zsiday viktor 2017 cfo summit
Üzlet

Zsiday Viktor: Úgy tűnik, a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége

Portfolio
A szigorodó monetáris politikával párhuzamosan változott meg a széljárás a tőzsdéken: a végtelen pénz ígérete nyomán felpumpált árfolyamú eszközök elkezdtek alulteljesítővé válni, míg az értékalapú befektetések vonzóbb célponttá váltak a befektetők szemében - ezt a dinamikát hívja az álom és a valóság szétválásának Zsiday Viktor legfrissebb blogbejegyzésében.

2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési stimulus omlott a világra, ami szükséges is volt, mert a vírusválságból eredő, eddig még soha nem látott gazdasági összeomlást csak így lehetett ellensúlyozni - kezdi Zsiday. Azonban a reálgazdasági hatáson túl a rendkívül bőkezű pénzosztogatás megtalálta útját az eszközpiacra is: világszerte felrobbant a lakások és részvények ára. A nulla közeli kamatok, a végtelen pénzbőség háttérbe szorította a fundamentumokat: egyre inkább nem a valós értékek, hanem az álmok számítottak.

"Kezdő elemző koromban főnököm azt mondta: aki számolni tud, az kötvényekkel foglalkozik, aki nem tud vagy inkább álmodozni szeret, az meg részvényekkel, ott bármit be lehet fantáziálni, a számok másodlagosak (így lettem részvényes, a mellettem ülő Tardos Gergő meg kötvényes)" - írja a szakember.

Minél több a pénz, annál könnyebb álmodozni, és annál nagyobb álmokat lehet szőni. Ezeknek az álmodozásoknak kiváló indikátorai voltak a Tesla részvények sokszorozódása, a mémrészvények, a Gamestop, AMC short-squeeze, a mindenféle coin-ok árának száguldása, annak ellenére, hogy egyre többféle jelent meg belőlük, tehát a kínálat is sokszorosára nőtt.

Azonban a költségvetési stimulusok inflációt is generáltak, ami immáron egyre aggasztóbb, és a jegybankok kezdenek fellépni ez ellen, egyrészt várhatóan kamatemelésekkel, a pénznyomtatás leállításával, sőt az amerikai jegybank felvetette azt is, hogy (horrible dictu!) szűkíteni fogja a mérlegét, azaz a korábban keletkeztetett többletpénz egy részét megkezdi kivonni a gazdaságból.

Ez pedig egyre jobban kezd meglátszani a piacokon.

"Bevallom, hogy 2021-ben óriási hibát követtem el - írja mert már év elején láttam a buborék jeleit, és azt gondoltam, hogy ellene kell fogadni, de ez téves elképzelés volt: a buborékok tetőépítése lassú, fájdalmas folyamat, hatalmas áremelkedésekkel, és időnként esésekkel. Az eső trend jellemzően csak később indul meg, és Keynestől tudjuk, hogy az azt megelőző emelkedés a buborékban mindig egy picit pont tovább tart, mint a buborékot shortolók pénze." - írja.

Most azonban egyre több jele van, hogy az álmok helyett a valóság kezd előtérbe kerülni: aminek nincs hozama, csak az álom van benne, attól egyre inkább szabadulnak, aminek van valami értelmezhető, valós hozama, azt viszont megveszik – ez az idei évben különösen látványos: Gamestop nem kell (pedig még azt is beígérte, hogy beszáll a szupertuti NFT szektorba), de forint (carryplay, azaz valódi hozam) igen. A Russel 2000 Growth szegmense combos mínuszban van 2022-ben, a Value kicsi pluszban. A Bitcoin duplacsúcsot ütött 2021-ben, de most (2020 tavasza óta először) átesett a 200-napos mozgóátlagon, ami egy ekkora száguldás után mindenképpen intő jel, könnyen lehet, hogy nagyobb áresés előszele.

A Gamestop és AMC 8-10 hónapos minimumon, miután hónapokon át nem mentek sehova: ez bizony tetőnek néz ki. Nézzük meg a GME árfolyamát: a hodlerek lehet, hogy megremegnek, úgy tűnik nem maradt már üres gyémántkéz: mindben részvény van. Az AMC esetén a pirossal jelölt zónában vevők – azaz az elmúlt háromnegyed év összes vásárlója – bukóban van. És nem jön pénzutánpótlás az államtól, sőt emelkednek a kamatok/alternatív hozamok.

amcbukó
Forrás: Tradingview, Zsiday blog
gmediamondhands
Forrás: Tradingview, Zsiday blog

Mindez nem jelenti azt, hogy tőzsdei összeomlás jön. Gazdasági fellendülés idején nagyon ritkán van tartós tőzsdei medvepiac. Ugyanakkor hirtelen éles és mély korrekció, illetve az álom és a valóság szétválása megtörténhet,

sőt úgy tűnik már el is kezdett megtörténni.

Címlapkép: Portfolio

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH