Előfizetői tartalom

Milyen világ jön Magyarországon, ha megegyezünk az unióval az orosz olajról?

Nagy Viktor
Formálódik a hatodik uniós szankciós csomag Oroszországgal szemben, Magyarország és a Mol pedig az egyeztetések középpontjában áll, az orosz olajról és olajtermékekről való leválás ugyanis nekünk lehet a legnehezebb. Az átállás a magyar kormány és a Mol szerint is hosszú ideig tarthat és költséges, és nyilvánvalóan nem mindegy, ki viseli ezeket a költségeket, részben erről is szól most a vita. Nagy kérdés, hogy az átmeneti időszakban, és főként az orosz olajról való esetleges leválás után lesz-e elég üzemanyag, főleg gázolaj Magyarországon és a régióban, a Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint reális esélye van annak, hogy üzemanyaghiány alakuljon ki Magyarországon, erre figyelmeztetett egyébként egy esetleges embargó hatásaként a Mol is.

Készül az uniós embargó, jöhetnek a kivételek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt hét szerdán mutatta be az Európai Unió hatodik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagját, az eredeti tervek szerint az uniós tagállamoknak 6 hónap múlva, tehát novemberben kellene felhagyni a nyersolaj és év végéig a finomított olajtermékek behozatalával, ez alól kapott volna 2023 végéig szóló felmentést Magyarország és Szlovákia, vagyis praktikusan a Mol, ugyanis a magyar vállalatnak Százhalombattán és Pozsonyban is van finomítója, ahol jellemzően orosz olajat dolgoznak fel, Pozsonyban 100 százalékban, Százhalombattán pedig jelenleg 65-70 százalékban.

Az elmúlt napokban egyeztetések zajlottak a tagállamok között az olajembargóról, ugyanis egyhangú szavazásra lenne szükség a szankciók életbe lépéséhez, azonban több tagország, így Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Csehország, Bulgária és Görögország is szeretne bizonyos könnyítéseket, felmentéseket.

Ezek közül Magyarország tiltakozása a legerősebb, nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen személyesen Magyarországra repült, hogy egyeztessen a témában Orbán Viktorral, ma pedig Emmanuel Macron egyeztetett a magyar kormányfővel.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái