Előfizetői tartalom

Viharos hetek az olajpiacon: január óta nem látott mélyponton a kőolaj ára

Portfolio
Komoly volatilitás mellett zajlik a kereskedés az olajpiacon, miután június és augusztus között zsinórban 3 hónapja csökkentek az árak, erre pedig a 2020-as év eleje, a világjárvány kitörése óta nem volt példa. Szeptember első felében folytatódott az esés, amivel a múlt héten már a háború kitörése előtti szintre csökkent az olaj ára.

Mi áll az esés hátterében?

Amíg a háború kitörésekor a kezdeti pánik és piaci bizonytalanság együttese, addig júniusban már az orosz energiahordozókra kivetett embargó hajtotta fel az árakat, közel 15 éve nem látott szintre. Ehhez képest a nyári hónapok a kőolajár csökkenéséről szóltak, olyannyira, hogy 2020 óta, a világjárvány kitörése óta most fordult elő először, hogy zsinórban 3 hónapot is eséssel zárjon az olaj ára.

A Brent típusú kőolaj a júniusi 117 dolláros értékhez képest 18,8 százalékkal kerül lejjebb, és a 95 dolláros hordónkénti árszinten zárta az előző hónapot. Szeptember első felében is folytatódik az esés, az előző héten a mélypont a 87,4 dolláros hordónkénti árszinten volt. Ehhez képest jelenleg mintegy 7 százalékkal van feljebb az ár.

brent0914tamasz

A WTI múlt heti mélypontja pedig a júniusi 115 dolláros csúcsához képest közel 23 százalékkal volt lejjebb, és a 89 dolláros hordónkénti árszinten zárta az augusztusi hónapot. A Brenthez hasonlóan szeptemberben folytatódott az esés, a heti mélypontot a 81,4 dolláros árszinten volt, amihez képest jelenleg nagyjából 7,5 százalékkal van magasabban az ár.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés