Előfizetői tartalom

Megérkezett a jelzés - Itt az idő beszállni a tőzsdén?

Nagy Viktor
Tartósan magas infláció, ár-bér spirál, jegybanki szigorítások, beszállítói láncok széttöredezése, deglobalizáció, ukrajnai háború, csak néhány téma, ami miatt aggódnak a befektetők, és ami mély nyomokat hagyott a tőzsdéken is. De ha bear market is az, amit a részvénypiacokon látunk, az sem egyenes út még lejjebb, a medve piacokat is ralik szakítják meg, sokszor pont akkor, amikor már magas a befektetői pesszimizmus. A fontosabb részvényindexek technikai képe távolról nézve nagyon csúnya, az S&P 500-ban vagy a Nasdaqban is ijesztő letörés látszik, ennek ellenére jöhet akár hosszabb ideig tartó felpattanás, amihez a bearish hangulat már kezd megágyazni. Pánikról egyelőre nem beszélhetünk, de sok esetben ritkán látott pesszimizmus uralkodik a tőzsdéken, ami a múltbeli tapasztalatok alapján jellemzően meghozza a vevőket. És sokszor a jó híreket is.

AAII Bull-Bear indikátor A kisbefektetői hangulatot mérő AAII felmérés alapvetően arról szól, hogy a megkérdezettek hány százaléka vár emelkedést, stagnálást vagy esést a következő 6 hónapban. Az AAII egyfajta kontraindikátorként is szolgál, amikor kifejezetten pesszimisták a befektetők, akkor jellemzően javul a hangulat, emelkednek, de legalábbis nem esnek tovább a részvényárfolyamok...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái