Előfizetői tartalom

Az olajkartellen a világ szeme, most újra szuperhősként kezelik őket

Az OPEC+ olajkitermelő országok képviselői csütörtökön ülnek össze, hogy meghatározzák kitermelésük májustól érvényes szintjét. Az ülés több szempontból is fontos, ugyanis egyrészt nagy kérdés, hogy az orosz kőolajexport csökkenését tudják-e a nagyobb szereplők pótolni, és hogy mennyire elkötelezettek a fontos olajkitermelők az olajár stabilizálásában vagy abban, hogy a mostani szintekhez képest lejjebb szorítsák az olajárakat, a magas energiaárak ugyanis világszerte magas inflációt okoztak, és akár erőteljes gazdasági lassuláshoz is vezethetnek. Nagyot fordult a világ az olajkitermelők körül néhány hónap alatt, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere szerint tavaly még kitaszítottnak érezték magukat, most viszont szuperhősökként kezelik őket, mivel az olaj iránt újra nagy a kereslet.

Jön az OPEC+ ülése Csütörtökön tartanak ülést a fontos kőolajkitermelő országok, ahol döntenek majd arról, hogy májustól mennyivel növelik a kitermelésüket. A fontosabb szereplők felől szivárgó információk alapján az OPEC+ valószínűleg ragaszkodni fog a májusi olajkibocsátás mérsékelt növelésére vonatkozó tervekhez. Az OPEC+ országok 2021 augusztusa óta minden...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés