvények tegnap hónapok óta a legsúlyosabb esést szenvedték el, miután megjelent a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, amely a befektetők által vártnál jóval szigorúbb hangnemet ütött meg, és a mostani várakozások szerint már márciusban jöhet az első kamatemelés, ami kedvezőtlen a magasan árazott növekedési részvényeknek, mint például a technológiai papíroknak.

Az OTP és a Richter húz lefelé a magyar tőzsdét

Az általánosan kedvezőtlen nemzetközi hangulattal összhangban a magyar tőzsde is esik a csütörtöki kereskedésben. A hazai blue chipek közül az OTP és a Richter teljesít a leggyengébben, míg a midcapek közül az Alteo tartózkodik nagyobb mínuszban.

Tovább a cikkhez

Vételen az AutoWallis a Kalliwodánál

Felemelte az AutoWallis célárát a Kalliwoda – derült a cég által publikált friss elemzésből. Az elemzőház továbbra is vételre ajánlja a részvényt, a célára pedig közel 90 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Továbbra is rossz a hangulat

Az európai részvények több mint 1 százalékot estek csütörtökön, mivel az amerikai jegybank decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből származó szigorú jelzések összezúzták a globális befektetői hangulatot, és a technológiai részvények árfolyama jelentősen visszaesett. A páneurópai STOXX 600 index 1,1 százalékot esett, és az év első három kereskedési napján látott rali során elért pluszoknak a nagy része elolvadt.

Odacsapott a Fed a techrészvényeknek: a 2008-as válság óta nem volt ilyen rossz évkezdet

A Fed héja hangvételű jelzésének és az amerikai államkötvényhozamok emelkedésének legnagyobb elszenvedői a növekedési részvények, azon belül is a technológiai papírok. A szektornak a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt olyan rossz évkezdete, mint az idei.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés a kriptopiacon, egyre rosszabbul néz ki a bitcoin

Nagyot esett a bitcoin árfolyama azt követően, hogy Kazaszhtánban zavargások törtek ki az üzemanyagárak emelkedése miatt, ami egy ponton ahhoz vezetett hogy az egész országban lekapcsolták az internetet. Ennek azért volt hatása a bitcoinra, mert a hálózat számítási kapacitásának majdnem ötöde található Kazahsztánban a relatíve olcsó áram miatt. Persze nem csak a kazah sztori játszott szerepet az esésben, hiszen tegnap a Fed meglepően szigorú decemberi jegyzőkönyve is borzolta a piaci kedélyeket, ráadásul a romló piaci hangulat közepette fontos technikai szintek is elestek, amely csak még inkább begyorsította az esést.

Tovább a cikkhez

Itt a meglepő döntés: hosszú idő után nem emelt kamatot az MNB!

Meglepetésre nem emelte irányadó kamatát az MNB – derül ki a csütörtöki egyhetes betéti tender meghirdetéséből. A következő két hétben még 40 bázispont emelésre van lehetősége a jegybanknak a kamatfolyosó változtatása nélkül. A hírre gyengül a forint.

Tovább a cikkhez

Jelentős esés az európai tőzsdéken

Egy százalék feletti esésekkel kezdődik a nap a vezető nyugat-európai tőzsdéken, a nyitást követő percekben a DAX 1 százalékos, a FTSE-100 szintén 1 százalékos, a CAC-40 1,3 százalékos mínuszban jár, míg az átfogó Stoxx 600 1,1 százalékkal került lejjebb.

Az európai tőzsdéken is leginkább a technológiai részvények esnek ma reggel, a kamatemelés és a kötvényhozamok emelkedése ugyanis különösen nem kedvez a növekedési részvényeknek.

Egy százalékos eséssel indítja a napot a BUX

A negatívra forduló nemzetközi befektetői hangulatban nyomás alá került a magyar tőzsde is, a BUX 1 százalékos csökkenéssel kezdte a csütörtöki kereskedést és mind a négy blue chip esik.

Tovább a cikkhez

Itt van Jim Cramer négy kedvenc részvénye az idei évre

Megnevezte négy top pickjét az idei évre Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője, véleménye szerint azon vállalatok járhatnak 2022-ben az élen, amelyek profitot termelnek és „kézzel fogható” eszközöket gyártanak.

Tovább a cikkhez

Meglepően héja volt a Fed, már márciusban jöhet az első kamatemelés

Nagyon szűk már az amerikai munkaerőpiac, így ez is fűtheti az egyébként is túl magas inflációt, és ezek együtt akár a korábban gondoltnál hamarabbi, vagy gyorsabb kamatemeléseket is szükségessé tehetik, sőt akár a válság alatt felvásárolt eszközök eladását is – ezt a meglepően héja hangvételű üzenetet küldte a szerda este megjelent kamatdöntési jegyzőkönyvével a világnak a Fed. A jelzésekre a részvénypiac eséssel, a kötvénypiac hozamemelkedéssel, a kamatpiac pedig azzal reagált, hogy már márciusra csaknem teljes valószínűséggel beárazta az első Fed kamatemelést, amelyet az év során további két hasonló szigorítás követhet.

Tovább a cikkhez

Leállították a bankok és a tőzsde működését Kazahsztánban

A jegybank kivételével az összes bank és a tőzsde működését is felfüggesztették Kazahsztánban – közölte ma a jegybank sajtótitkára a Khabar 24 tévécsatornán a Taszsz orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 1,1 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 értéke 1,9 százalékot veszített, míg a Nasdaq értéke 3,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel rossz hangulat látszik, a Nikkei értéke 2,83 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng értéke 0,38 százalékos mínuszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 1,62 százalék mínuszban nyithat, a CAC értéke 1,23 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE értéke 2,04 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 értéke 0,32 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,49 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági adatokat tekintve, Németországból inflációs- és ipari statisztikák érkeznek; az USA-ban a külkereskedelem és az ipari megrendelések novemberi statisztikáit közlik. Idehaza az MNB egyhetes betéti tenderére kell figyelnünk, a jegybank ugyanis további kamatemelést hajthat végre. Emellett érdemes figyelni a termelői árak alakulását is.

2022. január 3. - január 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 4. kedd 9:00 KSH Keresetek okt.
január 4. kedd 9:00 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q3
január 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 5. szerda 8:30 MNB Referenciahozamok dec.
január 5. szerda 9:00 KSH Munkanélküliség nov.
január 6. csütörtök 9:00 KSH Termelői árak nov.
január 6. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Ipar (első becslés) nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem nov.
Nemzetközi makrogazdaság
január 3. hétfő 15:45 USA BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 2:45 Kína BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem nov.
január 4. kedd 8:45 Franciao. Infláció dec.
január 4. kedd 9:55 Németo. Munkanélküliség dec.
január 4. kedd 10:00   OPEC-ülés  
január 5. szerda 11:00 Olaszo. Infláció dec.
január 5. szerda 11:15 USA ADP foglalkoztatottság dec.
január 5. szerda 15:45 USA BMI (szolg.) dec.
január 5. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
január 6. csütörtök 2:45 Kína Caixin BMI dec.
január 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések nov.
január 6. csütörtök 14:00 Németo. Infláció dec.
január 6. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem nov.
január 6. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések nov.
január 7. péntek 8:00 Németo. Ipar nov.
január 7. péntek 11:00 EU Fogyasztói hangulat dec.
január 7. péntek 11:00 EU Infláció dec.
január 7. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem nov.
január 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 3,1 százalékos elmozdulással a CAC index áll az élen, a sereghajtó 3,4 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 3,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 2,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 407 -1,1% -0,2% 5,3% 0,2% 19,8% 83,0%
S&P 500 4 700 -1,9% -1,9% 3,6% -1,4% 26,1% 107,1%
Nasdaq 15 771 -3,1% -4,4% 0,4% -3,4% 23,2% 217,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 332 0,1% 1,5% 4,6% 1,9% 8,0% 50,3%
Hang Seng 22 907 -1,6% -0,8% -3,6% -2,1% -17,2% 2,0%
CSI 300 4 868 -1,0% -0,3% -0,7% -1,5% -9,3% 44,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 271 0,7% 2,6% 7,3% 2,4% 19,2% 40,5%
CAC 7 376 0,8% 3,0% 9,0% 3,1% 32,6% 50,5%
FTSE 7 516 0,1% 1,3% 5,5% 1,8% 13,7% 4,5%
FTSE MIB 28 162 0,7% 3,0% 8,6% 3,0% 26,9% 43,4%
IBEX 8 790 -0,1% 1,3% 6,7% 0,9% 8,6% -7,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 097 0,6% 3,5% 2,3% 2,7% 22,8% 59,1%
ATX 3 968 0,3% 2,3% 7,3% 2,8% 41,8% 47,2%
PX 1 427 -0,7% 0,1% 4,8% 0,1% 38,9% 52,8%
WIG20 70 751 0,4% 2,3% 4,5% 2,1% 21,9% 34,2%
Magyar blue chipek              
OTP 17 115 1,7% 4,2% -1,5% 3,1% 25,5% 99,0%
Mol 2 618 0,7% 4,7% 8,6% 3,9% 17,9% -0,5%
Richter 8 775 -0,8% 0,9% 2,9% 0,6% 19,5% 37,1%
Magyar Telekom 416 -1,0% 1,5% 0,5% 1,2% 8,6% -18,1%
Nyersanyagok              
WTI 77 1,3% 1,3% 16,7% 2,7% 57,1% 45,3%
Brent 80 0,0% 1,3% 14,3% 2,6% 50,9% 40,4%
Arany 1 824 0,6% 1,2% 2,8% 0,1% -6,3% 54,2%
Ezüst 23 0,0% 4,5% 4,5% 0,0% -14,8% 43,8%
Devizák              
EURHUF 361 -0,6% -2,4% -0,8% -1,9% 0,6% 17,2%
USDHUF 318 -0,6% -2,5% -1,5% -1,9% 8,9% 9,7%
GBPHUF 434 0,0% -1,1% 1,9% -1,1% 9,0% 20,6%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 116 0,0% 1,8% 2,7% 0,9% 13,7% 0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 43 435 -5,2% -6,6% -19,2% -6,0% 27,6% 4 226,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

Friss felmérés: az OTP lett a hazai alapkezelők kedvence

Jól indult az év a tőzsdéken, ami alól a hazai részvénypiac sem kivétel, a BUX emelkedéssel kezdte 2022-őt. Rendszeres havi felmérésünkben ismét megkérdeztük a hazai alapkezelőket a magyar piac kilátásairól, arról, hogy merre mehet a BUX index és a forint, és hogy melyek a kedvenc részvényeik.

Tovább a cikkhez
cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH