FONTOS Még több területet készül annektálni Oroszország: újabb országban robbanhat ki háború
 
Előfizetői tartalom

Világok ütköznek egymásnak - Zajlik az év meccse, Buffett vagy Cathie Wood nyer?

Nem voltak jó éveik az elmúlt másfél évtizedben azoknak, akik értékalapon fektettek be, na nem azért, mert azzal a stratégiával nem lehetett pénzt keresni, hanem azért, mert a növekedési részvényeket vásárlók akár a piaci átlagnál lényegesen nagyobb hozamot érhettek el, valahogy nem a távközlési vagy olajipari részvényekről, inkább a tech vállalatokról, elektromosautó-gyártókról szóltak a hírek. Most azonban fordulhat a kocka, egyre többen hisznek abban, hogy végre az értékalapú megközelítés lesz a nyerő, a példát pedig minden idők egyik legjobb befektetője, az értékalapú megközelítést alkalmazó Warren Buffett szolgáltatja, aki az elmúlt hónapokban lenyomta az egyszerre csodált és utált bikapiaci királynőt, a növekedési részvényekbe fektető Cathie Woodot.

Világok ütköznek egymásnak, amikor értékalapú vagy növekedési részvények befektetőiről beszélünk, az első csoportba azok tartoznak, akik az erős fundamentumokkal, relatíve alacsony árazással, a piaci átlagtól valamivel elmaradó kockázattal jellemezhető részvényekbe fektetnek, utóbbiba pedig azok, akik magas várható bevétel- illetve profitnövekedésű vállalatok részvényeibe fektetnek, akár azon az áron is, hogy azoknak a részvényei akár jóval a piaci átlag feletti árazásúak, kockázatuk magas, árfolyamuk pedig volatilis.

Nem is találhatnánk jobb párost a két befektetői archetípus bemutatására, mint Warren Buffettet és Cathie Woodot. Előbbi A Befektetőlegenda, 91 évesen is aktív, a Bloomberg listáján 114 milliárd dollárral a világ 8. leggazdagabb embere, hitvallása szerint hosszú távon, értékalapon fektet be olyan cégekbe, amiknek érti a működését.

warren buffett
Warren Buffett Fotó: J. Kempin/Getty Images

Cathie Wood, szintén nem fiatal, már 66 éves, a bika piac királynőjének is nevezett hölgy a befektetéseiben Buffett ellentéte, alapjaiban növekedési részvényekbe fektet, a jövő nagy témáiban, többek között robotikában, önvezetésben, űrkutatásban keres befektetéseket, nem zavarja a magas árazás és volatilitás, sőt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés