benzin üzemanyag
Üzlet

Újra gond van: bezárt benzinkutak, akadozó üzemanyag-ellátás a kormány döntése után

Portfolio
Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás azután, hogy a kormány csütörtökön bejelentette a külföldiek számára piaci árra emelt üzemanyagot, az ugyanis felhajtotta a keresletet, illetve akár több tízezer pert is maga után vonhat – számolt be az RTL szombat esti Híradója.

40 liter benzin 29 ezer forintba kerülne egy kúton, azaz literenként 718 forint az ár, de a magyar forgalmi engedély bemutatása után a kasszálnál a 480 forintos hatósági árra módosítják az árat, így végül bő 19 ezer forintot fizetett az illető – mutatja a riport, amely emlékeztet arra, hogy a benzinkutak hétfőig kaptak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre. Ez az rögzíti, hogy a 480 forintos hatósági ár csak a magyar rendszámmal, illetve forgalmi engedéllyel rendelkező gépjárművek számára értékesíthető.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint azonban rengeteg problémát hozott az új rendelet, aminek a szabályait egyébként sem lehet betartani, ezért már pénteken levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek. Erről itt írtunk:

A riportban úgy fogalmazott:

Az a meglátásunk, hogy perek tízezrei indulhatnak el a benzinkutakat üzemeltető társaságokkal szemben, akik diszkriminatívan különböztetik meg a külföldi és a hazai rendszámú gépkocsi tulajdonosokat.

Ezt az osztrák autóklubok is így látják – hangzik el a riportban és beidézik az alábbi szombati közleményeket is:

A két osztrák szervezt szerint az új magyar szabályozás, amely hátrányosan érinti a külföldieket, uniós jogot sért, miközben a kormány a benzinturizmus visszaszorítása miatt lépett, ami már veszélyeztette az ellátásbiztonságot.

Az ellátás már most sem mindenhol zökkenőmentes, több nagy benzinkúton már ma sem lehetett dízelt tankolni, máshol benzinből is csak a piaci árú prémium elérhető

- hangzott el a riportban.

Az RTL Híradó olyan kutat is talált, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Az érintett üzemeltető hálózat, a Shell Magyarország az RTL-nek elismerte: előfordulhatnak átmeneti készlethiányok egyes töltőállomásokon. Ennek oka pedig az, hogy „az utóbbi időszakban kiemelten megnövekedett üzemanyag-kereslet” és közben végesek a kapacitások.

A holtankoljak.hu szerint ez az árstop miatt van így. Bujdos Eszter, a portál szakértője megjegyezte: nagyon megfogyatkozott azoknak a nagykereskedő cégeknek a száma, akik jelenleg üzemanyagot értékesítenek, hiszen akár több, mint 100 forintnyi veszteséggel tudnak csak üzemanyagot értékesíteni literenként, „tehát érthető, hogy ezt az üzemanyagot nem Magyarországon adják el, hanem külföldön”. A kieső importot a Mol-tól próbálják beszerezni, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni.

Egri Gábor a riportban elárulta, hogy

a magánbenzinkutak felől leadott rendeléseket csak átlagosan 66%-os arányban teljesítik a nagykereskedők, „tehát nem adnak annyit, mint amennyit rendelnek”.

A Mol azt jelezte az RTL-nek, hogy a csütörtök esti nagy forgalom miatt a határokon, vagy az autópályák mentén még előfordulhatnak átmeneti készlethiányok, de mindent megtesznek azért, hogy ez megoldódjon és folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra.

A riport végén beidézik a holtankoljak.hu véleményét, miszerint a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt a következő hetekben akkor is nőni fog az üzemanyagkereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni, azaz megszűnik a benzinturizmus. Ez azért érdekes, mert a Mol illetékese azt jelezte: a határok menti benzinturizmus visszaesésével júniusban már 15%-os üzemanyagkereslet visszaesés várható, ami így növeli az egész ország ellátásbiztonságát.

Címlapkép forrása: Getty Images

Severodonetsk
Klicsko
Milánó szökőkutak
Szeverodonyeck vegyiüzem
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
josep borell