medve bear
Üzlet

Nem sikerült a szépítés, mínuszban zárt Amerika

Portfolio
Tegnap történt a hét egyik legjobban várt eseménye, ugyanis az amerikai jegybank kamatdöntő ülést tartott, ahol 75 bázisponttal emelték az irányadó kamatsávot. Bár ez megegyezett a konszenzussal, mégis voltak olyan üzenetek a jegybank részéről, amelyek miatt csúnyán lefordultak a piacok, ilyen volt például a GDP-prognózis jelentős visszavágása, illetve az a kijelentés, hogy a kamatok még jövőre is magasak maradhatnak, és majd csak 2024-ben mérséklődhetnek. Végezetül Jerome Powell jegybankelnök kijelentette: nem számít, mit mutat a dot plot, a jegybank addig fogja emelni a kamatot, amíg az infláció nem mérséklődik – erre az üzenetre aztán még inkább beindult az esés a piacon tegnap. Az ázsiai piacok ezek után lekövették az amerikai tőzsdei mozgásokat, és Európában is hasonlóan nagy mínuszokat lehetett látni a nap első részében, majd valamelyest javult a hangulat.

Mínuszban zártak az amerikai indexek

Bár a kereskedés vége felé kissé javult a hangulat Amerikában, zárásra mégsem sikerült visszahozni valamit a tegnapi csúnya esés után. Így végül a csütörtöki kereskedést is csökkenéssel zárták a vezető indexek:

  • A Dow Jones 0,35,
  • Az S&P 500 0,84,
  • a Nasdaq pedig 1,37 százalékkal került lejjebb.

A piacok rossz teljesítményéhez vélhetően hozzájárult, hogy mindeközben az amerikai államkötvények hozama nagyot ugrott a Fed tegnapi bejelentésére reagálva.

nasdaq 0922

Pluszban a Dow

A zárás előtti percekben pluszba fordult a Dow Jones, de a Nasdaq és az S&P is az erősödés jeleit mutatja: előbbi 0,9, utóbbi 0,3 százalékos mínuszban tartózkodik jelenleg.

Nem javul a hangulat a tengerentúlon

Továbbra is mínuszban járnak az amerikai indexek, kissé még romlott is ahangulat az utóbbi órákban. A vezető indexek közül a Nasdaq mutatja a legnagyobb gyengülést 1,6%-os mínusszal, ezt az S&P követi közel 0,9%-kal, majd a Dow közel 0,4%-os gyengüléssel.

dow0922

A telet még kihúzza a Volkswagen, de jövőre termeléskiesés jöhet

A Volkswagen a következő 5-6 hónapban képes lesz fenntartani a termelést, ha Németország továbbra is feltölti gáztartalékait, de az emelkedő energiaárak és az ellátási hálózatok instabilitása kockázatot jelent a globális termelésre – számol be a hírről a Reuters egy vezető beosztású személyre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

1000 eurónyi bérkiegészítést ad a Renault a dolgozóinak

Ezer eurónyi egyszeri bérkompenzációt ajánlott fel a Renault dolgozói többségének az elszálló infláció miatt – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

1% feletti mínuszban a Nasdaq

Kissé romlott a hangulat a nyitáshoz képest az amerikai tőzsdéken, a Nasdaq például már 1,3%-os mínuszban van, de az S&P 500 is 0,7%-ot gyengül. A Dow egyelőre 0,24%-os gyengülést mutat.

sp500

Szembe ment ma a magyar tőzsde Európával

A Fed tegnapi üzenetei alaposan elrontották a piaci hangulatot, a magyar tőzsde azonban üdítő kivételnek számított a nemzetközi porondon, elsősorban az OTP kiemelkedően jó teljesítmények köszönhetően, miután a bankpapírnál egy jelentős technikai korrekciót láttunk ma, amelyet megtámogattak Csányi Sándor Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzott, a bankcsoportot érintő kommentárjai is.

Tovább a cikkhez

Nagyot ralizik az OTP

Masszív rali alakult ki az OTP-részvények piacán a nap végére, jelenleg 3,5 százalékos pluszban van a kurzus, ezzel az árfolyam visszatért a szűkülő háromszögbe - erre a lehetőségre hívtuk fel a figyelmet mai elemzésünkben. Ha a zárás is ezen a szinten alakulna az alapvetően pozitív lenne a papír számára, hiszen így benne lehet a pakliban egy felfelé való kitörés a háromszögből.

otp092212

Ami a forgalmat illeti, eddig 4,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a cég papírjai, és a volumen az elmúlt 30 kereskedési naphoz viszonyítva egész nap átlag felettinek mondható.

Az OTP jó teljesítménye a BUX-on is meglátszik, a hazai részvényindex jelentősen felülteljesítő európai társaihoz képest, amelyeken a nyitáshoz hasonló mínuszok alakultak ki a kereskedési idő vége felé.

Mérsékelt esés az amerikai tőzsdéken

A tegnapi csúnya eséshez képest ma relatíve mérsékeltek a mozgások az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos mínuszban nyitott, az S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos eséssl indítja a napot. Az amerikai jegybank a várakozások szerint 75 bázisponttal emelte a kamatlábakat, és jelezte, hogy a kamatsáv teteje az év végére 4,4 százalékra emelkedik, és 2023 végére 4,6 százalékon tetőzik, ami meredekebb és hosszabb pálya, mint amire a piacok számítottak.

spx0922

Bombasiker lehet a Porsche tőzsdei debütálása

Egy héttel a Porsche AG első frankfurti kereskedési napja előtt az árjelzések máris arra utalnak, hogy a sportkocsigyártó, amely az elmúlt évtized legnagyobb európai tőzsdei bevezetését készül végrehajtani, erős debütálásra számíthat.

Tovább a cikkhez

Felfüggesztették a Waberer's részvényeire adott módosított vételi ajánlat jóváhagyását

A Waberer's részvényeire adott módosított vételi ajánlat jóváhagyását felfüggesztették arra az időre, amíg vállalathoz tartozó biztosító megszerzésének ügyében megszületik a szabályozói döntés - közölte a vállalat.

Tovább a cikkhez

Ismét lefelé

Mozgalmas napjuk van a tőzsdéknek, a kezdeti jelentős esésből jött egy komolyabb felpattanás, de délutánra ismét csak lefelé vették az irányt a vezető részvényindexek. Eközben lassan kinyit az amerikai piac is, ahol a határidős indexek alapján mérsékelt esés jöhet majd.

Csányi Sándor: Nem értem, sok bank miért van még itt Magyarországon

Észszerű határt kellene szabni a bankszektort érintő terhek növelésének; nem jó, hogy ennyire beszűkítik a hitelezési kapacitásait - jelentette ki az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Szegeden zajló kétnapos 60. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki plenáris ülésén. Nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: osztalékbevételek nélkül számítva veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni - fogalmazott Csányi Sándor. A németekkel döntetlent játszunk, az olaszokat pedig megverjük - jósolta a magyar fociválogatott előtt álló mérkőzések eredményéről.

Tovább a cikkhez

Ralizik az Appeninn

A nemzetközi piacokon a délutánra ráfordulva ismét inkább esés látszik, ezzel szemben a magyar tőzsdén jó a hangulat. A magyar tőzsde felülteljesítése részben az OTP emelkedésének köszönhető, de nagyot ralizik az Appeninn is, miután a társaság a tegnapi piaczárás után közzétette első féléves számait.

Máris megoldást kell keresni az orosz Mir fizetési rendszer problémáira

Recep Tayyip Erdogan török elnök péntekre egy gazdasággal foglalkozó magas szintű találkozót tervez összehívni, amelyen a Mir orosz fizetési rendszer és az esetleges nyugati szankciók kerülnének megvitatásra - közölte a Reutersnek két, az üggyel kapcsolatban információval rendelkező forrás.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a sztárbefektető: a legrosszabb még csak most jön

A Wall Street-i sztárbefektető, Carl Icahn figyelmeztette a befektetőkhöz azzal a felkiáltással, hogy "a legrosszabb még csak most jön". A 86 éves Icahn a MarketWatch Best New Ideas in Money nevű fesztiválján komor helyzetértékelést adott a gazdaságról, de a befektetők számára lehetőségeket is felvetett.

Tovább a cikkhez

Fordulat a tőzsdéken

A gyenge kezdés után egyre inkább javul a hangulat az európai tőzsdéken, a német DAX például a kezdeti 1,8 százalékos esést szinte teljesen ledolgozta mostanra.

Dolgozzák le a mínuszokat az indexek

Az elmúlt egy órában jelentős mozgásokat lehett látni a pozitív irányba a tőzsdéken, vagyis a kezdeti átlagosan 1,5 százalék fölötti esés egy részét le tudták dolgozni a vezető részvényindexek. Az összkép ettől függetlenül továbbra is negatív.

Durva esés Európában

Az előjeleknek megfelelően masszív eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, miután tegnap Jerome Powell amerikai jegybankelnök szigorú üzeneteket fogalmazott meg az infláció megfékezésével kapcsolatban. A DAX 1,8 százalékos esésben van, míg a CAC 1,6 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 1 százalékos mínuszban van. A milánói börze is lejjebb került 1,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,2 százalékot esett.

dax0922

Jól tartja magát a magyar tőzsde a nyitás után - De vajon meddig?

Relatíve jól tartja magát a magyar tőzsde európai társaihoz képest a nyitás után, hiszen a vezető indexeken 1-1,5 százalékos mínusz látszik a tegnapi Fed-kamatdöntés után.

Tovább a cikkhez

Nagy átalakulás az Appeninn-nél, nyereséges lett az első félév

Jelentős, 13,2 millió eurós adózott nyereséggel zárta 2022 első félévét az Appeninn – áll a társaság által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2022. első féléves üzleti jelentésben. Az Appeninn Csoport kedvező eredménye főként több egyszeri hatásra, így a turisztikai projektek értékesítésére és az árfolyamváltozásokra vezethető vissza, de a konszolidált számokban a core ingatlanportfolió magasabb jövedelmezőségi szintje is megmutatkozik.

Tovább a cikkhez

Itt az első amerikai állam, ahol lehet bitcoinból adózni

Colorado lett az első amerikai állam, amely elfogadja a bitcoint adófizetésre, viszont a felhasználóknak PayPal-fiókat kell használniuk ennek a lehetőségnek az igénybe vételéhez.

Tovább a cikkhez

Jelentős esés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,7 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,8 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,29 százalékot esett, a Hang Seng 1,78 százalékos mínuszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 1,54 százalék mínuszban nyithat, a CAC 1,07 százalékot eshet, míg a FTSE 0,67 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,16 százalékot eshet, a S&P 500 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,54 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Az MNB ma reggel közli a második negyedéves fizetési mérleg alakulására vonatkozó statisztikát, emellett jön a jegybank egyhetes betéti tendere is. A tender meghirdetésével egyidőben teszi közzé a KSH a foglalkoztatás és a munkanélküliség legfrissebb statisztikáját. A nemzetközi piacon folytatódik a kamatdöntések sorozata, hiszen hajnalban a japán, kora délután pedig a brit jegybank szigoríthat tovább a monetáris kondíciókon.

2022. szeptember 19.-25. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 20. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q2
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Fizetési mérleg Q2
szeptember 22. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség aug.
szeptember 22. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 22. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 23. kedd 11:00 PM Részletes áht mérleg aug.
szeptember 23. péntek   Moody's Hitelminősítői felülvizsgálat  
szeptember 23. péntek 9:00 KSH Keresetek júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 20. kedd 3:30 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. kedd 8:00 Németo. Termelói árak aug.
szeptember 21. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 21. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 22. csütörtök 5:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. csütörtök 8:00 Japán Bank of Japan sajtótájékoztató  
szeptember 22. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 23. péntek 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,7 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -0,8 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 49,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 14,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 183,78 -1,7% -3,1% -10,5% -16,9% -11,0% 35,0%
S&P 500 3 789,93 -1,7% -4,0% -10,4% -20,5% -13,0% 51,6%
Nasdaq 11 637,79 -1,8% -4,1% -12,1% -28,7% -22,6% 96,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 313,13 -1,4% -1,8% -5,6% -5,1% -8,5% 34,2%
Hang Seng 18 444,62 -1,8% -2,1% -6,7% -21,2% -23,9% -34,4%
CSI 300 3 903,73 -0,7% -4,0% -6,0% -21,0% -19,6% 1,7%
Európai részvényindexek              
DAX 12 767,15 0,8% -2,0% -5,7% -19,6% -16,8% 1,3%
CAC 6 031,33 0,9% -3,1% -7,2% -15,7% -8,0% 14,5%
FTSE 7 237,64 0,6% -0,5% -4,1% -2,0% 3,7% -0,4%
FTSE MIB 22 035,81 1,2% -1,7% -2,2% -19,4% -13,1% -2,0%
IBEX 7 872,2 0,0% -2,3% -5,6% -9,7% -10,1% -23,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 241,07 -1,1% -4,7% -8,7% -22,6% -22,8% 3,0%
ATX 2 870,77 0,0% -3,2% -4,7% -25,6% -19,4% -12,9%
PX 1 188,01 -1,7% -3,7% -2,7% -16,7% -8,2% 13,4%
WIG20 49 477,58 0,5% -1,6% -9,0% -28,6% -28,7% -22,9%
Magyar blue chipek              
OTP 8 320 -2,1% -3,3% -9,1% -49,9% -52,2% -18,4%
Mol 2 500 0,0% -6,6% -11,8% -0,8% 5,8% -18,0%
Richter 7 520 -0,9% -4,5% -5,6% -13,8% -12,5% 11,4%
Magyar Telekom 302,5 -0,8% -1,9% -6,9% -26,5% -29,4% -36,6%
Nyersanyagok              
WTI 83,44 -1,2% -6,2% -10,8% 10,9% 18,2% 65,1%
Brent 89,86 -0,9% -4,6% -7,2% 14,6% 20,3% 59,6%
Arany 1 668,1 0,1% -2,2% -4,7% -8,5% -6,2% 29,1%
Ezüst 19,46 1,1% -1,0% 1,6% -16,4% -14,1% 14,3%
Devizák              
EURHUF 407,1050 2,1% 0,3% 0,5% 10,5% 15,5% 31,1%
USDHUF 412,1122 3,3% 1,5% 2,1% 27,2% 37,1% 58,3%
GBPHUF 466,4099 1,9% -0,5% -2,1% 6,2% 13,5% 32,3%
EURUSD 0,9879 -1,2% -1,2% -1,6% -13,1% -15,7% -17,1%
USDJPY 143,7300 0,0% 0,8% 4,8% 24,9% 31,6% 27,8%
GBPUSD 1,1332 -0,7% -2,1% -4,0% -16,3% -16,9% -16,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 18 466 -2,2% -8,7% -11,4% -60,0% -54,5% 410,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,51 -1,7% 2,9% 17,1% 134,3% 165,2% 54,2%
10 éves német állampapírhozam 1,89 -2,4% 11,2% 60,4% -1 155,9% -678,0% 318,1%
10 éves magyar állampapírhozam 9,36 1,3% 1,3% 7,1% 104,4% 191,6% 240,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

benzinkut szlovenia
bankjegy forint
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel