tőzsde részvény
Üzlet

Nő a feszültség Tajvanon - Rángatják a tőzsdéket

Portfolio
Egyre élesebb a Kína és Amerika közötti geopolitikai feszültség azután, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ellátogat Tajvanra ázsiai körútjának részeként. A vezető Európai tőzsdék ma eséssel zártak, az amerikai piacon is lefelé volt az irány a nyitás után, nap közben azonban jött egy éles fordulat.

No para. Egyelőre

Volt egy része a mai kereskedésnek, amikor úgy tűnt, hogy akár felfelé is vehetik az irányt a vezető amerikai részvényindexek, a nap végére azonban az eladói nyomás érvényesült, a Dow 1,2, az S&P 500 0,7, a Nasdaq 0,3 százalékot esett. Dráma nincs, bizonytalanság van.

spcvd

Tajvan a fókuszban

A tajvani geopolitikai feszültség nyomás alatt tartotta ma az európai tőzsdéket, a vezető nyugat-európai részvényindexek ma jellemzően estek, a régiónk alulteljesítő volt.

Éles fordulat napon belül

A kereskedés elején az amerikai tőzsdéken még lefelé tartottak az árfolyamok, a tajvani konfliktus miatt az S&P 500 már közel 1 százalék mínuszban is állt, jelenleg azonban már 0,5 százalék pluszban van. A geopolitikai feszültséget a befektetők megyelőre nem ítélik meg súlyosnak, ráadásul több vártnál jobb gyorsjelentés is érkezett, ennek hatására emelkedtek az árfolyamok.

spx4555

A Nasdaq 0,7 százalék plusszához sokat hozzátettek a jó gyorsjelentések, például az uberé.

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül csak a Richter árfolyama emelkedett.

Tovább a cikkhez

Mínuszos lehet a zárás Európában

A zárás előtti órában sem látni fordulat jelét az európai börzéken, mérsékelt, 0,3, illetve 0,4 százalékos mínuszban van a francia CAC és a német DAX.

Még mindig érkezik az olcsó orosz olaj, bődületes új rekordok jöhetnek a Molnál

A Mol továbbra is hozzájut az olcsó orosz olajhoz, ráadásul az olaj világpiaci ára még mindig magas, és a vállalat eladásai is jól alakulnak, főként Magyarországon, ahol az eddig a fogyasztók nagy része számára elérhető literenként 480 forintos üzemanyag miatt a magyarok úgy tankoltak, mintha nem lenne holnap. Ezek eredője az, hogy a Mol a második negyedévben korábban soha nem látott eredményt érhetett el, a várt számok kilógnak a grafikonokról, ha valahol van extraprofit, akkor a Molnál biztosan (erre mondja azt a cég, hogy az elmúlt évtizedekben megdolgoztak azért, hogy most profitáljanak az olcsó orosz olajból), ebből von el majd az állam tetemes szeletet a megemelt különadóval.

Tovább a cikkhez

Tovább szárnyal az arany

Az arany ma délután 0,5 százalékos pluszban van, miután növekednek a geopolitikai kockázatok Nancy Pelosi tajvani látogatásának következtében. A napon belüli csúcs az 1788 dolláros árfolyamszinten volt.

aranyárak

Eséssel indul a nap Amerikában

A nyitást követően a Dow Jones 0,5, az S&P 500 0,3, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos mínuszban van.

amerikanyito

Mínuszos nyitás jöhet Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,1 , az S&P 500 0,2 , a Nasdaq pedig 0,3 százalékos mínuszban nyithat.

Erős eredmények után megemelte előrejelzéseit a Ferrari

A Ferrari a második negyedévben felülmúlta az elemzői várakozásokat és új csúcsra duzzadt a cég rendelésállománya, ami arra késztette az olasz luxus sportautógyártót, hogy megemelje az egész évre vonatkozó előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Jön a Richter gyorsjelentése - Mire számítsunk?

Folytatódhatott a bevétel-és a profitnövekedés a második negyedévben a Richternél és mint a nettó árbevétel, mind az adózott eredmény új csúcsra emelkedhetett a Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján.

Tovább a cikkhez

Mínuszba fordult a BUX, de a Richter részvényei jól állják a sarat

A hazai blue chipek közül csak a Richter részvényei emelkednek.

Tovább a cikkhez

Valósággal kilőtt Pinterest, több mint 20 százalékot ralizott a papír

A Pinterest részvényei a vártnál jobb felhasználói számoknak köszönhetően jelentősen erősödtek, még annak ellenére is, hogy a profit és a bevétel elmaradt az előzetes becslésektől, valamint a vállalat gyenge előrejelzést adott a harmadik negyedévre. Ezen kívül az Elliott Management aktivista befektető vállalat külön megerősítette, hogy ők a Pinterest első számú befektetői, és meggyőződésük szerint remek értékteremtési lehetőség van a vállalatnál.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés

A déli órákban sem látni fordulat jelét az európai börzéken, a szerb index kivételével az összes tőzsde esésben van.

Ma is esnek az olajárak

A tegnapi naphoz hasonlóan ma is folytatódik az olajárak esése, a Brent árfolyama már a 100 dolláros árszint alatt helyezkedik el.

olajaugusztus

A WTI hordónkénti jegyzése pedig a 95 dolláros árszint alatt van.

brenttt

Nem látni fordulat jelét

A nyitást követően sem látni változást, az európai részvényindexek továbbra is mérsékelt esésben vannak. Kivétel ez alól a magyar és a portugál tőzsde.

Örülhetnek a BP részvényesei az elszálló olajárnak

Rekordprofitokról számolnak be a világ olajvállalatai, miután az orosz-ukrán háború magasba repítette a nyersanyagárakat. Nincs ez másképp a BP-nél sem, amely ma tette közzé második negyedéves gyorsjelentését. A brit olajipari óriás az elemzői várakozásokat felülmúló, 8,5 milliárd dolláros nettó eredményről számolt be és 10 százalékkal megemelte a negyedéves osztalékát.

Tovább a cikkhez

Nincs még vége: újabb kriptós piramisjátékra derült fény

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hétfőn közölte, hogy vádat emelt 11 személy ellen egy kriptopiramis-rendszer létrehozásában és népszerűsítésében játszott szerepük miatt, amely több mint 300 millió dollárt gyűjtött össze a lakossági befektetőktől.

Tovább a cikkhez

Mínuszban Európa

Kisebb mínuszban nyitottak a vezető európai részvényindexek, a DAX 0,4, a CAC 0,3, az FTSE pedig 0,1 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

0802

Kisebb pluszban kezdi a napot a BUX

A blue chipek közül csak a Richter részvényei emelkednek.

Tovább a cikkhez

Még soha nem kaszált ekkorát a Raiffeisen: az osztrák bank lesz a háború nyertese?

Nagyot ment a második negyedévben a Raiffeisen Bank International: történetének alighanem a legmagasabb, 1,270 milliárd eurós konszolidált nyereségét érte el 3 hónap alatt. Igaz, hogy a bolgár leánybank eladása 453 millió eurót hozzátett az eredményhez, de enélkül is rekordprofitról beszélhetnénk. Az orosz leánybank nyeresége euróban számítva az egy évvel korábbihoz képest ötszörösére (!), 534 millió euróra emelkedett, miután sikerült a banknak a saját hasznára fordítania a kelet-európai országban a háborús körülményeket. Ennek fényében egyre érdekesebb, mire jutnak majd Bécsben az oroszországi kivonulásról szóló opciók mérlegelése után, ami még most is tart. Az orosz és a bolgár "sztori" összességében a nyereség csaknem 80%-át hozta a társaságnak, a magyar leánybank nyeresége viszont euróban a negyedére esett, az új banki különadó és a forint gyengülése nem segít a magyarországi eredményjavításban.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,5 százalékot esett, a Hang Seng 2,75 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,74 százalékos mínuszban áll.
  • Eséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,58 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC viszont 0,07 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 1,06 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,33 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,48 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,45 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Az MNB ma reggel teszi közzé szokásos havi hitelintézeti statisztikáját, illetve a kamatokról szóló adatokat. Ezeken túl viszont más fontos adat, illetve döntés nem várható.

2022. augusztus 1-7.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 1. hétfő 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi jún.
augusztus 1. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem (második becslés) máj.
augusztus 2. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege jún.
augusztus 2. kedd 8:30 MNB Kamatstatisztika jún.
augusztus 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 3. szerda 8:30 MNB Lakásárindex Q1
augusztus 3. szerda 9:00 KSH Kiskereskedelem jún.
augusztus 4. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
augusztus 4. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
augusztus 5. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok júl.
augusztus 5. péntek 9:00 KSH Ipar jún.
augusztus 5. péntek 9:00 KSH Kereskedelmi szállsáhelyek forgalma jún.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 1. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi jún.
augusztus 1. hétfő 8:00 Németo. Kiskereskedelem jún.
augusztus 1. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség jún.
augusztus 3. szerda 8:00 Németo. Külkereskedelem jún.
augusztus 3. szerda 11:00 EU Termelői árak jún.
augusztus 3. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem jún.
augusztus 3. szerda 16:00 USA Gyáripari megrendelések jún.
augusztus 4. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jún.
augusztus 4. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
augusztus 4. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem jún.
augusztus 5. péntek 8:00 Németo. Ipar jún.
augusztus 5. péntek 8:45 Franciao. Ipar jún.
augusztus 5. péntek 8:45 Franciao. Külkereskedelem jún.
augusztus 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 21,9 százalékos eséssel az ATX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 15,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 49,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 28,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 798,4 -0,1% 2,5% 5,5% -9,7% -6,1% 49,3%
S&P 500 4 118,63 -0,3% 3,8% 7,7% -13,6% -6,3% 66,3%
Nasdaq 12 940,78 -0,1% 5,0% 11,7% -20,7% -13,5% 119,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 993,35 0,7% 1,1% 7,9% -2,8% 2,6% 40,1%
Hang Seng 20 165,84 0,0% -1,9% -7,7% -13,8% -22,3% -26,8%
CSI 300 4 188,68 0,4% -0,6% -6,2% -15,2% -12,9% 11,1%
Európai részvényindexek              
DAX 13 479,63 0,0% 2,0% 5,2% -15,1% -13,3% 10,0%
CAC 6 436,86 -0,2% 3,2% 8,5% -10,0% -2,7% 25,5%
FTSE 7 413,42 -0,1% 1,5% 3,4% 0,4% 5,4% -0,1%
FTSE MIB 22 429,47 0,1% 4,9% 5,0% -18,0% -11,6% 3,8%
IBEX 8 085,1 -0,9% 0,0% -1,1% -7,2% -6,8% -23,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 265,24 1,1% 1,3% 7,5% -16,7% -13,1% 18,1%
ATX 3 016,04 -0,4% 1,4% 5,3% -21,9% -13,4% -6,9%
PX 1 206,89 -2,2% -2,7% -0,9% -15,4% -0,2% 18,9%
WIG20 55 345,68 0,6% 3,0% 3,6% -20,1% -18,2% -11,9%
Magyar blue chipek              
OTP 8 380 3,2% 2,7% -0,1% -49,5% -48,6% -12,5%
Mol 2 910 0,1% 2,5% -0,1% 15,5% 20,7% 4,6%
Richter 8 100 0,3% -0,9% 16,7% -7,2% -2,4% 23,9%
Magyar Telekom 313 0,2% -2,2% -2,8% -23,9% -26,9% -32,8%
Nyersanyagok              
WTI 96,64 -4,7% -2,8% -12,1% 28,5% 30,7% 96,6%
Brent 100,17 -9,0% -4,9% -10,3% 27,8% 31,0% 95,3%
Arany 1 765,57 0,1% 2,8% -2,3% -3,1% -3,2% 38,8%
Ezüst 20,35 0,4% 10,2% 2,5% -12,5% -20,4% 21,6%
Devizák              
EURHUF 400,4250 -0,8% 0,5% -0,1% 8,6% 12,0% 32,1%
USDHUF 389,7839 -1,5% 0,0% 1,1% 20,3% 29,2% 51,9%
GBPHUF 479,1599 -0,4% 1,7% 3,3% 9,1% 14,2% 41,1%
EURUSD 1,0273 0,8% 0,5% -1,1% -9,7% -13,4% -13,0%
USDJPY 133,6800 0,0% -2,2% -1,1% 16,1% 21,8% 21,4%
GBPUSD 1,2282 0,9% 2,0% 2,3% -9,3% -11,7% -7,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 282,92 -2,1% 9,3% 21,0% -49,6% -44,9% 752,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,6 -1,4% -7,6% -10,3% 73,8% 110,3% 15,7%
10 éves német állampapírhozam 0,7 -8,5% -27,8% -43,0% -492,2% -240,1% 65,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,92 -4,8% -3,9% -3,1% 72,9% 170,3% 145,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

kereskedő deviza trader currency
forint200124
Allen Weisselberg
zelenszkij erdogan
armani
földgáz
dinnye
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock