Előfizetői tartalom

Mennyire fáj a magyar vállalatoknak az ukrajnai háború?

Portfolio
Tegnap nagy ütést kaptak azoknak a vállalatoknak a részvényei, amelyeknek van közvetlen vagy közvetett kitettségük Ukrajna vagy Oroszország felé. A magyar részvénypiacon is heves volt az esés, nagyot esett az OTP, a Waberer's és a Masterplast árfolyama is, de az orosz és ukrán kitettség nélküli vállalatok részvényárfolyama is alaposan lejjebb került. Megnéztük, hogy milyen csatornákon keresztül hat az érintett vállalatokra az ukrajnai háború.

Nagy esés csütörtökön a magyar tőzsdén

Tegnap alaposan megütötték a magyar részvénypiacot is, az élen az ukrán és orosz leánybankkal is rendelkező OTP állt, de nagyot esett a Waberer's és a Masterplast árfolyama is. Megnéztük, melyik cégre milyen csatornákon keresztül hat az Ukrajnai háború.

OTP

Az OTP Oroszországban és Ukrajnában is jelen van, az ukrán bank mérlegfőösszegben és profitban is nagyobb, mint az orosz. Az ukrán bank mérlegfőösszege 911 milliárd forint (a legfrissebb elérhető adatok, tavaly szeptemberi állapot szerint), ami a bankcsoport mérlegfőösszegének 3,5 százaléka, az orosz pedig 746 milliárd forint, ami az OTP teljes mérlegfőösszegének 2,8 százaléka. A bruttó hitelállomány Ukrajnában 606, Oroszországban 689 milliárd forint, bankcsoport szinten 3,8 illetve 4,4 százalék.

Az ukrán bank saját tőkéje 147, az oroszé 224 milliárd forint, előbbi a bankcsoport tőkéjének 5,4, utóbbi 8,3 százalékát adja.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái