volkswagen gyár
Üzlet

A telet még kihúzza a Volkswagen, de jövőre termeléskiesés jöhet

Portfolio
A Volkswagen a következő 5-6 hónapban képes lesz fenntartani a termelést, ha Németország továbbra is feltölti gáztartalékait, de az emelkedő energiaárak és az ellátási hálózatok instabilitása kockázatot jelent a globális termelésre – számol be a hírről a Reuters egy vezető beosztású személyre hivatkozva.

Ha nem indulnak újra a gázszállítások Németországba Oroszországból az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül, az autógyártó 2023 júniusától földgázhiányra számít - tette hozzá a magát megnevezni nem kívánó vezető, aki előrejelzését a Goldman Sachs Németország gázellátásáról szóló tanulmányára alapozta.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az európai gáztárolók jelenleg 85,6%-ban tele vannak, a németországi készletek pedig közel 90%-ban, de hogy a tél után milyen lesz a kép, az még nem világos.

Az alkatrészhiány elleni védekezés rövid távú intézkedései közé tartozik a raktárakban és például hajókon és vonatokon történő készletezés. A középtávú megoldások közé tartozhat a termelés más régiókba történő áthelyezése.

A Volkswagen egy másik vezetője, Michael Heinemann, aki a VW Kraftwerk szóvivője, egy médiabeszélgetésen elmondta, hogy az autógyártó több mint 20%-kal csökkenti a földgázfelvételt, ami a kormány által meghatározott minimum. Összességében az európai telephelyek egészén kétszámjegyű százalékos értékkel csökkentheti fogyasztását - tette hozzá, anélkül, hogy pontos számot mondott volna.

Az energiaigényes területeken, például az üveg- és vegyiparban dolgozó beszállítók azonban nem sokáig tudják majd viselni a gáz- és áramár-emelkedést - figyelmeztettek a VW vezetői. Bár a legtöbb Európában gyártott autóalkatrészt európai üzemek használják fel, néhányat külföldi telephelyekre szállítanak. Egyetlen hiányzó alkatrész is leállíthatja a termelést, amint azt az elmúlt évek félvezetőhiányának következményei is mutatják.

volkswagen

Címlapkép: Getty Images

Bankin Technology 2022  II/B
2panel
földgáz
nyugdíjasok idősek nyugdíjemelés
hó hideg tél
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
banking technology konferencia 2022